Cocuklugumda anneannemlerde kuzenlerimle gecirirdim vaktimin cogunu.
O gunlerden hatira...
Bize cikolata alindiginda (nadir olurdu ya) elindeki cikolatayi ilk bitiren ben olurdum. Teyzemin kizi cikolatayi ucundan biraz kemirir sonrasinda da ay cok tatli geldi diyerekten buzdolabina kaldirirdi. Aklim onun yenmeyen cikolatasinda kalir, gelir gider buzdolabinda cikolatayi seyreder ama yemeye cesaret edemezdim :))
Yillar ilerleyince ogrendim ki bu hikaye annem ile teyzemden miras kalmis aslinda bize. Bizimkiler kucukken benzer davranisi teyzem de yapiyormus tatlilar icin, annemin akli kaliyormus sonra. Ama tabii bizimkinin eli rahat durmuyormus gidip once teyzemin tatlisini, cikolatasini (her ne varsa)yiyor sonra da dayagi yiyormus tabii :))
O zaman bu zamandir tatli, cikolata falan sevmeyen insanlari anlayamam.Benim kafamda hep soru isareti olusur tatli sevilmezmi? Cikolata sevmeyen insan mi olur yahu?
Eh bu anlayista biri olarak da evden tatli eksik olmaz bizde. Ya tatli, ya pasta, en kotu kurabiye falan olur evde. Hatta kocakisisi buzdolabinin onunde kendi uydurdugu sarki ve figurlerle "pasta da var pasta" diyerekten dans eder memnuniyetini belirtmeye :)
Genelde sutlu veya cikolatali tatlilar favorim olsa, serbetli agdali klasik Turk tatlilarini pek hazetmesem de gurbette olunca is baskalasiyormus. Memlekette suratina bakmayacagim dandik kemalpasalar burada bastaci oluyormus :)
Ayrica yapmaya kiyamadigim icin sekerpareler de bozuluyormus!!
Gecenlerde kutsal bir emanet saklarcasina dolapta sakladigim sekerpareleri pisirmeye niyet ettim, hatta serbetini bile hazirladim ama birde ne goreyim sekerpareler bozulmus bile :( Serbet bana ben serbete bakakaldik. Serbeti hazirladigimami yanayim, agzimin sulari akaraktan sekerpareleri hayal ettigime mi yanayim bilemedim. Hem serbetin de boynu bukuk kalmasina gonlum razi olmadi hemen buldum bir sekerpare tarifi, sivadim kollari. Boyle ilk denemede birebir tutan tariflere bayiliyorum. Oyle guzel oldu ki sekerparelerin bir kismi firindan cikar cikmaz kuru kuru kurabiye niyetine gitti hatta :)
Tarifi de yazayim da tam olsun, hem birsonraki sefere hazir olsun hem de isteyen denesin...
Sekerpare Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardagi un
- 1 su bardagi pudra sekeri
- 1 paket margarin (yaklasik 250 gr)
- 2 yumurta
- 4 yemek kasigi irmik
- 3 yemek kasigi hindistan cevizi rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 pkt vanilya
Serbeti icin:
- 3 su bardagi seker
- 4 su bardagi su
- yarim limon suyu
Yapilisi:
- Tum malzemeleri yogurup hamurdan kucuk kucuk kurabiyeler yapin, firin tepsisine dizin.
- Onceden isitilmis 170 derecelik firinda 15 dakika pisirin.
- Kurabiyeler piserken serbeti kaynatip sogumaya birakin.
- Sekerpareler firindan cikar cikmaz serbeti uzerlerinde gezdirip dinlenmeye birakin. Serbeti dokerken sekerpareler sicak serbet ise ilik olmali.
Sekerpare tarifi verdin bu ne simdi derseniz... Sekerpareleri soluksuz bitirdigimizden fotograf cekmek aklima bile gelmemis :)
Bu bu haftanin tatlisi, bizim cok severek yedigimiz "Kirazli - Visneli Sutlu Irmik Helvasi".
Dedigim gibi serbetli tatlilari pek sevmem, hele hele helvalari hic sevmem ama bu tarifi buldugumuzdan beri irmik helvasi yer oldum :) Hem sutlu olusu sebebiyle oldukca hafif.
Aslinda visneli versiyonu en guzeli, visnenin o buruk tadi helvanin sekerini dengeliyor. Ama gel gor ki yurtdisinda visne diye bir meyva bilinmiyor! Varsa yoksa kiraz, o da genelde konservesi. Bende bu seferlik kirazla yaptim el mecbur, memlekete donunce taze visneyle yaparim umarim.
Tarif icin buyrunuz...
Kirazli veya Visneli Sutlu Irmik Helvasi
Malzemeler:
- 2 su bardagi irmik
- 1.5 su bardagi seker
- 1.5 su bardagi sut
- 2 su bardagi su
- 125 gram tereyagi (ben yaklasik 50 gr kullandim az yagli olsun diye)
- bir avuc cam fistigi (dolmalik fistik)
- bir kucuk kutu konserve kiraz veya visne (konserve yerine 1 su bardagi taze meyva da kullanilabilir)
Yapilisi:
- Tereyagini tavada eritip fistiklari kavurun. Fistiklar kavrulunca irmik ve sekeri ekleyip kavurmaya devam edin.
- Irmik ve seker hafif kahverengi bir renk alinca yavas yavas once suyu sonra da sutu ekleyin.
- Sut ve suyu ekledikten 5 dakika sonra suyu suzulmus visne veya kirazi da tavaya ekleyip yavas yavas karistirmaya devam edin.
- Irmik tum suyu cekinceye kadar hafif ateste pisirip servis kaplarina alip sogumaya birakin.
Afiyet olsun...
hay masallah A-H.
ReplyDeleteAgzinizin tadi hep yerinde olsun :)
Hemen deniyorum :) vişneli irmik atlısını yani :)
ReplyDeletebende anlamam şu tatlı sevmeyenleri..
ReplyDeleteYahu tatlı yenmez mi hele çikolata en çok sevdiğim tatlardan biri :)
senin bu helvanı mutlaka deneyeceğim çok beğendim
ellerine sağlık afiyet bal olsun..
Gulcincim amin insallah oyle olsun :)
ReplyDeletedrwilldone umarim seversin :)
visne bulabileceksen ne mutlu sana ;)
afiyet olsun.
sevil bende oyle diyorum sonrasinda da cekiniyorum onlarda karsi atak yapip "tatli sevilirmi hic" diyecekler diye :))
umarim begenirsin bu tatliyi, afiyet olsun simdiden ;)
:) işte o benim tatlıya çok bayılmayanlar tayfasının bir üyesi ama şu bir gerçek ki ceremesini çekiyorum sürekli üşüme halindeyim bu nedenle. :P Sütlü tatlılara hayır demem ama çok çikolatalı her hangi bir şey sevmediğim için değil fazla şekerli geldiği ve içimi baydığı için yiyemem. Ama tarifler yapılası gözüküyor ellerinize sağlık :) bu arada artık izlenebilir bir blogum var izleyici butonunu ekledim :D
ReplyDeletedonkisot usumek kotu ama tatlilar yuzunden kilo da almiyorsundur o da fena birsey degil ;)
ReplyDeleteeh izlenebilir bir blogun varsa izlemeye almak lazim o zaman ;)
şimdilerde tatlı seviyorum,
ReplyDeleteeskiden sevmezdim ben tatlı,
çikolata...
çikolatayı hala sevmem pek,
yerim ama,hem de hiç bekletmeden:)))
En sevdiğim, en zayıf yanım, tatlilarrrrr...
ReplyDeleteKesinlikle gurbette olunca olay cigrindan çıkıyor, ben de baklava falan yiyemezdim. Şimdilerde çıldırıyorum...sevgiler...
Cepaynasi tatli sevilmezmi yahu :))
ReplyDeletehakikaten anlamiyorum :) ama bekletmeden yemek en iyisi ;)
ikisatirdokturmelik ayiptir soylemesi gecenlerde baklava bulunca bende cilginlar gibi yedim, halbuki memlekette olsa yuzune bakmadigim bir tatli :))