Friday, September 9, 2011

Aile ile beraber - Part I (Haziran 2011)

Ailemiz gelecekti, geldi, gitti derken gunler nasil gecti anlamadik bile. Anlatacak, yazacak ve resimlenmis cok sey var ama simdi onlari tek tek yazsam bitiremem hayatta. En guzeli gunu gunune yazip paylasmakmis ki onu da yapamadim, bizimkilerle vakit gecirmektense oturup blogumla oynasamadim ne yalan soyleyeyim :) Bende dedim ki en cok akilda kalan ve ilgi ceken, daha once de paylasmadigim seyleri bir arada paylasarak anlatayim.
Bizimkilerin gelisi ile farkettim ki buradaki cogu sey bizim icin "siradan" olmaya baslamis bile :) Bu da demek oluyor ki cogu sey artik ilk seferki kadar ilginc gelmiyor ve dolayisi ile paylasmiyorum bile. Onlara ilginc gelen ve daha once paylasmadigim cogu seyi de bir araya toplamis oldum boylece :))

- Ilk gun yol yorgunlugu ile beraber yamulmasinlar diye sokak sokak gezdirmesem de, ikinci gun haydi yeter bu kadar diyerekten Singapur'un en meshur mekani "Orchard Road" a dogru yola ciktik. Bir yandan havanin sicakligina ve de nemine alismaya calisirken, diger yandan da saskin bakislarla bu cekik gozlu insanlar diyarini izlemeye koyuldular :))) Cekik gozlulerin hepsi "Japon" du onlar icin :) Cogunun Cin kokenli Singapurlu oldugunu ve burada cok da fazla Japon bulunmadigini anlatmak zorunda kaldim bir muddet :)) Bir de bir ara babam demezmi "bu ne ya hep coluk cocuk ortalikta, hic okullari yokmu bunlarin" diye, bos bulundum cevreye bakindim bir hani nerede cocuklar gibisinden. Sonra farkettim ki yetiskinler cocuk gibi gorunmus babamin gozune (dogal olarak) herkesi coluk cocuk kategorisine sokmus :D

-Biraz cevreyi ve alisveris merkezlerini gezdikten sonra daldik yemeklerin oldugu kisma. Zira eminim ki Turkiyede'de bol miktarda bulunan Mango magazasinin Singapur subesi yerine lokal yiyecek icecekleri gorup tanimak daha ilginc tabii :) Acilisi Vietnama ozgu "Prawn Rice Roll" ile yaptik, yani pirinc yufkasinda karides ile. Kucuk kardes daha isin basinda "iyyyy cok igrenc kokuyor kusacagim" diye giciklik yapinca bende sinirlendim tabii "Uzakdogudasin kizim evinde annenin yemeklerine benzemez bunlar" diyerekten. Ben kizinca da anne ile baba seslerini cikarmadan yediler zavallilar :))) Ama hic de o kadar kotu degil aslinda tadi, onu yiyemezlerse hicbirseyi yiyemezlerdi ki :)

-Ikinci olarak Japonlara ozgu "Takoyaki" yani ahtapot toplarindan yedik. Asagida gordugunuz gibi buyuk bir el huneri ile pisiriyorlar bu toplari ozel kaliplarda, icinde genellikle ya ahtapot yada bilimum deniz urunu oluyor. Aslinda mayonez benzeri soslar ile servis edilse de biz sossuz yiyip tadini almak istedik.


-Hemen ustune tatli olarak yine Japonya'ya ozgu "Taiyaki" den yedik, yani balik seklinde kaliplara dokulen bir cesit ici dolgulu waffle. Tabii is tatli olunca bir baktim kimsenin sesi solugu cikmiyor, kimir kimir goturuyorlar :)))



- Ertesi gun hemen Cin Mahallesinin yolunu tuttuk. Singapurun olmazsa olmazlarindan biri, her kosedeki taze meyva suyu ve meyva saticilari. Ben hayatimda bu kadar cok meyva ve meyva suyu tuketilen bir baska yer daha gormedim ve eminim ayrilinca en cok ozleyecegim seylerden biri bu olacak :) Neyse Cin mahallesinde gezmeye baslamadan bizimkilerin saskin bakislarla yaklastigi meyva tezgahindaki meyvalari tanittik oncelikle onlara :))
Asagida longan (en ondeki), rambutan (ortadaki kirmizi-sari tuylu), jackfruit (en arkadaki yesil) ve lychee (ortadaki kirmizi-yesil tuysuz) leri goruyorsunuz.


-Gezmeye baslamadan once turlu turlu taze meyva sulari ile depolari doldurduk once :)) Iste bu benim favorim Soursop-Red Dragonfruit :)) Bayiliyorum bu karisima, hele rengi tam benlik. Bu arada meyva isimlerini oldugu gibi yaziyorum ne yazik ki Turkceleri yok. Tabii babamin dragonfruit (yani ejderha meyvasi) icin uydurdugu yeni adi saymazsak :D Iki ay boyunca meyvaya canavar meyvasi dedi durdu :)))


-Daldik Cin mahallesine... Cin mahallesindeki Hindu tapinagindan goruntuler bunlarda.


-Ve gezmekten yoruldugumuz, ayrica bizimkilere icirdigimiz onca meyva suyunun da yardimiyla tuvalet aradigimiz bir sirada :) attik kendimizi cay evine. Daha once surada da bahsetmistim detayli olarak bu cay evinden. Bizimkilere cin usulu bir cay seromonisinin yanisira, su meshur "bin yillik yumurta" yi da tattirdik. Tabii bu isim yumurtanin gorunumunden dolayi oyle, aslinda gunluk yumurta :D tum is yumurtayi cay ve diger baharatlarla kaynatmakta. Resim koymuyorum cunku daha onceki yazida koymusum.


-Birde cay evinde "Bun" larla ilk kez tanistilar :) Bun bir cesit Cin ekmegi. Ici cesitli dolgu maddeleri ile doldurulmus, pirinc ununa benzer bir undan yapilma, genelde buharda haslanmis ve ilik servis edilen bir ekmek. Asagida gordukleriniz de "pandan yapragi" aromali.


-Cay evinden cikip gezmeye devan ettik. Bizimde surekli onunden gecip bir turlu icine girmeye zahmet etmedigimiz Budist tapinagini gezdik bahanesiyle.





-Cevre turlarina yavas yavas devam ederken bir gunumuzu bizimkilerin cok ilgisini cekecek onlarca seyin oldugu market turuna ayirdik :)) Yanilmamisim cunku neredeyse tum market boyunca "o ne? bu ne? ne icin kullaniliyor? neye yariyor? sebzemi meyvami?" seklindeki binlerce soruyla bogustum. O kadar cok degisik ve orjinal sey var ki haksiz degiller yani. Markette isimiz bitince kucuk kardesten tebrik bile aldim "abla iyi kafayi yemedin hem sorduklari herseyi cevapladin hemde birde ustune alisveris yaptin" diye :D Ama market turu beni oldukca sersemletmisti ne yalan soyleyeyim, kendimi genel kultur ve gramerden doktora savunmasi veriyor gibi hissettim :)))

-Ben bugune kadar hic markete fotograf makinasi ile gitmedigimden :D ilginc seyleri de paylasamamisim, kucuk kardes sagolsun fotografladi bir suru ilgincligi bu vesileyle. Mesela bende ilk gordugumde sok olmus ve de biraz tirsmistim bunu ama sonra alismisim ki unutmusum. Bizimkiler sasirinca farkettim yeniden :)
Bu resmini gordugumu sey siyah tavuk efendim :)) Fotograf cok net cikmamis diye internetten baska fotograflarda bulup paylastim. Hakikaten boyle simsiyah bir tavuk turu varmis, genelde Asya'da tuketiliyor ve bildigim kadariyla Cinliler corbaya falan kullaniyorlar. Su ana kadar hic denemedim acikcasi, denemeyi de dusunmuyorum cunku cok kotu gorunuyor :)) Ama soylenenlere gore tadi normal tavuk gibiymis.



-Bu fotoyu da yine internetten buldum, fotograflar ve sunum ne kadar farkettiriyor degil mi? Sanirim onume bu tabak gelse denemeyi dusunebilirim :)) Ama yok yok yiyemem yahu, baksaniza simsiyah birsey :(


-Veeee bir diger ilginclik, igrenclik... Burada bolca tuketilen hayvansal urunlerden biri; Tavuk bacagi!
Neden ve nasil hic bilmiyorum ama ilk geldigim zamanlar elimi uzattigim paketin icinde bunlar vardi ve nasil telasla ve sokla reyana geri attim hic unutamam :D



-Ve bir digeri; Deniz hiyari. Tabii bunlar dondurulmus olanlari. Bildigim kadariyla Cinliler cok sifali olduguna inaniyorlar ve genellikle corba yada haslamalara falan koyuyorlar.


-Iste benim favorilerimden biri daha :D Gumus baligi!
Bu baliklar kucuk kucuk, incecik, neredeyse seffaf baliklar. Hatta genelde kurutulmuslari kilo kilo satiliyor burada. Ve mesela pilav soyluyorsunuz kendinize bir bakiyorsunuz pilavinizin ici kurtcuk gibi gorunen bu kucuk balik kurulari ile dolu!! Basima geldi de ordan biliyorum :)))


-Bunlar ne bilin bakalim? Haydi ama bir tahmin yurutun bari en azindan? Mesela bakin bakalim bacak sekilleri size hangi canliyi animsatiyor?!
Evet evet tam isabet kurbaga bacagi! Ilk zamanlar yanlislikla elime alip firlattigim paketlerden biri de buydu iste :))) Ben hala tiksinerek bakiyorum ama uzakdogulular bayilarak yiyorlar bunlari.


-Bugune kadar firsat bulupta yazmadigim buraya ozgu yiyeceklerden biri daha "Yong Tau Foo". Asagida fotografta gordugunuz malzemeleri; fishball lar, tofular, sebze ve deniz urunleri karisimlari... Makarnalarla beraber kaynatip corbamsi bir yemek yapiyorlar. Ama yiyeceklerin cogu sumuksu gorundugu icin :) ve gorunusu pek hos olmadigi icin ben denemedim bu yiyecegi, denermiyim bilmiyorum eh benim de sinirlarim var yani :)))


-Ve son olarak yengec kardesler karsinizda :) Ortadaki fotografini cektigimiz icin biraz kizgin mi bakiyor ne :))
Iste aynen boyle elleri kollari bagli ama canli olaraktan bol bol satiliyorlar burada. Hatta bununla ilgili kucuk bir hikaye anlatip bitireyim bu postu. Buradaki Singapurlu arkadaslarimizdan biri bir Alman ile evli su anda. Daha bunlar yeni gorusmeye basladiklarinda Alman cocuk Singapurlu kizi ariyor bir aksam vakti. Telefonda konusurlarken kiz birden ciglik atiyor "eyvah aksam yemegimiz kaciyor kapat telefonu ben seni sonra ararim" diye :D Megerse aksam yemegi yengecmis ve iplerinden kurtulmus mutfak lavabosundan cikip kacmaya baslamis zavalli hayvan :)))


Iste simdilik bu kadar, umarim kisa surede yasadigimiz, gordugumuz diger ilginclikleri de paylasirim :)

11 comments:

  1. bu sabah işe gelirken, misss gibi 2 boyoz aldım ve yedim. naber?:)
    çok güzel bir post olmuş, eline sağlık ama seni artık sabahları okumayacağım:)
    biraz siyah tavuktan midem kalktı!

    ReplyDelete
  2. Yaa ben senin bu uzun postlarına bayılıyoruum. Sabah ofise geldikten sonra, çayımı aldım kahvaltımı yaparken okudum keyiflee=))

    Baban süpermiş, çoluk çocuk yorumuna ve canavar meyvasına çok güldüm:D

    Onlar sayesinde ilk zamanlarını hatırlamışın:) Gerçekten ne kadar çok garipsenek şey var ilk defa orada bulunan ve sayende buradan okuyup görenler için.

    O siyah tavuk, hayvan bacakları.. nasıl yaaa>_< Ah bir de o yengeçlere acıdığım kadar:((

    Gene de çok keyifli yaa:D A-H beni de gezdiiiiiiir:D:D

    ReplyDelete
  3. nefesimi tutarak okudum. alışmak zor olsa gerek

    ReplyDelete
  4. Öğk!
    Böğk!
    Hakikaten de böğk! :/
    Para verseler yemem o siyah tavuğu, o ne be?
    Hele o tavuk ayakları... :/ midem bulanıyor şu an biliyor musun?

    En güzel bomba babandan gelmiş bence; canavar meyvası! :)

    ReplyDelete
  5. Resmen başım döndü ama her yazın ilgimi, merakımı kamçılıyor resmen:)) şimdiden söz veriyorum ben gelirsem küçük kız kardeş gibi o ne bu ne demiycem, önüme ne koyarsan yerim diyicem ama siyah tavuk için önceden gözlerimi kapamamı söylemen gerek :)) istanbul'dan kocaman sevgiler:)

    ReplyDelete
  6. creep ben boyoz sevmem ki :)) yani kotu degil ama oyle cok ozel birsey de degil bence veya dogru yerde yemedim belki, kimbilir...
    bu arada sesin solugun cikmiyordu bir suredir, hersey yolunda umarim

    particle hanginize inanayim sasirdim ama creep sabah okumam midem kalkti diyor, sen sabah okudum kahvaltimi yaparken bayildim diyorsun :))))
    gezdirme kismi kolay da senin gelmen gerekiyor tabii ;) olmazsa boyle sanal gezilerden baska bisey gelmiyor elimden :))

    çiğdem hic sorma :D esas alisma kisimlari en beterleri idi ama o zaman da ne blog vardi ne internet :)) esas ilk haftalar tam komedi ve seruven doluydu, bazen suratimizin aldigi renkler siyah tavuktan beterdi :D

    ReplyDelete
  7. Ella cicim buralar boyle naparsin ;) birde ogle yemegine gittiginde cevrendeki insanlarin bizim "igrenc" olarak niteledigimiz bu seyleri agizlarini sapirdata sapirdata! (burada cok onemli agiz saplatmak o da ayri bir facia) yuttugunu bir dusunsene! ve sen onlarin arasinda disine uygun birsey bulup yemek zorundasin!
    Iste benim her ogle yemegi maceram boyle :)))))))))

    zero tatlim sen gel yeter ki ;) Hele hele bir yemek ustadi olarak sen neler gorur nasil yorumlarsin merak ediyorum :)
    Sevgiler benden de

    ReplyDelete
  8. bu fotoların çoğu korkunç naptın sen :)))

    ReplyDelete
  9. bende senin için aynı şeyi diyecektim:)
    sesin soluğun çıkmıyordu.
    geçenlerde gördüm bir yerde mimlenmişsin?
    ne iş?

    ReplyDelete
  10. Pilli oyle her zaman rengarenk civil civil degil hayat be cicim bakma sen benim sirf oyle fotolari koyduguma :))) eh bunlarda hayatin gercekleri, en azindan burada ;)bugune kadar koymayisim mide bulandirmamak icindi belkide :D

    creep iki ay aile saadeti yasadim anca dondum sahalara :D
    yavas yavas post girip, okuyamadigim bloglari okuyorum, eh arayi kapatmak lazim dimi ;)

    ReplyDelete
  11. Tavuk bacagi tam bir korku filmi gibi !!

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails