Friday, February 10, 2012

Hersey lenste biter - Fotograflarim

Hatirlarsaniz (hatirlamiyorsaniz da sorun diil) kocakisisi dogumgunu hediyesi olaraktan beni o cok istedigim fotograf kursuna yazdirmisti :) Iki haftadir fotograf kursuna gidiyorum cumartesi gunleri ama ancak firsat oldu fotograflari duzenleyip yazmaya.

Ilk hafta iki saatlik bir teorik dersin uzerine iki saat acik hava calismasi yaptik. Teorik ders sonrasi 4-5 yillik makinamin hic bilmedigim fonksiyonlarini ogrenmem iyiydi tabii :D Birde uzun zamandir sunu nasil yapiyorlar, bunu nasil kullaniyorlar seklinde kafami kurcalayan sorularin bir kismi da cevap bulmus oldu. Ve aci bir sekilde farkettim ki o bayildigim derinlikli fotograflari cekemeyisim benim beceriksizligimden degil fotograf makinamin yetersizligindenmis!! Yani hersey lenste bitiyormus! Ama ben demistim kocakisisine bak bu kurs sonunda ya bana bu makina yetmezse napicaz diye :D
(Ic ses : Yuzsuzlugun bu kadari! utanmasan bana yeni makina al diyeceksin adama, bari bi zahmet bir sonraki dogumgununu falan bekle!)

Neyse konuyu saptirdim yine... Acik hava calismasi icin gittigimiz yer "Clarke Quay" idi, daha once de bahsetmistim buradan nehir kiyisinda bir semtin adi. Nehir boyunda bir suru farkli farkli heykeller var. Daha dogrusu varmis, ben daha onceki gidislerimde bu kadar cok olduklarini hic farketmemis sadece birkacini gormustum. Bakmisim ama gormemisim :) Iste o heykellerden suya atlayan cocuklardi ilk konumuz. Eskiden tam turist gibi cekiyormusum ben fotograflari :) Simdi yavastan yavastan isigini, acisini, kompozisyonunu falan daha dikkatli ayarliyorum :) Ama ne zormus odev verir gibi sunu cekeceksiniz denmesi, hele hele boyle kapsamli bir heykel grubunun arkasindan cekim yapmak zorunda olusumuz!




Yine de cocuklarin soyunup suya girisleri, birbirlerini suya itmeleri falan anlasiliyor degil mi? Ne dersiniz yeterince vurgulayabilmismiyim?


Sonraki hedefimiz yol uzerindeki bir diger heykel olan "Sir Stamford Raffles" heykeli idi. Kim bu arkadas derseniz; bana gore Singapur'u ilk kesfedip buraya yerlesen, bu insanlari da Ingiliz somurgesi haline getiren sahis, yok bana sormazsaniz da tarih kitaplarina bakarsaniz Singapur'un ne cevher oldugunu kesfeden ve burayi kalkindirmak icin canla basla calisan, tum Ingiliz destegini saglayan yardim sever kolonist, hatta Singapurlularin babasi :))

Neyse konumuz siyaset degil parlak bir gokyuzunu arkaplan aldigimiz zaman acik renk bir heykelin fotografini nasil cekeriz idi :)))



Ikinci hafta surekli acikhavada cekim yaptik ve cok daha renkli idi. Botanik parkinda bulustuk cekim daha dogrusu ders yapmak icin. Daha once surada ve surada bahsetmisim botanik parkindan, baska da yazmamisim botanik parki hakkinda, eh ilk zamanlardaki heves kalmiyor sanirim zamanla :))

Bu haftanin konusu ise objelerin yakindan cekimi idi. Maksat cicek falan cekmekti aslinda ama tam ben cicekleri cekmeye calisirken asagidaki kus dala konuverince onu da fotografa dahil etmek durumunda kaldim, fena da olmadi hani :)


Bunlarda yakin cekimlerim...



Bu dragonfly (helikopter bocegi) da birden bire ben fotograf cekerken gelip poz verenlerden :) Iyi ki de cekmisim sonradan daha dikkatli bakinca bayildik renklerine...


Ve botanik parkindaki cesitli ciceklerin farkli farkli acilardan, farkli arka planlarla fotograflari...





Kugularin calismayla ilgisi yoktu - hoca gunun ekstralari diyor bu fotograflara, goletin sularinda hafif hafif saliniyorlardi onlari da fotograflamadan edemedim :)


Bunlarda yok kenarinda calilik seklinde buyuyen orkidelerden. Eh Singapur orkidenin anavatani oldugu icin caliliklar bile orkide aciyor :)))
Isin sakasi bayiliyorum ben bu turune, birde ufacik ufacik bunlar, digerleri gibi kocaman degil.


Ve gunu selalenin yaninda tamamladik. Asagida gordugunuz gibi selalenin sularinda ve akis hizinda nasil farklilik yapabilecegimizi ogrendik. Kocakisisi en alttaki fotografa bakip "vayy super nasil becerdin selalenin sularini boyle yapmayi" deyince pek bir hosuma gitti dogrusu, icinden "neyse verdigimiz para bosuna gitmiyor bak biseyler ogrenmis en azindan" demis olma ihtimali de yok degil hani :))))
Bu arada yazin bizimkiler geldiginde ayni selalenin altinda fotograf cekmeye calismistim ama bir turlu isigi ayarlayip adam gibi bir fotograf cekememistim. Simdi olsa ne canavar gibi cekerdim, yanarim yanarim ona yanarim...



Eee simdi siz soyleyin bakalim nasil fotograflarim? En cok hangisini begendiniz?

24 comments:

  1. kuş konan çiçek fotoğrafına bayıldım...

    ReplyDelete
  2. Hepsini beğendim hepsini, eline sağlık. Çiçeklerin renkleri müthiş olmuş...
    Ha bu arada herkesin iştahını açtığını yorumlardan öğrendiğim "Çikolatalı Krep ve Demleme Çay" kitabını okuyup test edeyim, eğer okumaya değerse sana göndereceğim, itiraz istemem:)
    Sevgiler...

    ReplyDelete
  3. çay ve simit kus hesapta yoktu ama iyi etti konup fotografi guzellestirdi :))

    Leylak Dalı begenmenize sevindim :)
    Eh madem o kadar arzu ettiniz itiraz etmem napalim, simdi oturup kitap guzel ciksin diye dua edeyim o zaman :))

    Nehir Ida kugular sayilmaz onlar ekstraydi :)) begenmene sevindim ;)

    ReplyDelete
  4. ellerine gözlerine sağlık...gittikçe daha da geliştireceğine eminim..:))hepsi gayet güzel..

    ReplyDelete
  5. Kugunun kuyruk ucmus ama :)

    Hocaya ceza :P

    Saka bir yana, kugu fotografi cekerken en cok basima gelen sey oldugu icin dikkat ettim...

    Dragon fly in hic bu renk olanini gormemistim. Cok hareketli idi benim yakalamaya calistiklarim. O yuzden bu super!

    ReplyDelete
  6. Berceste ucmamis yahu kuyruk, sasirttin beni de iki kez baktim acaba yaniliyormuyum diye :)
    fotograflarin uzerine tiklarsan daha buyuk gorebilirsin ;)
    Dragonfly larin daha ne renkleri var aslinda burada ama yakalayip cekmek icin vakit lazim :))

    ReplyDelete
  7. E o kadar soyluyorum sana kocaman kocaman koy su fotograflari diye! Sakalim yok ki! :((

    Dogru ucmamis, benim gozum sasilasmis :P

    ReplyDelete
  8. Berceste valla bunlar yukleyebildigim en buyuk boylar, o yuzden bana degil blogspota soylen ayarlari adam gibi olmadigi icin ;)

    ReplyDelete
  9. orkideye bayılırım bundan ötürü orkideli kareyi çok sevdim.biz burda deli paralar veriyoruz almak için SİNGAPURLU'LAR parklarda her daim görüyorlar demek vahh vahh!!ikinci olarakta helikopter böceğini sevdim renkleri süper!
    doğanın lütfunada hayran kaldım yine pat diye kareni renklendiren canlıların olması şans kesinlikle:)

    ReplyDelete
  10. E ben nasil buyuk yukluyorum bacim :) Sen yaziyi yazdigin yerde fotografin uzerine git, tikla, altta boylari degistirebilecegin bir kisim cikiyor. Oradan X Large sec. O zaman kocaman oluyorlar. Sen ne bakiyorsun onun ne yukledigine :P

    ReplyDelete
  11. Meyra bende bayilirim :) buralarda oyle cok ki adamlar abartip kokteyllerin kenarina sus olsun diye bardaga tutturuyorlar dusun :))

    dedigin gibi doga inanilmaz lutufkar burada, her turlu renklilik, her turlu canli var. bizde hic mi yokmus yoksa olani da biz mi yoketmisiz bilemiyorum :(

    ReplyDelete
  12. Berceste bak bunu bilmiyordum, fotografi yukledikten sonra degistirebiliyorsun demek :o
    sen bana bunu onceden niye soylemezsin de habire soylenirsin fotolar kucuk diye yahu :)))
    dur hemen deneyeyim bakim olacakmi :)

    ReplyDelete
  13. fotoğraflar çok güzel...
    ben de kursa gitmek istiyorum,bir kez daha farkettim bunu:)
    o "sir"i ben sana soruyorum:)))
    bir de o "sir"in önünde fotoğraf çektirmiştim de,suya giren çocukları hiç hatırlamıyorum...
    sevgiler:)

    ReplyDelete
  14. Yaa ben bu yazıya o kadar yorum yapmıştım gitmemiş miii:((

    O çocukları gerçek sandığımııı, fotoğrafları çok sevdiğimii, hediyeni ilk duyduğumda gerek var mı ki diye düşünmüş ama bu yazıyı okuyunca gereğini anladığımı filan yazmıştım.

    Neyse olmadı böyle, keyfim kaçtı bir sonraki yazıya artık:D

    ReplyDelete
  15. Aaaa kacinci defadir soyluyorum, yazinin icine girip degistir de diyorum. Aaa ama :D

    Doga meselesine gelince. Biliyor musun, Turkiye'deki cesitlilik dunyanin hic bir yerinde yok! Orkide dersen sana hemen sahlep orkidesi derim. Turkiye'deki orkide cesitlerine bir bak netten. Kardelenler, dag sumbulleri, nergisler, laleler, ters lale... Anadolu topraklarindan dunyaya yayilan, sonra caprazlanan(hibrit) o kadar cok cesit var ki! Bizdeki durum, onlar dogal ortamlarindalar, gidip, bulup, gormek gerekli. Ama baska ulkelerde hibritler, her turlu ortama dayanikli hale getirilmisler ve her yerdeler. Ithal Orkideler misal, Singapur'un sicagini burada bulamayacagi icin, buraya dayanikli turlerle caprazlaniyor, deneniyor ve uygun olanlar yetistirilip gonderiliyor. Hatta Ingiltere'ye, Almanya'ya... Dusunsene oralarin soguklarini :)

    ReplyDelete
  16. CEPAYNASI git firsatin varsa kursa siddetle tavsiye ederim ;) herseyden ote bol bol stres atiyor insan :)
    Sir ve cocuklar bir yana daha baska bir suru heykelde varmis yol uzerinde :)) bir ara gidip, detayli gezip cekecegim artik :)

    Joy kacmasin hevesin, kiyamam ben sana :)
    Valla gerek varmis gittikce gorup ogreniyorum gerek oldugunu :))

    Berceste olmuyor hayatim olmuyorr!!
    Ya ben harbiden beceriksizim yada benim blogda bir sorun var :(
    Sen bana sunu detaylariyla iyice bi anlat bakim nasil yapiyorsun, hatta resimli bile gosterebilirsin yani :D nasil yuzsuzluk ama :)))

    ReplyDelete
  17. E-posta adresi lutfen! Buradan nasil fotograflarla aciklayabilirim ki :P

    ReplyDelete
  18. Güzel fotoğraflar olmuş ellerinize sağlık.
    Hangi makine ile ve nasıl bir objektif ile çekim yaptınız?

    ReplyDelete
  19. P_A_N uzun zamandir sesin solugun cikmiyordu, sevindim yorumuna :)
    tesekkurler :)
    Canon powershot S5 SI ile cektim bunlari, komplike bir kamera degil yani :) Gerci compact sinifina girdigi halde entry level dslr larin coguna yakin ozellikleri var kameramin, fena degil yani tek eksigi lensin sabit olusu :))

    ReplyDelete
  20. Fotoğrafta aslında makinenin çok da önemi yok, asıl olan görmeyi geliştirmek ve bu da zaman ile oluyor. Ben kendi adıma bunu çok rahat söyleyebilirim. 4 yıl önce çektiğim kareler ile şimdiki kareler arasında fark oluştu. Gözü geliştirmek içinde ayrıca bol bol farklı fotoğrafçıları izlemek gerektiğini düşünüyorum.

    ReplyDelete
  21. P_A_N makinanin onemi yok diyemiyorum zira kurs boyunca daha yuksek model kamerasi olanlarla ayni seyi cektigim zaman kalite farkini gordum :))) Ama zamanla fotografciligin gelistigi ve ilerledigi konusuna tamamen katiliyorum ;) benim icin de ayni sey gecerli 4-5 yil oncesi ile simdi arasinda daglar kadar fark var :)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails