Tuesday, July 24, 2012

Sinema kosesi

Izlenmis, listelenecek ve tavsiye edilecek bir suru film birikti yine.
Yaz aylari ve sicaklar cogu blogcuya bir rehavet getire dursun burasi 12 ay yaz oldugundan bendeki bu rehavet sebebi nedir cozemedim henuz :) Gezme tozma yok su aralar ondandir belki :)))
Popomuzun ustune oturdugumuz ve gezmedigimiz su bir iki ayda da ise guce vurduk kendimizi, haliyle yazacak pek renkli birseylerde yok hayatta hani, ise git eve gel hep ayni...Firsat bu firsattir birikenleri yazayim bende ;)

En son yolculugumuz sirasinda 24 saat ucunca bol bol doldurduk film arsivini tabii :) Hatta gozlerimin sismesinin sebebi ve sorumlusu da birazcik bu filmler oldu :)

Yolculugun ilk ve en unutulmaz filmi "V for Vendetta" oldu benim icin...
Aslinda uzun zamandir cok istedigim ama bir turlu firsat bulup izleyemedigim bir filmdi bu.

Tek kelimeyle muhtesem bir filmdi!

Alan Moore'un cizgi romanindan uyarlanmis filmde en begendiklerimden biri, Natalie Portman basrol oynuyor. Hatta belki hatirlarsiniz, Natalie Portman bu film icin saclarini kazitmisti ve oldukca ses getirmisti medyada.

Film ozgurluk savascisi V'nin duzene ve haksizliklara kendince! baskaldirisini anlatiyor. V'nin baskaldiri yontemleri filmin bazi sahnelerinde oldukca sert gelse de hayatin gercekleri yaninda bunlarin lafi bile olmaz sanirim...

En guzel yeri kesinlikle final sahnesi tabii ki!
Ucagin karanliginda herkes bilmem kacinci uykusundayken, kendimi bogazim dugum dugum "iste bu! iste bu! halk dedigin boyle olmali, insanlar boyle uyanmali, vay canina!!" diye cigirirken buldum :))
Artik nasil bir kaptirdiysam kendimi :) Asi, anarsik, komunist (ve daha niceleri eklenebilir buna...), bilhassa ozgurlukcu ruhuma cok iyi geldi bu film...

Ozgurluk, demokrasi ve haklar uzerine cok basarili ve oldukca yuksek kalitede bir film.
Ozellikle de gunumuzde, dunyanin ve ulkemizin icinde oldugu su demokrasi yoksunu gunlerde tekrar tekrar izlenip satir aralari cizilesi bir film bence.



*****

Siradaki bir diger film ise "Bir Hayvanat Bahcesi Aldik" oldu... Lakin bizim ceviri yoksunu Turk sinemacilar bu filmi "Dusler Bahcesi" diye cevirmis, yaratici zihinlere sapka cikariyorum! 


Neyse bunlarla kafalari bulandirmadan filme geciyorum :)

Bu filmde harikaydi, V for Vendetta kadar olmasa da...

Sanirim bu filmi ozellikle tatil sezonunda gosterime sokmuslar ve hedef kitle cocuklarmis. Bence yetiskinlerinde bir o kadar zevkle izleyecegi bir film. Coluk cocuk veya tek basina zevkle izlenecek bir film :) 

Film ilk basta komedi veya cocuk filmi gibi gorunse de oldukca duygusal bir aile dramini anlatiyor. Hayvanat bahcesi ve hayvanlarla olan kisimlarda ayri bir guzellik. Insanin ici gidiyor ortama, hele hele betondan binalara kisilip kaldigimiz su gunlerde...

Hikaye guzel, oyuncular da guzel. Ozellikle surekli aksiyon filmlerinde gormeye alistigimiz Matt Damon aile babasi olarak sasirilacak bir performans gostermis. Filmin diger oyunculari da oldukca iyiydi tabii ki :) Hele hele kucuk kiza bayildim, o nasil bir sirinliktir oyle, dogal halimi bu yoksa cok mu iyi rol yapiyor bilemedim :))



*****


Ust uste film izleme rekoruna dogru yelken acip ucuncu filmi de siraya koydum :))
Siradaki film "The Vow" yani Turkce cevirisiyle "Ask Yemini" idi, yeminin ask yemini olduguna kanaat getirmisler bu seferde :)

Filmi izlemeye baslayinca kocakisisinin "romantik film mi? hmmm sen izle bakalim izlemeye degerse bende izlerim" seklinde burun kivirmasina maruz kalsam da film klasik bir ask filmi veya buram buram romantizm kokan bir film degildi, baymadi yani.

Yeni evli bir ciftin gecirdigi bir trafik kazasi ile baslayan ve gercekten yasanmis bir hayat hikayesinden yola cikilmis bir film. Kaza sonrasi uzunca bir sure komada kalan Paige, komadan cikar cikmasina ama kismi hafiza kaybi soz konusudur. Ve hafizasindan silinen tek sey ise hayatinin son yillarini birlikte gecirdigi kocasi ve tum yasadiklari olur, kocasini tanimaz dahi!

Bu filmi izlerken ask filminden cok ufak capli bir dram izliyorsunuz aslinda. Sevdigi kadini geri kazanmak icin Leo'nun verdigi mucadele, yillardir kizin hayatinda olmayan ama hafiza kaybini firsat bilip hicbirsey olmamis gibi davranan ve ustune ustluk damadi dislayan bir aile, iki arada kalip ne yapacagini sasiran bir kadin...

Ve ister istemez insan filmi izlerken kendini oyuncularin yerine koyup, "ya benim basima gelseydi nolurdu?" demeden edemiyor :)
Digerleri gibi harika diyemesem de yorucu bir gunun ardindan, koltuga sevdiceginizle kivrilip, cayi, kahveyi yada herneyse alip zevkle izleyeceginiz bir film ;)



*****
 

Bu arada filmleri yazarken yoruldum izlerken nasil yorulmamisim ki :))
Ayrica filmlerin arasinda bir suru de TV programi izledim kisa kisa :) Bol miktarda yemek programi, birde Koalalarla ilgili bir program ki muhtesem birseydi! 
Ama onlari yazmayacagim tabii ki burda, yoksa bu yazi simdiden basini aldi gitti bile :))

Neyse devam ediyorum film anlatmaya, az kaldi dayanin :)

Bir sonraki film fantastik, harika bir filmdi: Hugo
Yok yok o cocuklugumuzda izledigimiz Tolga abili Hugo'dan bahsetmiyorum burada :D

Hugo isminde, kimsesiz, Pariste tren istasyonundaki saat kulesini kendisine yer edinmis ufak bir cocugun hikayesi bu. Eger benim gibi fantastik film severlerdenseniz kacirmayin derim, gayet ilginc ve surukleyici bir hikayesi var.

Filmin ilerleyen sahnelerinde ortaya cikan hikaye Paul Auster'in "Yanilsamalar Kitabi" ni inanilmaz derecede animsatiyor ki bu yonuye Paul Auster fanatiklerinden de arti bir puan aliyor bence.

Kacirilmamasi gereken bir film derim ;)



*****



Ve son filmden de bahsedip bu yaziyi burada noktalayayim, fazla bile uzadi :)
Uyku ile uyaniklik arasinda, birsuru filmi ve TV programini izlemekten hatlarin iyice karistigi bir anda baktim ki Kore filmleri de var listede. Eh bir Kore dizisi duskunu olarak gayet guzel geldi bu fikir kulagima tabii :)

Listedeki diger Kore filmlerinde korku ve gerilim unsurlari bol miktarda oldugu icin bende tek romantik icerikli olanini sectim, zira izlerken uyuyakalirsam sacma sapan ruyalar gormeyeyim diye :)))

Filmin orjinal adi (Korece degil Ingilizce) "Couples" yani "Ciftler".
Tesaduflerin bol miktarda bir araya geldigi bir filmdi. Bol bol entrika, tesaduf ve romantizm unsuru mevcut filmde, ama hepsi o kadar. Bir kore klasigi olarak filmin sonunu bitirmeyi becerememisler. Ben hep diyorum bu Koreliler ne dizilerin sonunu iyi bitirebiliyor ne de kitaplarin. Adamlarin son konusunda bir yeteneksizligi oluyor.

Ancak bu sefer filmin kendisi de pek sarmadi beni, sadece Kore dramasi yapsinlar diyorum ben :)) Hani bol bol vaktiniz varsa ve hic kafa yormayan birsey ariyorsaniz iste buldunuz :) Ama otesi yok, beklentilerinizi dusuk tutun...



6 comments:

  1. Kore filmleri ya da dizileri ile hiç aram olmadı, onu geçersek aralarında izlemediğim bir "We Bought A Zoo" var. Onu da merak ediyordum esasında. İlk fırsatta izleyeceğim filmlerden birisi olacak.

    Ben "Wow"dan yaşanmış bir hikayeden uyarlandığını gördüğümde çok etkilenmiştim. Dediğin gibi ya benim başıma gelmiş olsa ya da eşimin başına diye düşünüp çok sarsılmıştım. Böylesi filmlerde olur diyerek geçemeceğin bir film olmasıydı sanırım sorun. :))

    Güzel filmler izlemişsin. Uzun yolculuklar film izlemek için harika zamanlar oluyor. :) Daha çok seyahat ve film izlemeni dilerim.

    ReplyDelete
  2. gezenti ayni fikirdeyim filmin hissettirdikleri aynen boyle ;) ama sonu da ayri etkiledi beni, ozellikle filmin sonuna not dusmusler ya gercek hayattaki versiyonunda ne oldugu hakkinda.
    Kore filmlerini pek tavsiye etmem ama dizileri guzel, izleyeceksen onlardan izle ve kaliteli olanlarindan basla ;)
    We bought a zoo ise cok hos bir film, begenirsin umarim ;)

    ReplyDelete
  3. ben de şu sıralar eve kapandım, bol bol film seyrediyorum. önerilerini dikkate alacağım..

    ReplyDelete
  4. Buket arada gerekiyor oyle kapanip bol bol film izlemek :))
    Umarim begenirsin izlediklerini ;)
    sevgiler

    ReplyDelete
  5. bu filmlerden sadece hugoyu izledim,
    hem de severek:)

    ReplyDelete
  6. CEPAYNASI Hugo'yu begendigine sasirmadim desem :))
    Vaktin varsa digerlerini de izle derim, ozellikle V for Vendetta bir basyapit bence ;)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails