Monday, March 18, 2013

Cin Yeniyilinin Ardindan

Aslinda 10-15 gun once yazilmis ama kosusturmacadan bir turlu paylasilamamis bu yazi da bugunun yazisi olsun, yavas yavas geri donup adapte olmak lazim bloga :)

Yilan yili, Cinlilerin ilginclikleri, onu yedik bunu ictik derken bir Cin yeni yilini daha geride biraktik bile...
Zaten ne zamandir uzakdoguya ozgu bir yeme-icme yazisi yazayim diye dusunuyordum ki Cin yeni yili bahanesi oldu. Zira gozlemledigimiz kadariyla yeni yil demek Cinliler icin bol bol (hemde oldukca bol!) yemek demek :) Eh bana da yazip anlatmak dusuyor.

Dedigim gibi soz konusu Cin yeni yili ise yeme icme konusunu oldukca abartiyorlar, gunler oncesinden marketler talan ediliyor sanki kitlik varmis gibi. Tabii ki yenilen yiyeceklerin cogu alisik olmadigimiz ve hatta uste para verseler yiyemeyecegimiz turden :)) Daha onceki yazilarimda (surada ve surada) Cin yeni yilina dair ilgincliklerden biraz bahsetmistim. Bu sefer de tadina baktigimiz ve bakmadigimiz tum yeni yila ozel yiyecekleri bir araya toplayip anlatayim dedim.

Cinlilerin yeni yil kutlamasi icin en ozel ve de en onemli yiyecekleri "Yu Sheng" yani cig balik salatasi. Yusheng salatasinin icinde genellikle cig somon, rendelenmis turp, havuc gibi cesitli sebzeler, chili biberi, deniz anasi, yer fistigi ve denizurunlu krakerler, ayrica bol miktarda baharat ve sos bulunuyor. 

Bu salatanin icindekilerin oldukca ilginc olmasinin yaninda yenilisi de oldukca ilginc. Yeni yil kutlamasi icin aile bireyleri bu salatayi hazirlayip masanin etrafinda toplaniyor ve hep beraber cubuklari salataya daldirip karistiriyor oncelikle. Sonrasinda da salatayi ellerindeki cubuklarla havaya firlatiyorlar - bakiniz internetten buldugum temsili fotograf asagida :) Salatayi en yuksege firlatan kisinin o yil boyunca zenginlige ve refaha kavusacagina inaniyorlar.


Cinlilerle ilgili bizi oldukca hayrete dusuren konulardan biri de bayramlarda veya ozel kutlamalarda en buyuk dilek ve temennilerinin maddi olmasi. Hani bizde saglik, sihhat, mutluluk falan dilenir ya ilk once, Cinliler icin yok oyle birsey, varsa yoksa para, zenginlik, sans falan susluyor dileklerini, ilginc degil mi?





Cin yeni yilinin bir diger vazgecilmezi, yeni yila ozel yiyecegi de "abalone", Turkce ye deniz taragi olarak cevrilmis, istiridye turu bir deniz kabuklusu. 

Tadi neye benziyor derseniz pek birseye benzedigini soyleyemeyecegim cunku genellikle hep konserveleri satilip yeniyor ve konservelerden cikan abalone larin tadi da lastik gibi birsey, cigneseniz cignenmiyor yutsaniz yutulmuyor. Sonuc olarak nesi ozel, neden bu kadar ozel, ne anlami var bilemiyorum :)






Cin yeni yili yaklasirken marketlerde haftalar oncesinden yerini alan, yeni yilin olmazsa olmazlarindan bir digeri de bu kirmizi kapakli plastik kaplar ve kavanozlar.


Bu kavanozlarin icinden turlu cesitli citir cerezler, kurabiyeler falan cikiyor genelde. En bilinenleri de ananasli kurabiyeler, kekler, deniz urunlu veya ilginc aromalara sahip cipsler falan.

Ananasli kurabiyelerden daha once de bahsetmistim surada. Ananasli kurabiyeler gayet yenilebilir cinsten de digerleri oldukca ilginc ve tadimi cesaret isteyen aromalar :)
Bakiniz mesela bezelyeli kurabiyeler...




Ve patatesliler...




Yosun aromali cipsler yine en sevilenlerden...
Yosun aromali deyince kulaga garip gelse de oldukca guzeller, hatta yosun aromali fistiklar benim en sevdiklerimden.




Bir diger denizurunlu cerez ise karides aromali bu borek turu yiyecekler. Tadi nasil diye pek bir yorum yapamayacagim cunku oyle keskin bir kokusu varki tadmaya cesaret edemedim :)) Ama Cinliler bol miktarda tuketiyor bunlari.


Ve bir diger populer yiyecek "arrow head" adli kok bitkisinden yapilan cipsler...
Bu bitkinin adinin Turkce karsiligi nedir tam bilemiyorum, tek bildigim pazarlarda veya marketlerde pek gormedigim uzakdoguya ozgu bir cesit kok bitkisi oldugu.



Bizim kolayca yiyebildigimiz yadirgamadigimiz nadir yiyeceklerden biri; gofret seklindeki, Cinliler cok fazla tatli ve sekerli yiyecek sevmedigi icin genelde az sekerli ve hatta tuzlu yapilan rulolar, yani "love letters".






Bu kucuk cicek sekilli keklerde Cin yeni yilinin vazgecilmezlerinden bir digeri, "Kueh Bahulu" olarak adlandiriliyorlar. Yanlis bilmiyorsam Kueh sozcugu Malaycadan geliyor ve "kek" anlaminda. Sekilleri cok cici gorunse de tadi ve aromasi pek tatmin edici degil, sadece un, yag, seker ve yumurtadan yapilmis tatsiz tuzsuz pek de bir ozelligi olmayan sunger kekler.


Daha onceden bahsettigim bu kek ise "Kueh Lapis" yani bin kat keki. Her kat tek tek hazirlandigi icin oldukca zahmetli ve ozel kabul edilen bir kek olsa da lezzeti icin ayni seyi soyleyemeyecegim, digerleri gibi siradan bir kek iste :)

Zaten Cinlilerin ve uzakdogulularin olayi da bu,cok fazla tatli ve sekerli birseyler yemeyi sevmedikleri icin tatli ve kekleri bile oldukca tatsiz. Hani kek mi yiyorsunuz yoksa ekmek mi pek belli degil :)


Alin iste bir diger ornegi daha; Huat Kueh. Sadece pirinc unu ve normal un karisimindan yapilmis bir kek. Bu keklerin tapinaklarda ve sokaklarda adak olarak sunulmasi oldukca yaygin, onun icin bayramlarda ve festivallerde yol kenarlarinda dahi bu keklerden gorebilirsiniz buralarda.

 
Ve de kek serisinin belki de en begendiklerimden (gorunus olarak tabii); Kueh Rose.
Bu cicek sekilli yiyecekleri yapmak icin sekilde gordugunuz cicek seklindeki metal kaliplar gerekiyor.
 

Ve ben pembe renklilerine bayildim :)


Cin yeni yilina ozel anlam veremedigim yiyeceklerin en basinda bunlar geliyor sanirim; Kuih Bakul.
Uzunca bir sure markette gidip gelip sagini solunu kurcaladim bu ne ki simdi diyerekten :) Megerse sadece pirinc unu ve sudan yapilma bir tur kek mis! Kek denirse tabii ona. Muz yapraginin icinde pisirilen bu garip tatli bizdeki pirinc unu muhallebisinin uzakdogu versiyonu desem yanlis olmaz sanirim.
Muhallebiyi pek sevmedigimden mi yoksa yapragin icindeki vicik ve oynak tatlinin sevimsizliginden mi hic tadina bakmaya bile girismedim :))




Ve pirinc ununa, nisastaya ve bilimum jolemsi seye bayilan Cinlilerin bir baska mucizesi daha :))
Belki biliyorsunuzdur, bizim dilimizde Japon baliklari onlarin deyisi ile Golden Fish oldukca onemli bir yere sahip uzakdogu kulturunde. Onun icin de sadece joleden yapilmis bu baliklar tatsiz tuzsuz olduklari halde olmazsa olmazlardan bir digeri daha...



Sanirim Cin yeni yilina ozel yiyecekler genel gorunumleriyle simdilik bu kadar, gordugum, duydugum veya tattigim diger ilginclikleri de ayrica paylasirim artik sonraki yazilarda :)

10 comments:

  1. Ne kadar enteresan her şey, tatlarını merak ettim ama. Hele o balıklar nasıl güzel görünüyorlar, tatları eminim görüntüleri gibi değil ama:)

    O zaman yeni yılımız kutlu olsun:)

    ReplyDelete
  2. Tatları güzel olmasa da görünüşleri ve fotoğrafları pek güzelmiş :)

    ReplyDelete
  3. Aslısın oldukca ilginc gorunuyor gercektende hepsi, ama tatlari goruntuleriyle es degil ne yazik ki :( Baliklar sadece joleden yapiliyor, tatsiz aromasiz birsey ne yazik ki.

    Leylak Dalim aynen oyle, goruntuler cezbediyor insani ama alip tadina bakinca hayal kirikligi yasatiyorlar cogunlukla :))

    ReplyDelete
  4. yani çok değil iki ay kalsam Uzak Doğu' da dal gibin olurum...Acilen gelmem lazım oralara:))

    ReplyDelete
  5. lale ablacim dal gibi olunsa ben olurdum ama olunmuyor valla, insanoglu eninde sonunda agzina gore biseyler buluyor ;)

    ReplyDelete
  6. Sahiden de görünüşler pek parlak ve cazip!
    Anlaşılan Çinliler de Hintliler gibi fazla şekerli tatları sevmiyorlar. (Hintlilerle ilgili bilgim doğru mu acaba? ;) )

    ReplyDelete
  7. EKMEKÇİKIZ her daim gorunuse aldanmamak lazim ;) aslinda bir kisminin tadi fena degil, alisinca rahatca yeniliyor hatta, beni en rahatsiz eden kullandiklari yaglarin agir tadi ve kokusu.

    Hintliler konusuna gelince... ben hep cok sekerli tatlilarini yedim Hintlilerin ama belki de sevmiyorlardir pek emin olamadim simdi. Mesela bizdeki helvanin cok benzerini yapiyorlar, hatta ismi bile benziyordu, oldukca sekerliydi benim yedigim.

    ReplyDelete
  8. o zaman yeme de yanında yat lafına uyalım:)

    ReplyDelete
  9. Çin Yeni yılında bir Çinli ailenin sofrasına oturmuş kadar oldum valla gözüm doydu, karnım sanırım orda olsam da doymayacakmış :-) Teşekkürler. Sanırım daha sık buralarda olacağım, kültürel deneyimleri birebir yaşamış birinin yazılarını bulmak pek de kolay değil...

    ReplyDelete
  10. Sinem hosgelmissin :)
    Umarim okuduklarin ve gorduklerin hosuna gider
    sevgiler

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails