Saturday, March 26, 2011

Makaron Askina

Makaronlarla kafayi bozmam yaklasik 4-5 sene oncesine denk geliyor sanirim. O zamanlar henuz Turkiye'de makaron cilginligi bu seviyede yasanmiyordu hatta. Simdilerde goruyorum her pastahanede var neredeyse ve inanilmaz fahis fiyatlara satiliyor kilosu. Neyse uzulmeyin sizi onca parayi vermekten kurtarip, makaron tarifi ve yapilis sirlarini paylasacagim :))) Ve sizde kisa sure icerisinde su resimlerde gordugunuz harika ve lezzetli makaronlari yiyor olacaksiniz...


Neyse efendim dedigim gibi 4-5 sene once yabanci bir yemek blogunda gorup asik olmustum bu sirin Fransiz kurabiyelerine. Zaten birsey rengarenk, minik ve de tatli! ise benden kacmasi mumkun degil hani :) Hatta uzerine birde Kirsten Dunst'un oynadigi "Marie Antoinette" yi izlemem iyice cosmami ve bu kurabiyelere kafayi takmami saglamisti yanlis hatirlamiyorsam :D

Eh kafayi takinca ne yaptim tabii ki de calismalara basladim... Ancak oyle calismalara baslamakla bitmedi hersey zira ilk denemem dogal afet, ikincisi facia, ucuncusu ise icler acisiydi - gordugunuz gibi gittikce iyilesen bir durum soz konusu ama yine de yeterli degil. Kiminin etekleri cikmadi, kiminin heryani catladi, kimi tepsiye yapisti kaldi... Benim yaptiklarim makaron'dan cok "takaron" olmaktaydi, ama yigidi oldur hakkini yeme kocakisisinin sabrina ve verdigi destege hayranim, ilk gunden itibaren bitmez tukenmez bir istek ve destekle yedi yaptigim takaronlari :))) Tabii bir ara "acaba biraz ara versen mi su makaron isine, hani bunca yumurtadan kolestrol tavan yapti" demedi degil :) Ama isini biliyor tabii cunku sonunda gercek makaronlara ulasip onlari yiyen de o oldu :)

Ilk uc bes deneme sonrasi oldukca gelistirdim makaron yapma isini, yapamadikca internetten arastirdim, yalniz olmadigimi ve herkese sac bas yolduran bu sirin kurabiyelerin icinde yatan canavari gordum :) Insanlarin sorunlari hep ayniydi; "eyvahh makaronumun etegi cikmiyor", "ustleri catliyor ne yapmaliyim?!", "makaronlarimin icleri bombos ve kabugu cok sert, simdi nolucak" seklinde bir yigin hatta bir yigindan oldukca fazla blogu, roportaji, tarifleri, puf noktalarini hatim ederekten bugunlere geldim cok sukur :)

Son iki uc haftadir evde vakit gecirmenin getirdigi SIKINTI ile beraber birkac set makaron yapmis bulunmaktayim, gunlerdir makaronla besleniyoruz, cayin yaninda... kahvenin yaninda... sarabin yaninda... hepsi bambaska guzel oluyor :) Firsat bu firsat diyerekten hem fotograflari hemde tarifi ve puf noktalarini paylasiyorum, buyrunuz buradan...



Makaron Tarifi

Malzemeler;

- 100 g pudra sekeri
- 50 g badem tozu
- 2 yumurtanin aki
- 4-5 yemek kasigi toz seker
- istenirse birkac yemek kasigi kakao veya gida boyasi

Ici icin malzemeler;

- 100 g eritmelik cikolata (beyaz veya kakaolu tercihinize kalmis)
- 1/2 su bardagi krema (saf krema)
- 2-3 yemek kasigi tereyagi
- bir miktar hindistan cevizi veya badem tozu (istenirse)

Onemli puf noktalari;

- Piyasadaki pudra sekerlerinin cogu nisasta ile karistirilmis oluyor, bu sebepten makaronlar catliyorlar. Emin oldugunuz ve icinde nisasta olmayan bir pudra sekeri kullanmaniz sart.

- Yumurta aklarinin oda sicakliginda "eskitilmesi" gerekiyor. Bunun icin ben en az bir gun oncesinden yumurta aklarini sarilarindan ayirip oda sicakliginda bekletiyorum. Onceleri endise ediyordum bozulurlarmi diye, Singapur sicaginda bile 3 gun boyunca birsey olmadi iciniz rahat etsin :))) 2-3 gece bekletip yaptiklarim gayet guzel oldu. Bu arada bu islemi yapmayip mikrodalga da 2-3 dakika en yuksek sicaklikta isitanlar var ama ben denemedim nasil sonuc verir bilmiyorum, ayrica mikrodalga kullanimina sonuna kadar karsiyim onun icin tavsiye etmiyorum ;) Unutmadan ekleyeyim yumurta aklarini ayirirken cok dikkat edin toplu igne basi kadar yumurta sarisi karisirsa isi bozuyor, benden soylemesi ;)

-Ozellikle pudra sekeri ve badem tozunun nem kapmamis kuru olmasi gerekiyor, kuru degilse firinda cok dusuk isida (yakmadan) kurutun kullanmadan once. Bu toz malzemeleri birlestirip rondodan veya mutfak robotunda iyice toz haline getirin, ben 5-6 tur dondurup un ufak ediyorum :) Birde ustune elek veya suzgec ile eleyerek buyuk kalan varsa ayiriyorum.

-Yapacaginiz makaronun turune gore boyaya siz karar verin, kakao koyacaksaniz pudra sekeri ve badem tozuna ekleyip homojen bir karisim elde edin, veya toz boya kullaniyorsaniz da ayni sey. Yok eger boyaniz sivi ise yumurta sarilarini cirptiktan sonra yavasca ekleyip karistirin.

- Yumurta sarilarini cirpacaginiz kap mutlaka cam veya metal olmali. Ayrica bu kabin inanilmaz derecede temiz olmasina dikkat edin hic bir su, yag, toz kalintisi olmamali.

Sanirim bu kadar, tum bu noktalara dikkat ettiginizde hersey yolunda gidecek ve minik etekli sirin makaronlariniz olacak, nasil mi?? iste boyle;

Yapilisi;

1- Pudra sekeri ve badem tozunu rondodan gecirip iyice toz haline getirin. Varsa toz boya veya kakaoyu ekleyin. En son elekten eleyip bir kenara koyun.

2- Birkac gun boyunca eskitilmis yumurta aklarinizi iyice cirpip hic sivi kalmayacak sekilde kar haline getirin. Uzerine toz sekerin yarisini ekleyip bir iki dakika daha cirpin, kalan toz sekeri de ekleyip bir iki dakika cirpin. Yumurta aklarinin oldukca kati kremamsi bir kivami olacak (2 nolu fotograftaki gibi).

3- Toz karisimi yumurta aklarina yavas yavas spatula ile yedirin. Cok fazla ve hizli karistirmayin ki yumurta aklari sonmesin. Sonra bu karisimi bir krema torbasina (veya ben buzdolabi posetine koyup kosesini azicik kesiyorum) doldurun.

4- Onceden yagli kagit yaydiginiz firin tepsilerine yuvarlak olusturacak sekilde buyuk isterseniz 3-4 cm capinda, kucuk isterseniz 2-2.5 cm capinda yuvarlaklar olusturacak sekilde SIKIN. Ben yuvarlaklari distan ice dogru yapiyorum en son orta kismi yapip torbanin ucunu hizlica uzaklastiriyorum. Bu arada hazirladiginiz makaronlarin hepsinin cift olmasi lazim, hazirladiginiz sayiya dikkat edin! Bu islem bittikten sonra sekil bozukluklarini gidermek ve makaronlarin biraz yayilmasini saglamak icin firin tepsisini hafifce 3-4 kere mutfak tezgahina vurun, makaronlarin ust kismi daha puruzsuz oluyor.
Tum bu islemleri yaptiktan sonra makaronlari dinlenmeye birakiyoruz, bu esnada ustleri kuruyor. Ben en az bir saat bekletiyorum ama 2-3 saate daha iyi kuruyorlar.

5- Ustleri kuruyan makaronlari onceden isitilmis firina atip 10-12 dakika pisiriyoruz. Piserken firini hic acmazsaniz iyi olur, etekleri daha iyi cikar. Buyuk boy makaronlar icin 170 derece firin, kucukler icin ise 150-160 derece firin uygundur.

6- Firindan cikinca sgumalarini bekliyoruz, sogumadan kagittan ayirmaya calisirsaniz parcalanirlar. Bu esnada icini hazirlamak en iyisi ;) Krema, tereyagi ve cikolatayi bir kapta yavasca eritiyoruz ve sogumaya birakiyoruz. Sogudugunda cok civik oldugunu dusunuyorsaniz icine biraz hindistan cevizi tozu veya badem tozu ekleyip istediginiz kivami yakalayabilirsiniz (zira ben oyle yapiyorum). Soguyan makaronlarin arasina hazirladiginiz kremadan bir miktar koyup bir diger makaronla kapatiyorsunuz. Bir muddet buzdolabinda bekleyen makaronlar daha leziz oluyor benden soylemesi ;)

Haydi bakalim bol makaronlu gunler sizin olsun, afiyet olsun :)


Bunlarda gecen haftasonu yaptigim bebek makaronlar, herbiri bir lokmalik oldu inanilmaz guzellerdi :) Gerci pembe olanlar firin isisi cok geldigi icin ilk anda biraz catladi ama tadi yerindeydi, catlak matlak yedik yuttuk :D


Gecmis yillarda Almanya da yaptigim makaronlardan birkac ornek... O zamandan fotograflarini cekip cekip koymusum kenariya birgun bir blogum olursa diye :D


dip not: blog gittikce yemek blogu olmaya basladi, gezmek lazim, gezi yazmam lazim biliyorum ama artik resmen bir yere gitmeyi dusunmekten bile korkuyoruz :) Ya patlarsa??

20 comments:

  1. Valla harikasın, tebrikler...
    Çok güzel görünüyorlar, böyle güzel makaron yapmayı beceriyorsun ya senden korkulur, kimbilir daha neler yapıyorsundur. Önümüzdeki haftasonu kesin size yemeğe geliyorum, menüyü sen belirle, ne olursa kabulum:))
    Ellerine sağlık, sevgiler...

    ReplyDelete
  2. deneyecem yapabilirsem caps koyarım

    ReplyDelete
  3. Wow super olmuslar,ellerine saglik, nefis gorunuyorlar.Bakalim ne zaman cesaret edip yapicam :)
    Ama sen basarmissin, nefis nefis ^_^

    ReplyDelete
  4. post benim postum olmuş,Allahım ne o makaronlar renk renk. özellikle yapımın aşamalarını göstermen çok iyi.çünkü görsellik olmayınca okuyamam bile, karşında görsel zeka ile çalışan biri duruyor tahmin edersinki:)))bırak çatlasınlar.bırak yani.Laduree misin yahu.yummy:))))

    ReplyDelete
  5. makaronlar süper görünüyor.Geçen gün o bebek dediğiniz makaronların tanesini 5 liraya aldım. Gerçi Baylandan aldım ama olsun yinede çok pahalı. Altı tanesi bir büyük makaron ancak ediyordu.

    ReplyDelete
  6. ben henüz hic yemedim su makoron denilen kurabiyelerden deneyeyim bari dedim
    ama tarifi görüncede hafiften tirstim yani...:))
    Senin ellerine saglik nasilda lezzetli görünüyorlar.

    ReplyDelete
  7. Yemesi çok keyifli ve fakat yapılışını okurken bile yoruldum tatlım :P sanırım hazır alıp yemeye devam edeceğim :) Ellerine sağlık tatlım takdir ettim seni :) afiyet bal olsun size :)

    ReplyDelete
  8. Leylak Dalı beklerim basimin ustunde yeriniz var ;) Makaronlar ise beceriden cok inatcilik eseri, kafayi taktigim seyi dogru duzgun yapmadan birakmayi sevmiyorum hepsi o :))

    Telekinesis senden hic beklemem nedense makaron isine girismeni :D

    FerahFeza sagol ;) bence hemen giris, zaten ilk birkac deneme bosa gittigi icin vakit kaybetme :)

    ReplyDelete
  9. Nihancim aynen bende oyleyim, onun icin bol fotograf koydum, resim yoksa benimde beynim algilamiyor :)

    laleninbahcesi yazik yahu onca paraya, hani o kadar etse icim gam yemeyecek ama sirf herkes tutturamiyor diye o fiyata satmalarini hazmedemiyorum ben.

    sünter hanim eskiden olsa hemen bir kutu yapar verirdim kargoya, almanyada sorun olmazdi ama simdi pek mumkun degil mesafe cok uzak :(

    Yesim yapilisi zor degil yahu aksine kolay bile diyebilirim sadece puf noktalarina dikkat edeceksin hepsi o ;)

    ReplyDelete
  10. Hazir yakinlarimdayken benim sizden ders almam sart:-)) Cok guzel,cok profosyonel gorunuyorlar, ellerinize saglik.

    ReplyDelete
  11. Gezme gezme.. kir bacagini otur evinde, bizim de biraz daha garantili tarifimiz olsun :)

    Yumurta aklarini klimali ortamda mi bekletiyorsun? Benim mutfagimda klima yok da, bozulur diye korktum.. Bir de nasil bekleyecekler, hava alacaklar mi yoksa ustunu kapatacak miyim?

    ReplyDelete
  12. iforev yok yahu ne dersi.
    hem butun sirlari doktum ortaya, eminim bir iki deneme de sen daha guzelini yaparsin ;) niyetin varsa SIS pudra sekeri kullan, Singapurdaki en iyisi ve nisastasiz olani o :))

    Selen hem gezip hem tarif yazsam olmaz mi :D
    Yumurta aklarini klimasiz ortamda bekletiyorum mecbur, zira en klima konasi yere (mutfaga) klima koymamislar akillilar, hamam gibi benim mutfagim sagolsun :( ama yine de birsey olmuyor yumurta aklarina, en yuksek rekorum 3 gun :))
    Birde cam yada metal bir saklama kabina koy, ben cam kullaniyorum, uzerinide kapa ;) hepsi bu kadar, bekliyorum senden guzel makaron hikayeleri ;)

    ReplyDelete
  13. ellerine ve sabrına sağlık; ben yapar mıyım bilmiyorum emin değilim; yapmaya kalksam epey uğraşmam gerekir :))

    ReplyDelete
  14. Off çok güzel görünüyorlar,yapmam lazım,yapmam lazım... :)

    ReplyDelete
  15. minimalist yap yap bak cok guzel oluyor ;)

    ebrulim valla tadi da guzel ne diyeyim :D yap firsatin varsa senin minikler bayilirlar eminim ;)

    ReplyDelete
  16. Kuzum,
    sen yapsan da ben sadece yesem olma mı?:)
    Denesem beceremicem, biliyorum.
    Boşuna malzeme israf etmeyeyim.
    Ağzım sulandı resmen :) ellerine sağlık canımcım.

    ReplyDelete
  17. Biraz önce başarısız bir macaron vakkasindan sonra nette denenmiş tariflere bakarken buldum sayfanizi .gercekten tebrik ediyorum sizi . İlk fırsatta sizin tarifinizi de deneyeceğim .mutfakta iyi eylenceler.....

    ReplyDelete
  18. Nil en onemlisi her basarisiz macaron vakasindan sonra yeniden deneyecek cesareti gostermek ;)
    Ben dogru tarifi ve yontemi yakalayana kadar kac kez mahfettim bir bilsen :D
    Umarim tarifim yardimci olmustur, sana da mutfakta iyi eglenceler :)

    ReplyDelete
  19. Merhaba!
    Onlarca başarısız makaron denemesinden sonra ben de sizin önerileriniz ve tarifiniz yardımıyla sonunda BAŞARADIM! Çok güzel oldular etekleri de çıktı, çatlamadılar da! Çok teşekkür ederim bu güzel ve gerçekten yardımcı gönderiniz için. Sadece iki küçük önerim var. Ben söylediğiniz sıcaklıkla ilk tepsi makaronlarımda ufak çatlamalar olunca fırının ısısını 155C indirdim. İkinci tepsim hiç çatlamadan harika eteklenerek çıktı. Tabii sıcaklık farklı fırından da kaynaklanıyor olabilir.

    İkinci olarak zaten çok tatlı olan makaronların içini biraz daha az tatlı birseyle doldurmak istedim ve bir paket kaymağı içine limon aroması, çok az pudra şekeri ve yaklaşık 2 kasık labne peyniri ile karıştırdım ve makaronları bununla doldurdum. Muhtesem oldular!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esra kocaman bir "oleyyyy" o zaman :)
      Cok sevindim tarifin ise yaradigina, afiyetler olsun.

      Firin isisi konusunda haklisin, her firinda göstergedeki isi ile firinin sicakligi ayni olmuyor, bir iki denemeden sonra bulmak en uygunu. Birde tabii firin isisi her yerde esit olursa cok daha iyi oluyor.

      Bu arada dolgu malzemesi tarifine bayildim! ilk firsatta bende denemeliyim, makaron yapasim geldi bak simdi :))
      Afiyet olsun tekrar ;)

      Delete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails