Sunday, December 11, 2011

Zencefilli kurabiye adam istilasi

Bu haftasonu zencefilli kurabiye adam istilasi var bizim evde...


Hemde ne istila, her yerdeler!
Dizi dizi mutfak tezgahinin uzerinde, firinin tepesinde, tepsilerin tabaklarin icinde, hatta salondaki masada bile onlar var :)))

O kadar cok yapmisim ki anlatamam. Baksaniza ordu gibiler :D

Kocakisisi baharatli kurabiyeleri falan cok seviyor diye ne zamandir aklimdaydi bu zencefilli kurabiye adamlar. Birde pasta urunleri satan dukkanda bu farkli farkli kurabiye adam kaliplarini bulup alinca bu haftasonu yapayim dedim. Hem yilbasi zamaninin en bilindik kurabiye modeli bu kucuk adamlar ;) Kaliplar normalden biraz kucukmus, eh kaliplar kucuk olunca da kurabiye adam sayisi artti :)) Basa cikamadigim ve kocakisisini mutfaga yardima cagirdigim zaman "gelirim ama bir tane adam yerim" diyerekten pazarlik yapmasi ise ayri bir eglenceliydi tabii :)
Hoplayani, ziplayani, yuruyeni... her turlusu var simdi bizim evde :)



Tarifinide yazayim da tam olsun :)

Zencefilli Kurabiye Adam (Gingerbread Man)


Malzemeler:
- 3 cup un
- 1 cup esmer seker
- 1 cup tuzsuz tereyagi (oda sicakliginda yumusamis)
- 2 tatli kasigi toz zencefil
- 1/2 tatli kasigi tarcin
- 1/2 tatli kasigi toz muskat
- 1/2 tatli kasigi toz karanfil
- 2 tatli kasigi kakao
- 1 yumurta
- 1 1/2 tatli kasigi kabartma tozu

dip not1: cup olcu birimi bizdeki kucuk su bardaklarina denk geliyor.

dip not2: tarifin orjinalinde molasses yani pekmez kullaniliyor, eger pekmez kullanacaksaniz 3/4 cup pekmez koyarken tereyagi miktarini 6 yemek kasigina dusurun, ayrica hic kakao koymayin.

Yapilisi:
- Yumusamis yagi, sekeri, yumurtayi ve tum baharatlari karistirin.
- Un ve kabartma tozunu ekleyip hamuru guzelce yogurun. Hamur kulak memesi kivaminda olacak, yetmezse un ekleyin.
- Hamuru buzdolabi posetine veya strec filme sarip en az 2 saat buzdolabinda dinlendirin. Buzdolabindan cikarip biraz yogurun ve 1-2 cm kalinliginda acip kurabiye kaliplariyla kesin.
- 175 dereceye isitilmis firinda kurabiyeleri 10 dakika kadar pisirin.


Uzerlerini de "Royal Icing" ile susledim tamam oldular :)


Kurabiye adamlar yetmezmis gibi birde cikolata ile odullendirdik kendimizi :D
Aksamlari yemekten sonra turk kahvesi keyfimiz hayatimizin olmazsa olmazlarindan, yanina da bu cikolatalar mmhhhhh...
Tek kelimeye harika oldu :D Hani ben bile bu tariften boylesine muhtesem bir tat cikacagini ummuyordum. Yapimi da cok kolay. Eger bizim gibi sizde ne yediginize ve icine katilan katki maddelerine dikkat edenlerdenseniz, birakin hazir cikolatalari bir iki saatinizi ayirip bunlardan hazirlayin derim ;)
Pisman olmazsiniz hem cok lezzetli hemde icinde ne oldugunu, nasil uretildigini biliyorsunuz.


Fistik ezmeli cikolatali kuplar (Peanutbutter cups)

Malzemeler:
- 1 cup (125 g) fistik ezmesi
- 3 yemek kasigi tereyagi
- 1/2 cup pudra sekeri
- 450 g eritmelik cikolata

Yapilisi:
- Fistik ezmesi, 2 yemek kasigi tereyagi ve pudra sekerini iyice karistirip oda sicakliginda yumusamaya birakin.
- Cikolata ve 1 yemek kasigi tereyagini kucuk bir tencerede benmari usulu (kucuk tencereyi baska bir sicak su dolu tencerenin icine oturtarak) eritin.
- Eriyen cikolatanin yarisini krema posetine doldurup kucuk cikolata kaliplarina pay edin. Yaklasik 50- 60 kucuk kaliba yetiyor.
- Kaliplarin icine cay kasigi ile birer top fistik ezmeli karisimdan pay edin.
- Cikolatanin kalan yarisini da uzerlerine ekleyip kapatin.
- Buzdolabinda yarim saat dondurunca yemeye hazirlar :))


Umarim sizlerde tatli tatli bir haftasonu gecirdiniz ve geciriyorsunuzdur, herkese iyi pazarlar...

14 comments:

  1. Yemişim gingerları :))))
    (Hakikaten, olsa da yesem)
    Blog şa-ha-ne olmuş kuzum! :)))
    Oh, nihayet!
    Biliyordum bir gün hak yoluna döneceğini, göz yormayacağını ve sadeliği seçeceğini :P
    Şimdi bakabilerim tarifine :)
    Öperim.

    ReplyDelete
  2. Ella cayin yanina guzel oluyor bu adamlar, beklerim caya ;)
    Hak yolu lafina cok guldum valla, ama ne yalan soyleyeyim gozum hep eski background u ariyor, keske bozulmasaydi.

    cay ve simit afiyet olsun ;) cikolatalari cocuklarin cok sevecegine eminim :) bak kocakisisi cikolatalari cocuklarin erisemeyecegi yere koyun yoksa cildirabilirler yemekten diyor :D sanirim bu gidisle bende onun erisemeyecegi yere koymak zorunda kalacagim :))

    ReplyDelete
  3. canım blogun yeni hali çok iyi olmuş:))iki tarifin de muhteşem...ben de bu kalıplardan arıyorum ama TRde bulamıyorum:))çok iyiymiş...tariflerin..yaptıkların görsel anlamda da harikalar gerçekten...ben bittim kurabiye adamlara...bende onlara karşı nasıl bir sevgi,düşkünlük var anlatamam...Biz onları yerken felaket espriler yapıyoruz...canlı muamelesi yapıyoruz resmen...hepsini benim için kucakla ve yemeden öp...isim verdin mi:)))))))))))))

    ReplyDelete
  4. Bu küçücük adamların hepsi dosyalarımıza aktarılmıştır:)
    Teşekkürler

    ReplyDelete
  5. Insan bir tabaga koyar da getirir. Asure yok madem kurabiyeye de raziyiz :D

    Marifetli insanin hali baska oluyor tabi. Ben de yapayim kocacigim pek sever kurabiyeleri.

    ReplyDelete
  6. Nihan bizde cok eglendik bu kurabiye adamlarla :) Isim vermedik ama bir ara royal icingi kocakisisi eline alip bikinili kurabiye kizlar yapti cok gulduk :D

    YAŞAMIN KIYISINDA umarim sizinde mutfaklarinizi senlendirirler boyle :))

    La Loba bak anlasalim ben sana kurabiye yollayayim sen bana asure, ne dersin ;)

    ReplyDelete
  7. Ellerine sağlık enfes görünüyor kurabiye adamlar. Bayılıyorum onlara. Ben de her yılbaşı yapıyorum bu küçük adamlardan.

    Bu arada eski blog görüntüne aşık olan ve gözleri onu arayan; blogun bu halini sevmeyen bir ben mi varım?

    ReplyDelete
  8. gezenti yapmasi da yemesi de eglenceli degil mi :)

    blogumun eski halini bende cok ozluyorum emin ol :( ama zamani gelmis sanirim degistirmenin baksana kendi kendine bozulduguna gore ;)

    ReplyDelete
  9. bloğun çok kötü olmuş.
    ben eski halini seviyordum.
    kusura bakma eski haline dönene kadar, ne uğrarım buraya ne de yorum atarım.

    ReplyDelete
  10. creep yapma ama boyle ;) bende isteyerek degistirmedim, kendisi bozuldu, hatta template i yapan hatuna bile sordum, boyutlari yeniden duzenledim duzeldi diyor ama duzelmedi ne yazik ki :(
    simdilik boyle bakarsin bir yolunu bulurum ileride, ugra sen yine arada bir ;)
    eh bu kadar da dil doktum ya pes yani :D

    ReplyDelete
  11. ellerinize sağlık, hem görsel hem de malzemeler kurabiyelerin güzel olduğunu gösteriyor...zencefil bambaşka bir lezzet katıyor...keyifli ve üşenmez bir anımda! denemek isterim bende bekleyeyim:))sevgiler...

    ReplyDelete
  12. Yasa sen! Bocuge nicedir bir kurabiye yaptirsam diyordun. Bundan ala tarif mi olur? Hemi de pekmezli :) Yuppi!

    Yalniz bizim boyle eglenceli ginger bread man'lerimiz yok :(( Baska kaliplarla idare ederiz artik ne yapalim...

    Sabloncu teyzenin adresini bir ver sen, ben yeniden oldurmaz yaparim o sablonu :P Bu hali pek iyi, iyi ki bozulmus. Ben de gozlerim de pek memnun durumdan :) Bir fotograflar kaldi onda da Hak yoluna donersin dilerim bir gun :D

    Bir de cikolata meselesi var... Sen istedigin kadar dikkat et, hazir cikolata koyunca gene gelecek o soya lesitinleri bilmem hangi zimbirtilar :((( Buna baska bir formul bulmali ama fotograflari buradan bile enfes gorunmekte.

    Elinize saglik, afiyet olsun, ne diyebiliriz ki baska :)

    ReplyDelete
  13. ESMİR oldukca lezzetli ve saglikli, tavsiye ederim usenmez bir aninda ;) ozellikle cayin yanina cok iyi gidiyor :))

    Berceste kesinlikle hem saglikli hem lezzetli bir kurabiye, ayrica cok da eglenceli :D
    Cikolataya gelince haklisin yine hazirdan kurtulmak mumkun degil artik cikolatayi da kendimiz uretecek halimiz yok :))) ama ben hep en yogun kakaolu (70-80%) bitterleri seciyorum, onlarda en az katki maddesi var, sutlu ve beyazlar cok daha fazla katki maddesi iceriyor. Napalim simdilik elden bu kadari geliyor :)

    creep mesaj alinmistir ;)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails