Sunday, January 6, 2013

Mutfakta son maceralar

Yilin son gunleri mutfakta gecti tatil haftasonuyla birlesiverince.
Eh evde olmak demek benim mutfaga girip kafaya taktigim yeni birseyleri denemem demek :) 
Yilbasi da bahanesi oldu tabii...



Birkac ay once gordugum bu noel baba sapkalarini kesinlikle yilbasi icin yapmaliyim diyordum, yaptim da :) Sapkalar tamamen beze (mereng) malzemesinden, tek gereken biraz kirmizi gida boyasi ve krema torbasiyla biraz beceri hepsi bu...

Lakin son anda hastalanip hastahanede sabahlayinca benim sapkalar yalan oldu, yiyemedik o ayri :(
Fotograflarini cekip ucundan birer tane tadina baktik neyse ki...



Bir diger tatlimiz da "Limon ve Merengli Tart" idi.
Tamam tamam itiraf ediyorum aldigim koskoca kutu mereng tozunu bitirmek icin surekli merengli tarifler yapiyorum :D

Tart bekledigimden de lezzetli ve guzel oldu acikcasi. Tek eksigi (daha dogrusu fazlasi) yaklasik 8 kisilik malzemeyi 4 kisilik buyuk sufle kaplarina pay etmem oldu. Tek seferde yiyelim derken (ne zorumuz varsa!!) catliyorduk az kalsin. "Bu tarif mini tart kaliplari ile harika gider" kararina varip kendime mini tart kalibi almanin yolunu aciyorum tabii ki :))




Limon ve Merengli Tart (Lemon Meringue Pie) 

Malzemeler:
Hamuru icin:
- 1 1/2 cup un
- 2 yemek kasigi pudra sekeri
- 125g tuzsuz tereyagi
Limonlu Dolgu icin:
- 1/3 cup (50 g) misir unu
- 1/2 cup (125 ml) su
- 1 cup (250 ml) limon suyu
- 2 cup seker (1 cup limonlu dolgu icin 1 cup mereng icin)
- 50-60 g tuzsuz tereyagi
- 4 yumurta
dip not1: cup olcu birimi asagi yukari bizdeki kucuk su bardaklarina denk geliyor.
dip not2: ben tarifteki yumurtalari hic kullanmadan yaptim, eger mereng tozu varsa elinizde yumurtaya gerek kalmiyor.
 
Yapilisi:
- Hamur icin olan tum malzemeleri bir kapta iyice yogurun. Hazirladiginiz hamuru en az 30 dk buzdolabinda dinlendirin
- Dinlendirdiginiz tart hamurunu 5 mm kalinlikta acip tart kalibina yerlestirin. Hamurun dibine hava almasi icin catalla ufak delikler acin ki piserken sismesin. Ayrica uzerine agirlik yapacak birsey de koyabilirsiniz firina verirken.
- Tarti 180 dereceye isitilmis firinda 30 dk pisirin sonra sogumaya birakin.
- Tart piserken limonlu dolgu icin gerekli malzemeleri (yumurta ve tereyagi haric) kucuk bir tencerede karistirip pisirmeye baslayin. Eger mereng tozu yerine yumurta kullaniyorsaniz yumurtalarin beyazlarini mereng icin ayirin sarilarini sonradan bu karisima ekleyecegiz.
- Limonlu karisim kaynamaya baslayip krema haline gelince ocaktan alip tereyagini ve yumurta sarilarini yavas yavas ekleyip iyice cirpin. Biraz serinledikten sonra buzdolabina koyup 3 saat dinlendirin.
- Limonlu karisim soguyunca tart hamurunun icini bu karisimla doldurun.
- Uzerinin beze kismini mereng tozu ile yapmiyorsaniz yumurta beyazlarini yagsiz bir kapta iyice cirpip kar haline getirin. Kasik kasik kalan 1 cup sekeri ekleyerek cirpmaya devam edin. Mereng krema halini alinca ici limonlu karisimla doldurulmus tartin uzerine kasikla iyice yayin.
- 190 dereceye isitilmis firinda tartin uzerindeki mereng kismi altin rengi alincaya kadar pisirin.
Ilik ilik servis edin cok lezzetli oluyor, benden soylemesi :)


Ve bu yil zencefilli kurabiye adam yapmak zor gelince bende kurabiye adam kaliplarini karpuz icin kullaniverdim :))
Kocakisisi uzunca bir sure bakti bu karpuz adamlara ne bunlar diye, pek karpuza benzetemedi veya karisinin deliliklerine akli ermedi garibin :))
Hem zaten hava pek sicakti kurabiye yerine karpuzlar cok daha iyi gitti :)






Ve boylece 2012'nin son mutfak maceralari da boyle noktalanmis oldu.

Umarim guzel gecmistir haftasonunuz, iyi pazarlar herkese...

22 comments:

  1. Noel baba şapkalarına baa-yıl-dım :)

    ReplyDelete
  2. Cok guzelmis bunlar. Dogumgununde pasta yerine karpuz kesen biri olarak bayildim karpuz adamlara :))

    ReplyDelete
  3. YENİ FİKİRLERİNE BAYILDIM, ELLERİNİZE SAĞLIK..

    ReplyDelete
  4. Metalbebek cok sirin duruyorlar degil mi ;) Hemde yilbasina cok uygun bir tarif.

    Her şeye dair pasta yerine karpuz da iyiymis :))

    buket cok tesekkurler :)

    ReplyDelete
  5. o tart nasıl güzel gözüküyor ellerine sağlık valla :)

    ReplyDelete
  6. Oy şahane olmuş o şapkalar, eline sağlık.
    Peki sen niye hasta oldun, iyi misin şimdi?

    ReplyDelete
  7. noel baba şapkasına bayılmışken,
    karpuz adamlar:))
    eline sağlık ama bu hastalık meselesi de ne acaba?geçmiş olsun
    umarım hastalık halleri 2012 de kalmıştır!

    ReplyDelete
  8. çok güzel görünüyorlar ellerine sağlıkk

    geçmiş olsun

    ReplyDelete
  9. küfkedisi tesekkurler :))

    Leylak Dali'm sagolasin ;)
    Muhim birsey degil ufak bir gaz SIKISMASI oldu hahaha :))) midemi usutmusum sanirim. Evdeki kocakari teknikleri ise yaramayip ben kucuk capli bir balon halini alinca hastahaneye gitmemiz gerekti :)
    Iyiyim simdi cok sukur, olan firinda kalan sapkalara oldu :(

    ReplyDelete
  10. CEPAYNASI tesekkurler :)
    Endise edecek birsey yok yukarida da yazdim muhim birsey degildi, gecti gitti ;)

    Pembe Kereste cook tesekkurler :))

    ReplyDelete
  11. wayy süper olmuş ellerine sağlk :)

    ReplyDelete
  12. Hapsi birbirinden şahane görünüyor ama benim kartım ve kitap ayraçım dahada şahane eline emeğine sağlık
    Günümü güzelleştirdin çok teşekkürler

    ReplyDelete
  13. Sevgili A-H,
    Yılbaşı kartınız elime ulaştı. Teşekkür ederim.
    Yaptığınız tatlıları, özellikle limonlu merengli tatlıyı ilk bulduğum fırında yapıcam, elinize sağlık.
    Sevgiler
    tezatrenkler

    ReplyDelete
  14. Nesrin senin de yorumuna saglik ;) tesekkurler yani :))

    dicle ipek begenmene cok sevindim :)

    tezatrenkler ben tesekkur ederim :)
    umarim tarti deneme sansiniz olur ve memnun kalirsiniz :)
    sevgiler

    ReplyDelete
  15. Önce çok geçmiş olsun diyorum, sevindim şimdi daha iyi olmana.
    Noel Baba şapkalarına bayıldım ben, bayıldım nasıl bir güzellik onlar :)
    Limon ve Merengli tart çok nefis görünüyor, hele karpuz adamlar çok şeker :) ellerine sağlık.
    Yazın bende yapıcam karpuz adamlardan :)

    ReplyDelete
  16. Aslı tesekkurler, muhim birsey degildi ama daha iyiyim cok sukur :)
    tatlilar uhrastirici ama karpuz hic ugrastirmiyor denemelisin mutlaka ;)

    Aslısın sagolasin :)))
    yakin olsaydin buyur gel derdim ama ;)

    ReplyDelete
  17. Fena imreniyorum sana ne kadar beceriklisin tebikler.

    ReplyDelete
  18. Bu arada unuttum geçmiş olsun.

    ReplyDelete
  19. Ebru yok yahu mutfakta ugrasmayi seven herkesin elinden gelen seyler iste.
    Tesekkurler iyi dileklerin icin :)

    ReplyDelete
  20. Gerçekten Yetek İşi Tbr ediyorum :)

    ReplyDelete
  21. şezlong tesekkurler :)
    ama yetenekle alakasi yok yahu birazcik deneme yapinca insanin eli alisiyor.
    sadece biraz delilik gerek o kadar ;)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails