Saturday, February 12, 2011

Tavsan Yılı Izlenimleri

Gectigimiz haftasonu Cin yeni yili vesilesiyle uzun bir haftasonu tatili yapmanin yani sira Cin yeni yili neymis nasil kutlanirmis onu da gorduk yakindan.

Oncelikle soyleyeyim pek de matah birsey degil, ayni bizim kurban yada ramazan bayrami gibi aile ziyaretleri ve yeme icmek olusturuyor kutlamalarin genelini. Tum dunya uzerindeki kutlanan yeni yildan farkli bir zaman diliminde olmasinin sebebi de ay takvimi kullaniyor olmalari. Aslen Cin'de 15 gun boyunca kutlaniyormus, ama Singapur'da sadece iki gun tatil ve kutlama var, gerisine aileler kendi iclerinde devam ediyorlar.

Yeni yil kutlamalarinin acilisini rengarenk bir cesit makarna yada salata turu birsey (tam emin degiliz ne oldugundan detayi ile arastirmak lazim bunu) ile yapiliyor. Once bu yiyecegi havaya atip, iyi dileklerde bulunup sonra yiyorlarmis! ogrendigimize gore :) Cin yeni yilinin bir diger ogesi ise portakallar ve mandalinalar! Hani olmazsa olmazlari ama bununda anlamini bilmiyorum tam olarak (bende hicbirsey ogrenmemisim ki yahu!!).

Oncelikle kendimizi China Town'a attik, hani Cin mahallesi oldugu icin suslemeler ve kutlamalar daha bir ozeldir diye. Ama ortalik oldukca sakin ve bostu - ki Cin mahallesi normalde tiklim tiklim olur. Geleneksel olarak heryer kirmizi Cin fenerleri ile suslenmisti. Ve tavsan yilina ithafen tavsan figurleriyle...



Bu cicekleri ilk gordugumde gercek kiraz agaci cicekleri sanmistim ama ne yazik ki degillermis, hepsi yapay, zaten bu iklimde yasamalari imkansiz...


Bol bol kirmizi fenerler ve tavsan ailesi maketi :)



Cin mahallesinde pek birsey olmayinca haydi dedik gidip Orchard Road'a bakalim, zira sehrin en unlu ve civcivli mekani :) Acikcasi biraz hayal kirikligina ugradim cunku yeni yil zamani Orchard'da her yer isil isil suslerle doluydu, hatta abartmislardi ama Cin yeni yili icin pek de ozel birseyler yoktu ortalikta.

Sadece bu cicekten yapilma tavsanlar...




ve alisveris merkezlerindeki fenerler...


Isin en ilginc yani her zaman adim atacak yer olmayan bu mekanlarin hepsi neredeyse bostu ve tum alisveris merkezleri kapaliydi ki Singapur demek alisveris merkezi demek varin gerisini siz dusunun. Hayat bir nevi durmustu yani.

Ertesi gun Singapurlu arkadaslarimiz tarafindan geleneksel Cin yilbasi yemegine davet edildik, eh davete icabet etmemek olmaz degil mi, bizde gittik :)
Cinlilerde geleneksel yilbasi yemegi hindi falan degil "Steam Boat". Steam boat bir cesit haslama. Genellikle masanin ortasina konan kucuk gazli ocagin uzerine yerlestirilen tencerede corba gibi icinde gerekli baharat ve aromalar olan bir su kayniyor ve insanlar ellerine gecirdikleri bilimum et, sebze, hayvan ne varsa bu tencereye atip kaynatiyorlar. Kaynamak dediysem su kaynarken birkac dakika bekleyip sonra cikarip yiyorlar...


Eh biz basimiza ne gelecegi bile bile gittigimiz icin artik hic soylenmeden kabullenmis bir sekilde masaya oturduk :) Gelen tencerenin icine her turlu deniz canlisi ve kabuklusu girdi, kimi kabuguyla kimi ayagiyla bacagiyla!! Hele bir kismini gorsem markette elimi suremem "iyyy" der kacarim. Ustune olduk olmadik her turlu tofu ve turevi girdi ayni tencerenin icine! ki ben hic sevmedim sevemedim su tofuyu tatsiz tuzsuz vicik bisey :(
Tum bunlar yetmezmis gibi birde "fishball" (yani balik koftesi) eklendi ki iste bu anlatilmaz yasanir diyorum. Zira kocakisisinin fisball icin tek bir tarifi var ve kesinlikle cok yerinde bir tespit "tadi ayni cocuk sumugu gibi"... En uste birde sebzelerle dana etlerini ekledilermi ayni tencereye!! yeme de yaninda yat!!

Yaklasik bir bes dakika sonra arkadas elindeki kepceyi tencereye daldirip icinden yakaladiklarini bizim tabaklarimiza boca etti, bizde tesekkurler ettik bize verdigi bu harika vicik seyler icin, hatta yerken "ooo harika, cok super, bu ne lezzet" gibi iltifatlarda bulunduk el mecbur :) Hatta kocakisisinin sansina iki tane fishball dustu :)))) Nasil yedi bilmiyorum ama bana ilk soyledigi sey "ooo ne harika vicik vicik bebek sumugu, hmmm cok leziz, asla yiyeyim deme" oldu - tabii ki Turkce olarak :)
Tabii o karisimin boca edildigi tabaklarda birde pilav vardi - pardon haslanmis pirinc!! O pirinc zamanla tenceredeki tum deniz urunleriyle gelen suyu cektimi! oldumu sana balik sulu pirinc!! Hapur kupur yedik o igrenc balik aromali haslanmis pirincleri!

Yani anlayacaginiz yine feci bir yerel yemek tecrubesi gecirdik, hemde gule oynaya agzimizi sapirdata sapirdata yedik herseyi, yetmedi ustune ilave istedik :) Hani hatir icin cig tavuk yenir derler ya, cig tavuk ne ki bunun yaninda...
A.


13 comments:

  1. :)
    H'nin söylediği kısımları okurken çok güldüm.
    Pisler sizi! :)
    Ne zor istediğini yiyememek, 'hayır' diyememek :D Hahahaha
    O tencereye sadece onların girdiğine dua et sen, ya kuyruklu muyruklu şeyler girseydi onların üzerine? :)
    Iyyyy,tiksinçleşiyor gittikçe bu yazı, iyisi mi bitireyim :)
    Pazartesi akşamüstü veya eve geldiğimde gece söz verdiğim mail elinde olacak, kontrol etmeyi unutma kuzum :)
    Öptümkine.

    ReplyDelete
  2. Ayy okurken midem bulandı orda olsam ayy gerisini düşünmek bile istemiyorum..Bu arada tavşan yılınız kutlu olsun..

    ReplyDelete
  3. tencerenin görüntüsü çok kötü...
    yemek için geçmiş olsun mu demeli bilemedim:(

    ReplyDelete
  4. sizin bu tatilleriniz, yerel yemek davetleriniz o kadar hoşuma gidiyorki :))yazık size yaaaaa. Ayyy anlattıklarına bakılırsa gerçekten iğrençmiş eve gelince ne yaptınız????

    ReplyDelete
  5. Ella yeterince igrencti zaten :D hem karideslerde kuyruklariyla girdi ;)

    Mavi Balon seninde tavsan yilin kutlu olsun ama goruldugu gibi pek matah birsey degil yani tavsan yili :)

    CEPAYNASI sen birde icindeki yemekleri gormeliydin :) Alistik biz alistik, endiseye mahal yok, hatir icin yiyoruz napalim :)

    ReplyDelete
  6. Medanşeri bu ilk degildi ve son da olmayacak onun icin alismaktan baska care yok ki :D
    Hem arkadaslar tum iyi niyetleri ve misafir perverligi ile cagirdigi icin mecbur yutuyorsun agzindakileri cunku gozunun icine bakiyorlar nasil begendinmi memnun kaldinmi diye :)))

    minimalist en azindan birileri egleniyor ya bu olaylarla o da birsey ;) Eve gelince pek yapacak birsey kalmamisti, biz gelene kadar muhtesem! yemekler sindirime karismisti zaten ;)

    ReplyDelete
  7. okurken öldüm yemin ederim ıııyyykkk :S

    ReplyDelete
  8. küfkedisi dur yahu ne olmesi, hem biz yerken bile olmedik ;)

    ReplyDelete
  9. senin yemek maceralarını okudukça nedir bunların imtihanı diyorum:) harbiden bünyeniz ii kaldırıyor...

    ReplyDelete
  10. YETENEK-SİZİN hakikaten imtihan gibi, ama elimizden geleni yapiyoruz gecmek icin :))

    ReplyDelete
  11. ahahaha, Allah yar ve yardımcınız olsun :)))))
    kusura bakma gülüyorum ama :)) tutulmuyor ki meret.

    ReplyDelete
  12. ama ben şimdi yemek yemiştim oldumu ya :(
    Hatır için matır için yememmm ama seni taktire şayan görüyorum kesinlikle ödül üstüne ödüllüksün. Tebrik ederim. :)

    ReplyDelete
  13. Kitap Cadısı bir sureden sonra birsey hissetmiyorsun zaten :)))
    Ödülümüz aksam yemegiydi iste daha ne olsun :D

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails