Monday, February 7, 2011

Singapurdan kisa kisa notlar 2

Haftasonu yogunduk, yeni yil kutlamalari, yenilen birsuru ivir zivir, dostlarla gecirilen zaman… Detaylari bir ara yazacagim o zamana kadar bununla idare ediverin :)

Eskilerden bir yazi, arsivi karistirirken karsima cikti 12.07.2010’da yazmisim ama yayinlamayi unutmusum. Su yazinin devami aslinda, Singapur gozlemlerim…

-Bu ulkede hersey muzik caliyor, mesela evdeki elektrikli aletler! Camasir makinesi, bulasik makinesi, bilimum duy ve tuslar!! Hersey bipleyip duruyor, hatta yetmiyor camasir makinesi yikama programinin bitisini ilginc bir melodi ile haber veriyor. Ilk basta iyi ama zamanla her dokundugunuz seyin ditlayip biplemesi sinir bozucu.

-Camasir bulasik makinesi dedim aklima geldi, burada bulasik makinesi kullanan yok gibi birsey. Ilk tasinirken bulasik makinesi lazim dedigimizde herkes suratimiza uzayli gormus gibi bakti. Isin ilginc yani cok yeni olmayan evlerde mutfakta tek musluk var ve sadece soguk su akiyor, eh gerisini siz tahmin edin… bulasiklar soguk su ile calkalaniyor sadece!!

-Camasir makinesinde de durum farkli degil. Genelde yaygin olan ustten yuklemeli camasir makineleri. Yukleme yonu onemli degil ama bu makinelerin en buyuk dezavantaji sadece 30 dereceye cikabiliyor olmalari!! Yani camasirlarinizi soguk su ile yikamaya mecbursunuz! Eh ne kir cikiyor ne leke!

-Elektrik duylari ve prizleri bizim alistigimiz gibi degil, hepsi 3lu giris yani hicbir Avrupa cihaz bu soketlere uymuyor ama kucuk bir adaptor ile sorunu halletmek mumkun. Tabii buradan alinan cihazlar memlekette nasil kullanilir bilemem :(

-Evlerin icinde en sevdigim sey cop delikleri. Hava cok sicak oldugundan evde cop tutmak sakincali, bundan dolayi her evde ana cop kutusuna bagli bir kanal var. Kapagini acip copunuzu icine birakiveriyorsunuz, hoop gidiyor, bu kadar basit (kocakisisi bunu cok seviyor oyle cop cikar derdi olmadigi icin).

-Uzakdogulu insanlarin cogu cok pis, oyle boyle degil, bizim alistigimiz hicbirseye benzemiyor. Mesela ilk zamanlar trende yere oturmus cat cut tirnaklarini kesen bir kiz gormus ve cok sasirmistim. Zamanla gordum gayet normal bu tur seyler burada, zaten tek sasiran da bendim o olaya.

-Gorunurde demokrasi ve ozgurluk var gibi gorunse de aslinda insan haklari ve ozgurluk gibi kavramlarin ici bos. Ulkeyi bir aile yonetiyor aslinda, gostermelik bir Cumhurbaskani secmisler, ve en buyuk gelirler en zengin sirketler bu ailenin yonetiminde (bu hikaye cok tanidik mi geldi ne).

-Insan haklari yok deyince aklima geldi. Burada hizmetciler ve dadilar cok yaygin. Hizmetcilerin neredeyse tamami Filipinlerden geliyor ve inanilmaz dusuk ucretlere calisiyorlar. Evin temizligi, alisverisi, yemegi ve cocuk bakimi genelde bu hizmetcilere ait oluyor. Evin hanimlari ne mi yapiyor? Calisiyor…

- Hizmetciler icin evlerde ozel bir oda bulunuyor, sadece dort duvar ve ancak icine yatak sigacak buyuklukte. Yani bildiginiz modern hapishane. Ne cami var ne havalandirmasi, insan yasamasi mumkun degil iceride. Mesela bizim evdekini biz kiler olarak kullaniyoruz, ancak o kadar buyuk.

-Eh bu kadar kotu kosullarda yasadiklari icin ve kendi ulkelerinde de hayat zor oldugu icin (Filipinlerde kadinlarin cogunlugu seks ticaretinde kullaniliyor ne yazik ki) bu hizmetcilerin tek amaci biran once koca bulup kurtulmak (imis!). Bu sebeple cevrede yasli yasli adamlarin kolunda genc Filipinli bayanlar gormek mumkun. Haftasonu izin vaktinde ilk yaptiklari sey hazirlanip ava cikmakmis (!) benzer seyler gordum ama detaylari Singapurlulardan duydum, ne kadar dogru gormeden bilemem…

-Singapurlular egitim ve calisma konusunda inanilmaz disiplinliler. Okumak cok onemli, calismak da. Inanilmaz bir is disiplinleri var ve asla mazeret kabul etmiyorlar.

-Okullarda verilen egitimlerde oldukca yogun. Sabah dersten once ogrenciler okulun bahcesinde oturup yarim saat kadar kitap okuyor. Nerden mi biliyorum, evimizin yaninda tam iki adet okul var :) Cocuklar saat 7’de okula geliyorlar ve buz gibi yere oturup kitap okuyorlar yarim saat kadar. Ayni sekilde okuldaki kurslar ve uygulamalar da cok agir, haftasonu bile aileler calistigi icin cocuklari okulda oyaliyorlar bir suru muzik, beden kurslari ile. Yani cocuklar hep okuldalar, hic cikamiyorlar, bizimkilerde sikayet ediyor okuldan!

-Ulke kucucuk oldugu icin uc bes tane televizyon kanali var. Eh dogal olarak da hepi topu 10 bilemediniz 15 tane unlu var :) Evirip cevirip ayni adamlari cikariyorlar programlara. Televizyonu aciyorsunuz ayni adam once haberleri sunuyor, sonra dizide oynuyor, ardindan da yarisma programini sunuyor, saka gibi :)

-Televizyon, radyo ve bilimum yayin organlari devletin kontrolu altinda ve manipule ediliyor (bu hikaye de tanidik geldi degil mi). Halk inanilmaz bir sekilde suru psikolojisinde, tepedekiler ne derse dogrudur, kurallar neyse odur modunda. Surekli yayinlarla, anonslarla (en buyuk ornegi metro istasyonlarindaki binlerce gereksiz ve anlamsiz anons) korkutup, sindiriyorlar, saskina ceviriyorlar insanlari.


-Dedigim gibi kurallar cok onemli onun icin herseye kural ve ceza var. Bazilari iyi de bazilari cok sacma. Mesela sokaga cop atanlara 500 dolarmi 1000 dolar mi ne ceza var bu gayet iyi. Iste metroda bisey yemek icmek yasak, bu da iyi. Ama gecen metroda bir arkadasimiz fenalasmis, yasak diye kiza su vermemisler!!

-Bir diger sacma yasagi da otobuste gorduk yarildik gulmekten, sofore saldirmanin cezasi 500 dolar :)))) Bunu yazmaya gerek mi var simdi! Soforle konusmayin kismini anlarim ama sofore saldirmayin ne?!


Simdilik bu kadar, aklima geldikce eklerim belki...
A.

16 comments:

  1. bana sorsalar, yaşar mısın?
    hayır yaşamam demiş.
    creep:)

    ReplyDelete
  2. o kadar da kotu degil be creep ;)

    ReplyDelete
  3. Ya ben çok sevdim bu yazıyı, ne demeye bekletmişsin ki yahu.
    Ne enteresan insanlar, kültürler, ne çok şey öğrendin bu sayede, şanslısın bir yandan da, değil mi:)
    Şu temizlik mevzusu çok fena bir de oralara gelirsem; asla şoföre saldırmamalıyım ki en sevdiğim spordur memleketimde:))

    ReplyDelete
  4. Filipinlilere Türkiye'yi tavsiye etseydin ya.
    Buradaki yaşlı nüfus,Singapuru elinde oynatır:)

    ReplyDelete
  5. Aslı ne bileyim kenarda kosede kalmis iste :)
    Temizlik konusunu hic sorma, herhalde tek alisamayacagim sey o olacak, onun icin 95 dereceye kaynatan bir camasir makinesi buldum :))))
    Sofore saldirmaksa, aman diyeyim pahali bir spor ona gore :D

    thebiglebowski hosgelmissin oncelikle :)
    birincisi hic heveslenme gercekten guzel degiller Filipinliler, ulkemin kizlarinin suyu mu cikti yahu :D
    diger bir nokta da onlarin avladiklari (!) yaslilar cogunlukla avrupali yada amerikali zenginler! yani bizim memleketin culsuzlari ile isi olmaz hatunlarin :)))

    ReplyDelete
  6. anlaşıldı niye bu uzakdoğu insanları bir garip oluyor ve ben de bir türlü onlara ısınamıyorum :)))


    yazdığın bir çok şeye şaşırdım kaldım; bulaşık maskinesi niye yok anlayamadım??? çöp olayı iyi imiş ben de o tür bir sistemi olan evde oturmak isterdim;şoföre saldırmamak ise hakkatten koparttı beni :)))

    ReplyDelete
  7. Başka bir gezegen gibi hissettim orayı, ya da başka bir zaman dilimindeler sanki...
    Ben semt değiştirince bile hasta olan bir tipim kendimi uzak ve başka medeniyetlerde düşününce,bir an tuhaf oldum.
    Güzel gözlemler yazmışsın.Yemekleri merak ettim.

    ReplyDelete
  8. 30 derecede çamaşır?
    annem asla yaşayamazdı...
    kaynatmak lazım beyazları:))))

    ReplyDelete
  9. Anlat anlat heyecanlı oluyor :)
    Sorarım ben sana sonra hesabı :)))
    Makine dediğin kaynatacak ki renkliler rengini kaybetsin. Yoksa ne işimiz olur 30 dereceyle?
    Peeeh sende!
    Öptüm.

    ReplyDelete
  10. minimalist farklilar tabii ama kotu degiller, mesela ben avrupalilar yerine asyalilari tercih ederim kesinlikle ;)
    bulasik makineside var aslinda ama alan yok, kullanan yok zaten o yuzden de inanilmaz pahali :(

    KURŞUN KALEM insan yasamadan bilmiyor, farkedemiyor dunyada neler neler var insanlar nasil farkli yasiyor diye. Ilk zamanlar saskinligim coktu yeni yeni alismaya basladim :)

    CEPAYNASI hic sorma ya saka gibi :( zaten hicbirsey temiz olmuyor ki 30 derece ile.

    Ella kaynat sende bol bol firsatin varken :)

    ReplyDelete
  11. hah, iki kanayan yarama parmak basmissin; bulasik ve camasir makinasi. Bilseydim, tasinirken getirmez miydim bulasik makinemi. burada ev sahibinden isteye isteye dilimde tuy bitti ama alicam diyip oyaliyor iki senedir. 500 dolarlik alete kendi cebimden 2000 dolar vermek de icime sinmiyor ama alicaz mecburen. Camasir makinesini de geldigimizde ustten yuklemeli aldim salak gibi arastirmadan. Yikamadan once kaynak suya basiyoruz falan ama uzun is, her zaman olmuyor. Ic camasirlarini ve mutfak bezlerini ananem gibi kazana atip kaynatiyorum resmen.
    Temizlik hakgetire cidden. evde goya iki kadin calisiyor, tuvaletleri bile kendim fircaliyorum. Ovalama, fircalama, dizlerinin ustunde yer silme, hali yikama gibi kavramlarla benimle tanistilar ve hala anlam veremiyorlar. Neyse ki mutfak bezleriyle yer silinmeyecegini, tuvalet icin kullanilan malzemelerin baska bir yere degmeyecegini ogrenebildiler. (yada oyle umuyorum, ben ortalikta yokken neler oluyor bilemem tabii ki)
    ay, bir de o heryerde tirnak kesmeleri beni cildirtiyor!
    Gurultulu, sapir sapur yemek yemelerini ve ardindan gerine gerine gegirmelerini yazmamissin, yoksa Singapur'da yapmiyorlar mi? :)

    ReplyDelete
  12. Selen bizim ev sahibi de ayni sagolsun, mecbur ikisini de aldik kendimiz, sirf o yuzden evde iki tane camasir makinesi var :)
    temizlik aliskanliklari bizimki gibi degil demek yetmiyor bile, temizlik aliskanligi yok bu adamlarin ne yazik ki :(

    bak yemek yeme isini es gecmisim, olmazmi hic, sanirim diger unuttuklarimla beraber ucuncu bir post yapmak lazim ona :)

    ReplyDelete
  13. Balayinda gitmistik valla mest oldum hayatim. Eski günleri animsattin bana=) Öpüyorum

    ReplyDelete
  14. STİL DİREKTÖRÜ ne mutlu bana guzel gunler animsatmisim ;) sofore falan saldirmamistiniz umarim :D

    ReplyDelete
  15. ben en çok sakız kısmını merak ediyorum neden yasak??
    bu konu hakkında bilgi verirmisin merakım törpülensin:)

    ReplyDelete
  16. meyra tam olarak emin olmasam da sokaklara atip cevreyi kirletmesin insanlar diye biliyorum :)
    aslinda kotu bir fikir degil, ayakkabina sakiz yapismasi ihtimali sifir burada ;)
    tabii sakiz ciynemek komple yasak degil, eczanede satiliyor, agzinda sakiz olunca tutup goturmuyorlar yani :)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails