Pazar gunu sabahin korunde eve klima tamir ve bakimi icin adamlar gelince bende kendimi bilgisayarimin basinda blog yazarken buldum :) Evet klima dedim sasirmayin cunku burasi hala daha 35 derece civarlarinda (adiyim biliyorum hehe) ... Hayatimizda ilk defa kis geliyor telasesi olmadan Ekim, Kasim ayina giriyoruz, guzel birseymis, hele hele benim gibi yaz delisi bir insan icin bulunmaz nimet :) Neyse konumuz bu degildi...
Cuma aksami kendimize soyle guzel bir Japon ziyafeti cektik. Kocakisisi de bende bayiliyoruz Japon yemeklerine. Bayiliyoruz derken cig balikli kisimlari es geciyorum tabii ki ;) Eh hal bu iken dedim kollair sivayip geceyim mutfaga ve gecen arkadastan ogrendigim tarifleri hayata gecireyim...
Menude "Tempura" ve "Soba Noodles" vardi, yani bir cesit Japon kizartmasi ve bir cesit Japon makarnasi.
Tempura icin oncelikle dilediginiz her turlu sebzeyi aliyorsunuz. Cok fazla suyu cikmayanlar tercih sebebi tabii. Bizim menude patlican, mantar, bal kabagi, fasulye ve nilüfer kökü (lotus root) vardi. Nilüfer kökü de neymis derseniz, hani bildigimiz nilufer bitkisinin kökü iste, ozellikle uzakdogulularin menulerinde kullandigi bir yiyecek. Asagidaki tabakta gordugunuz delikli delikli olan sebze...
Bu arada dayanamayip tabagin resmini cektim kizartmadan once :) Oyle rengarenk ve guzel resim veriyorlardi ki :))
Cuma aksami kendimize soyle guzel bir Japon ziyafeti cektik. Kocakisisi de bende bayiliyoruz Japon yemeklerine. Bayiliyoruz derken cig balikli kisimlari es geciyorum tabii ki ;) Eh hal bu iken dedim kollair sivayip geceyim mutfaga ve gecen arkadastan ogrendigim tarifleri hayata gecireyim...
Menude "Tempura" ve "Soba Noodles" vardi, yani bir cesit Japon kizartmasi ve bir cesit Japon makarnasi.
Tempura icin oncelikle dilediginiz her turlu sebzeyi aliyorsunuz. Cok fazla suyu cikmayanlar tercih sebebi tabii. Bizim menude patlican, mantar, bal kabagi, fasulye ve nilüfer kökü (lotus root) vardi. Nilüfer kökü de neymis derseniz, hani bildigimiz nilufer bitkisinin kökü iste, ozellikle uzakdogulularin menulerinde kullandigi bir yiyecek. Asagidaki tabakta gordugunuz delikli delikli olan sebze...
Bu arada dayanamayip tabagin resmini cektim kizartmadan once :) Oyle rengarenk ve guzel resim veriyorlardi ki :))
Tempura hamuru icin malzemeler;
- 1 yumurta
- 250ml buz soguklugunda su (sebzeleri hazirlarken buzluga koyun, donmadan alin)
- yaklasik 250g un, ya da goz karari alabildigi kadar
Once yumurtayi guzelce cirpip, uzerine buzluktan aldigimiz neredeyse donmak uzere olan suyu ekliyoruz. Karistirdiktan sonra yavas yavas unu ekliyoruz. Hamur vicik bir kivama geldiginde :) yani akiskan olacak sertlesmeyecek cunku icine sebzeleri batiracagiz, un eklemeyi kesin. Zira ben olcuyu uygulayayim derken biraz cok eklemisim sebzeleri bulamak zor oldu hamura...
Sonra da onceden isittiginiz cok kizgin yaga bu hamura buladiginiz sebzelerinizi atip kizartiyorsunuz, hepsi bu... Afiyet olsun :)
Bu tarifin ayrica kabartma tozu konanlari ya da bira ile yapilanlari da var kabarsin diye, ama hakiki Japon tariflerinin hepsinde bu karisima rastladim, hatta bazi Japonlar yumurta bile kullanmiyor. Yanina da sos olarak ayri bir sosu var ama hem malzeme olmadigi icin hemde o sosu cok sevmedigimiz icin biz Soya sosu ve Wasabi ikilisini tercih ettik ;)
Tempura kizartma turu birsey oldugundan tek basina pek iyi gitmiyor, onun icin de yanina yine Japon makarnasi, "Soba noodle" yaptim. Soba noodle oldukca ince, kepekli makarnaya benziyor. Uc bes dakika kaynattiktan sonra soguk sudan geciriyorsunuz yapismasin diye. Zaten japonlar oyle cinliler gibi cok sicak ve kaynak seyler yemeyi pek sevmiyor, tercihen hep ilik ve soguk.
Makarnanin uzerine de kup kup kesilmis tofu, biraz yesil sogan ve yosun koyuluyor. Yosunlar burada kucuk kucuk kesilmis satiliyor bu makarnalar icin. Asagida yosun paketini ve uzerindede soba makarnasinin resmini gorebilirsiniz...
- 1 yumurta
- 250ml buz soguklugunda su (sebzeleri hazirlarken buzluga koyun, donmadan alin)
- yaklasik 250g un, ya da goz karari alabildigi kadar
Once yumurtayi guzelce cirpip, uzerine buzluktan aldigimiz neredeyse donmak uzere olan suyu ekliyoruz. Karistirdiktan sonra yavas yavas unu ekliyoruz. Hamur vicik bir kivama geldiginde :) yani akiskan olacak sertlesmeyecek cunku icine sebzeleri batiracagiz, un eklemeyi kesin. Zira ben olcuyu uygulayayim derken biraz cok eklemisim sebzeleri bulamak zor oldu hamura...
Sonra da onceden isittiginiz cok kizgin yaga bu hamura buladiginiz sebzelerinizi atip kizartiyorsunuz, hepsi bu... Afiyet olsun :)
Bu tarifin ayrica kabartma tozu konanlari ya da bira ile yapilanlari da var kabarsin diye, ama hakiki Japon tariflerinin hepsinde bu karisima rastladim, hatta bazi Japonlar yumurta bile kullanmiyor. Yanina da sos olarak ayri bir sosu var ama hem malzeme olmadigi icin hemde o sosu cok sevmedigimiz icin biz Soya sosu ve Wasabi ikilisini tercih ettik ;)
Tempura kizartma turu birsey oldugundan tek basina pek iyi gitmiyor, onun icin de yanina yine Japon makarnasi, "Soba noodle" yaptim. Soba noodle oldukca ince, kepekli makarnaya benziyor. Uc bes dakika kaynattiktan sonra soguk sudan geciriyorsunuz yapismasin diye. Zaten japonlar oyle cinliler gibi cok sicak ve kaynak seyler yemeyi pek sevmiyor, tercihen hep ilik ve soguk.
Makarnanin uzerine de kup kup kesilmis tofu, biraz yesil sogan ve yosun koyuluyor. Yosunlar burada kucuk kucuk kesilmis satiliyor bu makarnalar icin. Asagida yosun paketini ve uzerindede soba makarnasinin resmini gorebilirsiniz...
Iste bu da yemegin tabaga dalmadan once cekebildigim fotografi :)
Bu haftasonu kendimizi dunya mutfaklarina vurduk sanirim, dun aksam da kocakisisi Risotto hazirladi :) Ama onun tarifi baska bir zamana, zira o kadar guzeldi ki resmini bile cekmeden daldim yemege :)
Simdi haftasonunun son kiymetli gununun tadini cikarmayi planliyorum :)
Hepinize iyi pazarlar...
Simdi haftasonunun son kiymetli gununun tadini cikarmayi planliyorum :)
Hepinize iyi pazarlar...
Harika! Farklı bir şeyler denemek istiyordum:) Sevgiler, selamlar.
ReplyDeleteSevgili Begonvilli Ev hafif ve degisik bir yemek ariyorsaniz kesinlikle deneyin derim ;) Gercekten guzel oluyor.
ReplyDeletesevgiler
Afiyetler olsun.. Yosunun tadını merak ettim, bizden birşeylerin tadına benziyor mu acaba..?
ReplyDeletesevgiler :)
Hocam valla şuan benim ev tam takır kuru bakır olduğundan ve migrosa gitmeye üşendiğimden birazdan şu fotoları yiyebilirim demedi deme :D
ReplyDeleteŞaka bir yana, değişik birşeyler denemek lazım
Çok güzel, bayılırım tempuraya, hele de içinde kocaman karideslerle falan, anaammm.
ReplyDeleteLotus kökünün tadı nasıl?
35 derece sıcaklığı kıskandım ben:)
ReplyDeletesoğuk kıvamında serin buralar artık...
sevgiler...
serpil tesekkurler, hosgeldin bu arada :)
ReplyDeleteyosunun tadi pek yok aslinda bildigin kagit gibi birsey hani citir citir ama islaninca pek o hali kalmiyor, biraz tuzlu ve bol bol balik kokuyor yada deniz kokuyor :) anlatamadim tam olarak ama boyle bisey iste :D
Telekinesis sen en iyisi usenme git birseyler al ;) hani buyur gel diyecegim ama gelinecek yol degil ki :)
Degisik tariflerden hoslaniyorsan denemelik birsey kesinlikle ;)
Aslı kesinlikle benimde en sevdigim Japon yemegi bu, bende bayiliyorum karideslisine ama evde karides yoktu :)
ReplyDeletelotus koku de bildigimiz odun gibi hahahaha, saka degil valla hatur hutur birsey, ama kizarinca hamurla beraber citir ve guzel birsey oluyor :) hic aromasi yok diyebilirim...
CEPAYNASI kimileri cok seviyor kisi ama ben yaz insaniymisim bir kere daha anladim. Bir yandan da cok saskinim ne cabuk kis gelmis bu yil memlekete kar bile yagmis hani.
Ellerinize sağlık, afiyetler olsun kuzum :)
ReplyDeleteSanırım bu haftasonu herkeste aynı geçiyor, dün gece bizde sebze kızartma olayına girdik ama fotoğraflamak aklımın ucundan bile geçmedi.
Bi' sonraki sefere artık.
35 derecede çekilmez be.
Hani 20-28 tamam da, 30'dan sonra bünye yamuluyor.
Burada sıcaklık 11 derece ve güneşli :) Sonbahar tüm hızıyla sürüyor, heryer altın sarısı yapraklar...
Öperim.
Kızartmadan üzerine hardal döküp yemeyi denemek isterdim.
ReplyDeleteellerine sağlık, harika görünüyor yemekler. öğrenciyken japonya'ya gittiğimde, evinde kaldığım kızın annesi tempura yapmıştı bize ayyy çok güzeldi be:)))) afiyet olsun :))
ReplyDeleteEllacim sen bir yerles dogru duzgun ondan sonra bekliyoruz herseyin fotografini ;)
ReplyDeleteSogugu da almayayim ben, zira cok biktim yillardir avrupanin sogugundan, seviyorum ben sicagi :)))
8ex-en8 o nasil olacak oyle :) gaz yapar sebzeler cig cig benden soylemesi :D
Judy Japonlarin elinden yemek ayri bir guzel tabii ;) benim o seviyeye ulasmam ve oyle guzel tempura yapmak icin coook ugrasmam lazim :))
japon yemeklerini pek severim.
ReplyDeleteçiğ olanları da dahil
yaz insanının önde gideni bayrak sallayanıyımdır.
risotto'yu da ayrı bi severim
dolayısı ile beni evlat edinir misiniz A-H'ciimmm???
bu arada nilüfer kökünü daha önce duymamış ve denk gelmemiştim: buralardaki japon retaurantlarında kullanılmıyor mu acaba? ya da yedim de ne oldugunu farketmedim mi ?? :))
afiyet, bal , şeker olsun inşallahh :)
NzN seni evlat edinmeyecegiz de kimi edinecegiz ayipsin :)))
ReplyDeleteNilufer kokunu bende ilk kez burada gordum bir cok sey gibi, bizim oralarda oldugunu hic zannetmiyorum, hani Japon restorani bile olsa oradakiler Turk damak tadina uygun yapiyorlar orjinaline yakin degil.
çok ilginç ve değişik olmuş gerçekten... böyle farklı şeyler denemek lazım, hep aynı hep aynı nereye kadar... Eline sağlık...
ReplyDeleteMeLLy sagolasin :)
ReplyDeletebenimde cok hosuma gidiyor degisik seyler denemek ;)
emeğinize elinize sağlık.
ReplyDeleteben şu kökte takılı kaldım. tadı nasıl onun. sert mi yani. çiğ yenilemiyor mu?
efsa tesekkurler :)
ReplyDeletelotus koku oldukca sert, cig yemeyi birak bicakla keserken bile zorlaniyor insan, bildigin odun gibi birsey yani :)) ben genelde bunu hep ya corbalarin icinde gordum ya da boyle tempura yapilmis halini, cig yendigini hic gormedim acikcasi..
bence sen bunları kitap yap. :) ama bir kiap alana bu acayip sebzelerden falanda hediye et.
ReplyDeleteben sanırım yakında kargoyla falan gönder diycem az kaldı. :)))
efsa dur yahu bir emekli falan olayim once kitap yazmak icin :))
ReplyDeleteben zaten bu gidisle buradan gemi kaldiracagim tum kargolar icin :D hem yaziyorum sunu yedik bunu ictik diye hemde sonradan icime sinmiyor keske herkese gonderebilsem, tattirabilsem diye uzuluyorum.