Tuesday, July 31, 2012

Tweetlemek ya da tweetlememek... iste butun mesele bu!


Artik kimsenin uzun yazilar okuyacak vakti yok. Uzun uzadiya blog yazmak veya okumak zor gelir oldu insanlara.

Bir zamanlar icq vardi, msn vardi iletismek icin… ve hatta arada onlarcasi vardi su an aklima gelmeyen, unutulmus… Derken facebook yuzyilin devrimi haline geldi. Ilkokuldan beri gormedigimiz arkadaslarimizi, gorusemedigimiz akrabalarimizi bulduk bir anda ve buldugumuz hizla da kaybettik!

Facebook devrimine akilli telefonlar eklenince herkesin yedigini-ictigini, gezdigini-gordugunu aninda goruntu seklinde ogrenir olduk. Yetmedi ic camasirlarinin renginden haberdar olup, aile kavgalarina dahil olduk sanal ortamda. Iliskiye giris cikis hizlarina yetisemez olduk sonralari… Ve karistirilacak arkadas albumu, altina yorum yapilacak durum, fotograf ve video kalmayinca facebook da digerleri gibi cazibesini kaybetti, ayni kadere mahkum oldu… 

O geldigi hizla unutulurken baska sanal ortamlar buyumeye basladi. Akilli telefonu olanlar instagram, tumblr ve daha bilimum sanal paylasim ortamina dalip yedigi yemekten ictigi kahveye kadar fotograflayip aninda goruntuye orada devam ettiler, sanki ayni anda dunya yuzunde milyonlarca insan ayni isi yapmiyormus gibi fotograflayip paylasma ve onaylanma ihtiyaci duyaraktan…


Dedigim gibi kimsenin uzun uzadiya blog okuyacak vakti yok, yazi yazilana ve duzenlenene kadar kim ugrasacak…
Uzun uzun blog yazmak veya okumak yerine “tweet atmak” daha kolay gelir oldu insanlara. Bu hizla tuketen sanal toplum yapisina en iyi cevap veren internet ortamlarindan biri oldugu icin olsa gerek…

Gundem hizla degisiyor… sanal ortama ayak uydurmak gerekli… Ve herkes derdini 140 karakterle anlatma, anlasilma cabasina giristi. Ta ki bir sonraki degisime kadar!

Her ne kadar degisime acik bir insan olsam da sanal ortamin bu hizli degisimi ve tuketimi yoruyor beni. Iste o sebepten mumkun oldugunca uzak durdum bugune kadar Twitter dan. Lakin zamana ne kadar ayak diretsen de akintiya karsi duramiyorsun bu acik.

Simdi sevgili okur soruyorum sana, bana bir sebep goster twitter alemine girmek icin? “Tweet” lemek mi makbuldur? yoksa hic “tweet” lememek mi?

20 comments:

  1. Ne Facebook a ne tweeter a dahil oldum. Pisman miyim? ASLA :)

    ReplyDelete
  2. bugün "özet geç piç" diye bir felsefe oluştu internet camiasında.

    ReplyDelete
  3. Ben de uzun süre direndim girmemek için, zaten bunun başında saatler geçiyor bir de twitter mi olsun dedim ama sonunda meraktan girdim. Bulaşmaz olaydım başıma bir de o çıktı. Hiç şart değil aslında bence rahatını bozma:)) Gördüğüm kadarıyla pekçok blogger kısa kısa twit atmanın cazibesine kapılıp blogu boşladılar. En iyisi sen onlara uyma:)
    Ha bir tek iyi tarafı var, basının bizden esirgediği haberleri ilk oradan duyma şansın olabiliyor, bir de yardımlaşma alanında iyi bir faaliyet gösteriliyor. Van depremi örnektir ya da Gamze anne olayı.
    Öpüyorum, günün güzel geçsin...

    ReplyDelete
  4. Colorful en guzelini yapmissin bence ;) Boyle yorumlari gorunce mutlu oluyorum "bir tek ben degilim demek ki gereksiz diye dusunen" diyerekten :)
    tesekkurler yorumun icin :)


    alter ego o felsefe inci sozluk marifetiymis gibi geldi bana :))))
    haklisin herkes ozet pesinde de ozet gecerken iskalamayalim cogu guzel detayi benim derdim o ;)

    ReplyDelete
  5. Leylak dalim bende aynen boyle dusunup bulasmadim bunca zamandir ama bir yandan da aklimi kurcalamiyor degil birsey kaciriyormuyum acaba diye :)
    Hani unluler veya haberler degil benim derdim ne yalan soyleyeyim :D
    ama blogcular oraya kaymaya baslayinca guzel birsey var mi, paylasimlara dahil olmak gerekirmi diye dusunuyordum :)
    bende operim, senin de guzel gecsin gunun.

    ReplyDelete
  6. twitter çok cazip gelmedi bana, hesabım var ama girmeyi bile unutuyorum günlerce:)

    ReplyDelete
  7. canım, ben direneyim dedim ama giriverdim. hani sevdiğim arkadaşlarım, bir takım haberlere çabuk ulaşmak için. bloglarımız herşeyden kıymetli. onlardan vazgeçmek yok.twit feysbuk seviyor muyum. asla. ama gelirsen bizler için gel. sevgiler.

    ReplyDelete
  8. Bence twitterın iyi yanları var. Meselaaa sevdiğin yazarların yönetmenlerin ayrıntılarına dahil olabiliyosun ya da başka bi arkadaşın dediği gibi medyanın sakladığı olaylardan haberdar olabiliyosun...

    ReplyDelete
  9. Hiç bi'şey kaçırmıyorsun kuzum.
    Ben uzun süre Twitter kullanmadım, hiç bi yerim eksik değildi.
    Sonra sırf ismimi tescillemek adına aldım.
    Twitter'ı istediğim anda online olan arkadaşlarıma 'pişşşt! bi' mailine baksana' demek için filan kullanıyorum.
    Girmesen kaybedeceğin hiç bi'şey yok yani anlayacağın.
    Blog, biriktirdiğimiz, arşivlediğimiz, bi' fotoğraf albümü-bir günlük gibi.
    Zaman ayırıp okuyacak, yazdıklarını okutacak insan lazım bize.
    Twitter ise sadece tüketim aracı. Hele listende 15-20 kişiden fazlası varsa kimin ne dediğini yakalayamıyorsun bile.
    140 kelimelik gönderilerle, ''ne giydim-ne yedim-ne içtim-nasıl .ıçtım'' anlatan insanlar bi' süre sonra insanı sinirden deli edebiliyorlar.
    Facebook bile gereksiz kanımca. Onu bile kapamak gerek.

    ReplyDelete
  10. İtiraf ediyorum twittera bulaştıktan sonra blogları ihmal etmeye başladım. Tam bir twitter bağımlısıyım. Micro blogging çok daha kolay geliyor insana bir süre sonra. Sevgiler...

    ReplyDelete
  11. lale ablacim aman twitter a takilip blogu aksatacagina onu unut daha iyi ;)

    Nihancim beni de arada birakan o, eger bir hesap acarsam sevdigim insanlarin muhabbeti icin acarim ;)
    ama dedigin gibi bloglar bambaska, ilk goz agrisi o :)

    ReplyDelete
  12. Arkaik bak isin o kismini hic dusunmemistim hakikaten guzel olabilir sevdigin yazarlarin oyuncularin hayatina ucundan kiyisindan degmek. Ama ondan kat be kat fazla gosteris meraklisi, sanatci olup olmadigi tip var ortalikta onlara denk gelme fikri de hos degil :))

    Ella aynen dedigin gibi zaman ayirip okuyacak insan lazim ;) iste o insanlarin cogu yavas yavas twitter a merak sarinca bende sorgulamaya basladim acaba inat etmek iyi bir fikir degil mi, bir sey mi kaciriyorum diye ;)
    ama gorunen o ki pek de birsey kacmiyormus :)))

    ReplyDelete
  13. Yesim demek onun icin sesin solugun cikmiyor dogru duzgun :( kolaya kacma yaz bol bol da mahrum kalmayalim senden ;)

    ReplyDelete
  14. Merhabalaar ben geldim :D
    Ben o kadar olumsuz düşünmüyorum twitter hakkında. Bi kere tüm gündemi oradan takip ediyorum. Onun dışında sevdiğim insanlarla anında etkileşim şansın var. Güzel muhabbetler dönüyor:) Eğlenmeli gülmeli :)
    Bu fenomen olayı sinir bozucu bir şey. Her konuda aforizma kasma derdi olan insanları takip etmiyorum zaten.
    Blogda az yazma twitterda aktif olma durumu gerçek olabilir. Ama benim her gün yazdığım zamanda da twitter hesabım vardı. En azından benim blogda yazmayı bırakmamın sebebi twitter değil.
    Kullanmasan da olur tabi. Ama bu sadece twitter için değil tüm sosyal medya siteleri için geçerli. Blog da bunlara dahil. Hiç bir sosyal medya oluşumunu kullanmasan da hayatına devam edebilirsin :D Böyle işte.

    öperimmm çok :D

    ReplyDelete
  15. Aman efendim kimler gelmis kimler :D
    Lou sukur kavusturana :))

    Su kismin ozellikle altini cizmek istiyorum ki sanal paylasim sitelerinde yer alan cogu insan senin kadar bilincli kullanici degil ;)
    Bu arada sebebi twitter veya degil blogu boslamasan ne iyi olurdu! :D

    ReplyDelete
  16. yalnız değilsin kardeşim.facebook yuzunden nerdeyse aılem parcalanıyordu.en nıhayetınde ne face ne twıte varsa yoksa blogum.yazmak ıcın varım.yolunda devam et yazmaya....

    ReplyDelete
  17. Onur bloglarin yerini birsey tutamaz kesinlikle ;) ben hep soyluyorum burasi oyun alanimiz gibi bizim :)
    hosgeldin bu arada :)

    ReplyDelete
  18. Canımcım,
    Seninle daha önce yazıştığımız bir konu vardı hani, kitap isteyen genç hanım. Geçen hafta ona kitap yolladım, eline ulaştığını bildiren bir mail attı. Seni de bilgilendireyim istedim. Sevgiler yolluyorum...

    ReplyDelete
  19. Ablacim sagolasin birtanesin ;) valla hizir gibi yetisiyorsun herseye :)
    kocaman sarilip optum say :)

    ReplyDelete
  20. aynı fikirdeyim.Nedense teknolojinin sunduğu sosyal ağları bünyem kabul etmiyor benim.Arkadaşlarımın tüm ısrarlarına rağmen face, twitter bana boş, vakit çalan bir dünya geliyor.Ben blogumda çok mutluyum:)sevdiğim blogerları okurken uzun yazsada sıkılmıyorum:)
    yaşasın sadece bloger esaretliği ve sevgisi:))

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails