Monday, December 26, 2011

Bir uzak dogu sacmaligi daha: Rojak

Rojak sozcugu ilk etapta kulaga Kurtce bir sozcukmus gibi gelse de degil :)
Tabii belki kurtcede de karsiligi vardir orasini bilemiyorum, varsa da umarim sacma sapan birsey kufur mufur degildir :))

Rojak Malezya, Endonezya ve Singapur menseili bir cesit tatli, yok yok tatli degil salata, veya salata da degil yemek...
Aman her neyse iste, oyle acayip birsey ki hic kimse bir kategoriye sokamamis, herkes ayri birsey soyluyor :)

Bizim bu acayip seyle tanismamiz arkadaslar vasitasi ile oldu. Onceki yazilarimda da bahsetmistim bol bol platform oyunlari oynadigimizdan. Iste bu oyunlari oynadigimiz arkadaslarimizdan bir cift gecenlerde bize geldiler yine oyun oynamak icin. Is cikisi ve gec bir saat oldugu icin yanlarinda yiyecekleri ile geldiler. Yemegin sonuna birde tatli getirmisler.

Yemekten sonra dediler ki "bu Singapur'a ozel bir cesit yerel tatli, adi da Rojak, haydi tadina bakin"... Birde uyardilar "biraz aci ama dikkat" diye! Adi ustunde tatli! degilmi bu neden aci oluyor sasirdik tabii. Birde tadina baktik ki aman evlerden irak boyle yiyecek!!
Icinde ne var diye sordugumuzda aldik agizimizin payini, sayiyorum icindekileri kusmayin sakin zira biz bunu yemek zorunda kaldik! kusanlardan blog sahibesi sorumlu degildir :)) Icinde kizarmis ekmek ve tofu parcalari (buradaki ismi beancurd, tofudan ne farki var hala ogrenemedim bana sorarsaniz hepsi ayni ve igrenc), meyvaparcalari, salatalik ve soya filizi var. En onemli kismi ise sosu imis!! Sosu karides ezmesi ve sosu, soya sosu, en acisindan chili (cili biberi) ve limon suyu iceriyormus!! En ustunde de yer fistigi parcaciklari var!
Icindekileri saydiklarinda anladik tabii o igrenc balik tadinin ve kokusunun kimden geldigini!

Tam buralarin adetlerine, yiyeceklerine ve garipliklerine alistik derken yeniden sacma sapan birsey cikiyor karsimiza agzimiz acik kaliyor :/
Simdi siz dusunuyorsunuzdur yenirmi o sey diye :D Evet yeniyor ne yazik ki, hatir icin bizde yedik mecburen, daha dogrusu tadina baktik tadi aciymis deyip devam etmedik ama hatir icin yedigimiz kacinci igrenc sey bu ben bile unuttum artik sanirim :)))

Haydi tatlidan anlamiyorsunuz bari adini tatli koymayin, yemek deyin olsun bitsin!! Zaten uzakdoguda tatli kulturu neredeyse hic yok. Cikolatadan anlamiyorlar, zaten cok fazla sekerli diye de yiyemiyorlar!! simdi essek hosaftan ne anlar diyecegim biraz fazla agir kacacak...
Sut ve sut urunleri iklim ve cografya sebebi ile pek bulunmadigi icin de sutlu tatli gibi bir anlayislari da yok. Burada tatli sinifina sokabilecegimiz yegane sey jole ve jole benzeri seylerle yapilmis yerel tatlilar. Onlar da hic bizim kalemimiz degil yine :/ Bizdeki tatli anlayisinin yanindan bile gecemiyor buradaki tatli adi altindaki seyler.

Halbuki tatli dedigin soyle olur :))


Yilbasi dolayisiyla yine uzun bir haftasonu tatili vardi ama havanin azizligine ugrayinca evde kapali kaldik yine. Havaya ne olduysa su son 15 gundur deliler gibi yagiyor, ne musonmus bitmedi yahu fenalik geldi!

Eh evde kapali kalinca ben geleneksel olarak yine kendimi vurdum mutfaga, uzun zamandir aklimda olan bir tarifi denemeye.
Ve karsinizda "cake pop" larim :)
Turkcelestirmeye calismayacagim zira uygun bir karsilik bulamadim. Tarifi bakerella'nin sayfasindan. Gerci onun yaptiklarinin yaninda benimkiler oldukca sonuk kaliyor ama daha acemiyim idare edin sizde ;)

Tarife dair kucuk bir not duseyim merak eden olursa; ici icin sade kek yaptim. Kekin kocakisisinden kurtarabildigim kismini :))) ufalayip icine tuzsuz krem peynir ve biraz erimis tereyagi ekledim. Hamur haline getirip top top ayirdiktan sonra dolapta dondurdum. Sonrasinda da cubuklara takip eritilmis cikolataya ve sekere buladim.
Hem sunumlari ve gorunusleri cok guzel hemde cayin yanina harika gidiyor, tek lokmada bitiyor :)


Bunlarda gecenlerde beyaz truff yapmaya kalktigimda krema'nin ayarini kacirip cok sivi yaptigim icin icine biskuvi ufalamak sureti ile yaptigim cikotoplar :)))
Baktim cakepop lari bloga koyunca bunlarin boynu bukuk kaldi haydi onlar eksik kalmasin da koyayim dedim :)

Herkese tatli tatli bir hafta diliyorum ;)

12 comments:

  1. offf ki ne offff
    ağzım sulandı valla
    nasıl güzel görünüyor o "cake pop"lar öyle
    ellerine sağlık.

    ReplyDelete
  2. Rojakları onların olsun o aşağıdaki görüntü süper... Uzak Doğu yemeklerinin tadına bile bakmaya cesaretim yok, sizi kutluyorum cesaretinizden dolayı:)

    ReplyDelete
  3. gezenti bilsem buradan oraya dayanirlar hemen gonderirim bir kutuyla ;)

    laleninbahcesi valla biz iyice kasarlandik tabiri caizse :)) hayatta tatmam dedigim seyleri bile deniyorum yavas yavas :)
    Ama cok guzel demissiniz rojaklari onlarin olsun bizim mis gibi tatlilarimiz var ;)

    ReplyDelete
  4. cake poplar süper görünüyor,bence sen arkadaşlarına tatlı götür...
    de görsünler tatlı nasıl olur:)

    ReplyDelete
  5. değişik tatlara açığımdır. ne güzel bunlarda..

    ReplyDelete
  6. CEPAYNASI dedim ya tatlidan anlamiyorlar, cikolatali birsey oldugunda da ayy cok tatliymis ben yemem diyorlar.
    En son memleketten gelme bizim yemeye kiyamadigimiz kestane sekerinden vermistim de yarim biraktilar o yuzden goturup de ziyan etmiyorum :)))

    Buket hakikaten guzeller, ozellikle sunumu cok guzel hani dogum gunlerine falan cok iyi olur diye dusunuyorum :)

    ReplyDelete
  7. Rojak hakkaten iğrenç bi'şimiş :/
    Umarım ömrüm boyunca yemek zorunda kalmam.
    Çikotoplara sözüm yok, içinde ''çiko'' geçen her şeye saygımız-sevgimiz büyük, biliyorsun :P

    Buraya sana link vermeye geldim, bıraktığım yoruma bak, hehe.
    Al, izle canım benim.

    http://www.midwayfilm.com/

    ReplyDelete
  8. Ella oyle gorunusune bakip igrenc demekle olmaz tadina bakip onaylaman sart :))))
    Ekledigin videolara sanirim internet baglantimdan dolayi erisemiyorum :( korsan saniyorlar seni :P

    ReplyDelete
  9. Tatlı anlayışımızın bu kadar farklı olması çok ilginç yaa. Bıyy kabak tatlısına benziyor o Rojak, kabak da sevmem rojak'ı da sevmedim>_<

    Senin yaptıklarına lafım yok tabi ama, yerim:D

    ReplyDelete
  10. Joy kabak tatlisina kurban ol sen ;) bunun tadina baktiktan sonra kabak tatlisi dunyanin en guzel tatlisi gibi gelir sana :)))

    ReplyDelete
  11. Ingiltere'de bir arkadas tavuk gogsunu tatli olarak duydugunda sok olmustu :) Bir baskasi da lokuma bayildigi halde, Turkiye'den goturdugum bakin sizin Ingiltere'dekiler gibi degil bu halis lokum dedigim Haci Bekir Lokumuna uzun uzun bakip, fistikli lokum mu olur hem tatli, hem tuzlu birarada demisti...Bir de bunu gorsunler onlar o zaman :P

    Sahi onlara tavuk gogsu yedirsek ne yaparlar acep ya da asure :)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails