Oncelikle soyleyeyim pek de matah birsey degil, ayni bizim kurban yada ramazan bayrami gibi aile ziyaretleri ve yeme icmek olusturuyor kutlamalarin genelini. Tum dunya uzerindeki kutlanan yeni yildan farkli bir zaman diliminde olmasinin sebebi de ay takvimi kullaniyor olmalari. Aslen Cin'de 15 gun boyunca kutlaniyormus, ama Singapur'da sadece iki gun tatil ve kutlama var, gerisine aileler kendi iclerinde devam ediyorlar.
Yeni yil kutlamalarinin acilisini rengarenk bir cesit makarna yada salata turu birsey (tam emin degiliz ne oldugundan detayi ile arastirmak lazim bunu) ile yapiliyor. Once bu yiyecegi havaya atip, iyi dileklerde bulunup sonra yiyorlarmis! ogrendigimize gore :) Cin yeni yilinin bir diger ogesi ise portakallar ve mandalinalar! Hani olmazsa olmazlari ama bununda anlamini bilmiyorum tam olarak (bende hicbirsey ogrenmemisim ki yahu!!).
Oncelikle kendimizi China Town'a attik, hani Cin mahallesi oldugu icin suslemeler ve kutlamalar daha bir ozeldir diye. Ama ortalik oldukca sakin ve bostu - ki Cin mahallesi normalde tiklim tiklim olur. Geleneksel olarak heryer kirmizi Cin fenerleri ile suslenmisti. Ve tavsan yilina ithafen tavsan figurleriyle...





Sadece bu cicekten yapilma tavsanlar...



ve alisveris merkezlerindeki fenerler...

Cinlilerde geleneksel yilbasi yemegi hindi falan degil "Steam Boat". Steam boat bir cesit haslama. Genellikle masanin ortasina konan kucuk gazli ocagin uzerine yerlestirilen tencerede corba gibi icinde gerekli baharat ve aromalar olan bir su kayniyor ve insanlar ellerine gecirdikleri bilimum et, sebze, hayvan ne varsa bu tencereye atip kaynatiyorlar. Kaynamak dediysem su kaynarken birkac dakika bekleyip sonra cikarip yiyorlar...

Tum bunlar yetmezmis gibi birde "fishball" (yani balik koftesi) eklendi ki iste bu anlatilmaz yasanir diyorum. Zira kocakisisinin fisball icin tek bir tarifi var ve kesinlikle cok yerinde bir tespit "tadi ayni cocuk sumugu gibi"... En uste birde sebzelerle dana etlerini ekledilermi ayni tencereye!! yeme de yaninda yat!!
Yaklasik bir bes dakika sonra arkadas elindeki kepceyi tencereye daldirip icinden yakaladiklarini bizim tabaklarimiza boca etti, bizde tesekkurler ettik bize verdigi bu harika vicik seyler icin, hatta yerken "ooo harika, cok super, bu ne lezzet" gibi iltifatlarda bulunduk el mecbur :) Hatta kocakisisinin sansina iki tane fishball dustu :)))) Nasil yedi bilmiyorum ama bana ilk soyledigi sey "ooo ne harika vicik vicik bebek sumugu, hmmm cok leziz, asla yiyeyim deme" oldu - tabii ki Turkce olarak :)
Tabii o karisimin boca edildigi tabaklarda birde pilav vardi - pardon haslanmis pirinc!! O pirinc zamanla tenceredeki tum deniz urunleriyle gelen suyu cektimi! oldumu sana balik sulu pirinc!! Hapur kupur yedik o igrenc balik aromali haslanmis pirincleri!
Yani anlayacaginiz yine feci bir yerel yemek tecrubesi gecirdik, hemde gule oynaya agzimizi sapirdata sapirdata yedik herseyi, yetmedi ustune ilave istedik :) Hani hatir icin cig tavuk yenir derler ya, cig tavuk ne ki bunun yaninda...
A.