Thursday, October 4, 2012

Yeni bir dil ogrenmek

Benim iflah olmaz bir ogrenci oldugumu anlayinca babam ese dosta "bizim kizin okuma frenleri tutmuyor" demeye baslamisti :)
Yeni seyler ogrenmek kadar beni mutlu eden pek az sey var sanirim su hayatta. Onun icin "cok okuyan mi bilir, cok gezen mi" lafini kendime kilavuz ettim, hem okuyorum hem geziyorum :)

Lakin yeni bir dil ogrenmek pek sevdigim seylerden biri diyemeyecegim. Yok kardesim olmuyor, ne kelimeleri aklimda tutabiliyorum ne de anlamlarini! Resmen yabanci dil ozurluyum ben :) Ingilizceyi hakkiyle ogrenecegim derken anam agladi yillarca, o kadar zamana ve emege millet iki uc dil ogrenirken ben anca Ingilizceyi adam ettim.
Iste bu sebepten bir ucuncu dili ogrenmeye hic yanasmadim, yanasamadim. Almanya'da yasadigimiz onca sene boyunca almancayi sok(e)meyisimin baslica sebeplerinden biridir bu. Kafa goz yaracak kadar anliyor ve anlatiyorum birseyler ama cogunlukla almanca katliami oluyor o ayri :)

Ancak yillardir en buyuk heveslerimden biri Japonca ogrenmekti. Yeni bir dil ogrenmekten onca kacan ben nedense Japonca ogrenmeye inanilmaz hevesliydim.
Singapur'a yerlestigimizden beri hedeflerim arasindaydi hep Japonca kursuna gitmek, ha gittim ha gidecegim derken bir turlu baslayamadim Japonca ogrenmeye. Ta ki gectigimiz aya kadar...

Online bir dil kursuna basladik kocakisisi ile. O uzun zamandir Almancami gelistirmek istiyorum diyordu onun icin Almanca'ya basladi yeniden. Ben ise ilk basta Japonca ve Ispanyolca arasinda kaldim. Eh Meksika gezisi sonrasinda aklim Ispanyolca da kalmisti hani :) Sonunda Japonca gonlumde agir basti tabii ki ve Japoncayi sectim.

Eh ama soz konusu ben isem terslik olmazsa olmaz degil mi! Ilk derslere basladik kocakisisi ile. O gayet guzel Almanca'ya basladi, bir yandan dersleri dinliyor obur yandan kelimeleri cikariyor falan... Ben Japonca'nin ilk dersini actim ki o da ne! Egri bugru karakterlerle dolu bir sayfa dolusu yazi. Birak anlamlarini veya telaffuzlarini bilmeyi, karakterlerin nasil okunacagini dahi bilmiyorum ki!

Sonuc olarak ilkokul yillarima geri donup aldim kagidi kalemi elime basladim yuvarlak, cubuk falan cizmeye :))) Oyle sadece alfabeyi bilmekle, gorup tanimakla da olmuyor, harflerin hepsi egri bugru, onlari dogru duzgun yazacagim derken canim cikiyor :))


Ilk is Japon alfabesini ogrenmek. Ha bu arada ogrendim ki Japon alfabesi oyle latin alfabesi gibi 25-30 karakterden olusmuyormus. Oncelikle Japon alfabesi uc ayri cesit alfabeden olusuyor. Hiragana ve Katakana daha modern versiyonlari, her birinde ayri ayri 104 karakter var, toplamda 208!! Saka yapmiyorum, ilk gordugumde soka girdim bu ne ben bunu bir omur boyu ogrenemem diye :)) Esas Japon alfabesinin temelini olusturan Kanji ise binlerce harften - pardon sembolden olusuyor! 

Ilk basta gozum korkmus olsa da biraz alismaya basladim bile. Ilkokula baslayan cocuklar gibiyim, kendime yeni defterler, kalemler, kitaplar falan aldim :)) Geceleri oturup alfabe calisiyorum, alfabenin karakterlerini ciziyorum surekli. Birde "ka ki ko" falan diye hecelerken bir bakiyorum kocakisisi karsidan kikir kikir guluyor halime :))



Iste boyle basladi benim Japonca maceralarim.
Basima ne is actim bende bilmiyorum, bakalim gorecegiz :))

20 comments:

  1. kolay gelsin gerçekten de bende baktıkca fotoğraflara benim bile içim daraldı. pes etmemen de büyük başarı . !

    ReplyDelete
  2. Nesrin sagol :)
    Pes etmedim - henuz!
    Simdilik cok egleniyorum ka ki ko ku falan... :)

    ReplyDelete
  3. Ben de üniversiteden sonra master yapmıştım, beş senede bitti. Daha da okumam dedim. Bubamgil everecek beni.

    Şaka bir yana, eğlenceli ve renkli kırtasiye bir öğrencinin en büyük motivasyonudur bence. İyi çalışmalar :)

    ReplyDelete
  4. ちょっと、簡単にそれを取る

    :)))
    Google translate'in yalancısıyım, bööle dedi. ;)

    ReplyDelete
  5. valla kolaylıklar diliyorum...
    İspnyolca öğrenmeyi çok istemişimdir hep...

    ReplyDelete
  6. :)) iyi eğlenceler diliyorummm bende ozaman sana

    ReplyDelete
  7. Farkli alfabeyle zor is yahu. Ama olsun ugrasmaya deger bence. Kolay gelsin :)

    ReplyDelete
  8. Ne güzel benim de çok istedigim seylerden biri japonca ögrenmek. Ben de heveslendim sizin yazdıklarınızı görünce. Nereden baslıyacagımı bilemiyordum; tabi ya alfabeyi yazmaktan harika! Bu online kursu kimin verdigini de yazabilir misiniz? Basarılar diliyorum!

    ReplyDelete
  9. gerçekten çok cesursun. bu işe başlamak bile cesaret ister. çok çok zor olduğunu duymuştum, ne diyeyim kolay gelsin :)

    ReplyDelete
  10. Çok kolay gelsin. Japonca hakkında duymuştum daha önce. Dil konusunda çok kötü değilim. Polonya'da yaşarken günlük dile hakim olacak kadar Lehçe öğrenmiştim. Almanca'dan sonra nasıl zorlandım anlatamam:) Yıllar geçti üstünden ve benim Lehçe unutulmaya doğru gidiyor.
    Dil öğrenmek çok keyifli ve başka bir dünya açıyor. Etrafta gezerken anlamaya başlayınca sevindirik oluyor insan:)
    Neyse güzel bir seçim ve zor tabii. Başarılar diliyorum:)

    ReplyDelete
  11. write to me often insanin okuma frenleri tutmayinca tutmuyor, evlendim ama hala degismedim ;) bubangil seni everse de duramayabilirsin yani :D

    kirtasiye konusunda cok haklisin, ilk etapta alfabeyi gorunce soka giren bunyeme iyi geldi kalemler defterler :))

    EKMEKÇİKIZ google ne demis anlayamiyorum henuz :)) oturup tek tek onlari turkceye cevirmem lazim simdi. bana da alistirma olmus olur bu :))

    lale ablacim sagolasin :)
    Aslinda Ispanyolca ogrenseydim cok daha kolay olacakti isim, en azindan alfabe derdi yok, ama buna basladik bakalim.

    ReplyDelete
  12. Nesrin sagol :)

    La Loba zormus valla :( ama basladik bir kere ;)

    Mavi eger gercekten istiyorsan yaparsin ;) online kursa veya herhangi bir kursa baslamadan once alfabeyi iyice ogren derim, zira alfabeyi bilmeden baslayinca duvara toslamis gibi oluyor insan :))

    kursla ve diger seylerle ilgili detaylari mail atayim istersen ;)
    bana mail adresini yazarsan veya mail atarsan;
    biradambirkadin@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Buket sagol :)
    Cahil cesareti derler bizde, hic bilmeden baslayinca oyle oldu benimkisi, yoksa alfabenin bu kadar detayli ve zahmetli oldugunu bilsem cesaret edemeyebilirdim :)

    Semi cok sagol :)
    Zahmetli ama bir o kadar da eglenceli. Dedigin gibi birseyleri anlamaya baslayinca daha keyif veriyor ama ben simdilik sadece harfleri anlayip seviniyorum anlamlarini falan degil yani :)
    Belki gunun birinde Japonya gezisi yaparsak o zamana kadar ogrenmis olurum :)

    ReplyDelete
  14. kolay gelsin,
    sökersen kırmızı kurdela benden:)))

    ReplyDelete
  15. aa süpersin valla. ben de hep öğreneyim dedim de bir vukuat yok.bir kere evde çalışılan bir italyanca set almıştım. öyle duruyor çeyiz gibi:)
    sen bayağı zordan başlamışsın ama. ben bir yerde japonların bile bütün alfabeyi ezbere bilmediklerini, herkesin gazete okuyamadığını okumuştum.
    çok çok kolaylıklar diliyorum.

    ReplyDelete
  16. Çok yönlü insanlara bayılırım.. Ama senin her yönüne bayılıyorum ben..Dopdolu bir aklın ve yüreğinle dolu dolu hayatı yaşamanla sana hayranım aybı zamanda.

    ReplyDelete
  17. CEPAYNASI ilkokuldaki gibi yani :)) gerci ben okuma yazmayi sokunce ogretmenim hainlik edip vermemisti kurdelemi ama bu sefer Japoncayla kaparim belki kurdeleyi ;)

    Banyo suyu bakalim azmettim ama umarim sonuna dek boyle devam eder :) dogrudur cunku Kanji alfabelerinde binlerce harf varmis bahsettigim gibi, hatta gecen gun bir okuma planina denk geldim cocuklar Kanji alfabesini ancak ortaokulda ogreniyor gibi gorunuyordu :))
    neyse bende gazete okumayiveririm simdilik, biraz konusursam o bile basari :D

    ReplyDelete
  18. Gulsen hocam utandirdiniz iltifatlarinizla beni :)
    Hayati dolu dolu yasamaya calisiyorum dediginiz gibi, disariya yansiyan da oysa ne mutlu bana.

    ReplyDelete
  19. Sen neden benim yorumlarımı yayımlamıyorsun b'akem?
    Hesap ver nütfen! :)

    ReplyDelete
  20. Ellacim askolsun ne yayinlamamasi, yayinliyorum ya buldugumu ;)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails