Sunday, January 15, 2012

Tomatillo, physallis ve altin cilek

Son birkac gundur kendimizi Masterchef Amerika izlemeye kaptirdik. Turk versiyonu ile arasinda daglar kadar fark var ama o ayri bir yazinin konusu :) Bugun yazacaklarim yine yeme icme ile ilgili :)))

Boyle programlari sevme sebebim seyrederken bir suru yeni bilgi edinmem, bir suru degisik sebze meyva ve teknik ogrenme firsati. Eh yeme icme, dunya mutfaklari ve farkli mutfak kulturleri en buyuk ilgi alanlarimdan biri oldugu icin de bu programlar tam benlik :)
Hatta sirf bu merakim yuzunden programi seyrederken birden bire durdurup aa o ne meyvasiymis diye internete daldigim oluyor :)

Iste pysallis, tomatillo, cape gooseberry cozumlememizi de boyle yapmis olduk :)

Daha dogrusu Pysallis yani Turkceye son bir iki yilda kazandirilmis ismi ile "altin cilek", Almanya'da yasadigimiz yillarda bol bol yedigimiz bir meyvaydi. Turkiye'de hic yoktu ve bilinmiyordu o zamanlar, onun icin de altin cilek lafini duydugumda bu ismi hic konduramadim ona, zira benim icin sadece ve sadece "fisilis" (pyhsallis) dir kendisi :)))
Hatta gazete ve televizyonlardaki "kilo verdiriyor, super zayiflatiyor" reklamlarinin hepsi yalan diye altina imzami atabilirim. Cunku uzun yillarca yedik ama hic kilo falan vermedik!

Neyse efendim, uzun zamandir gormedigimiz ve hatta oldukca ozledigimiz! bu guzel meyvaya masterchef ekraninda rastlayinca "aa bizim fisilis bu" diyerekten atladik tabii :) Ama bu sefer de bizim fisilis olmus "cape gooseberry" :) Bu vesileyle Ingilizce ismini de ogrenmis olduk, zira pysallis demek oldukca zor gelmis de bu ismi uydurmuslar anladigim kadariyla :)

Dedigim gibi biz bu meyvayi oldukca severek yemis ve bol bol tuketmistik Alamanci yillarimizda :)) Hatta ta 2007 yilina ait tatli calismalarimi fotograflamisim, o zamandan blog yazma dusuncesi vardi ama hayata birkac yil sonra gecirebildim :))

Sanirim bu meyvayi yapraklari acilinca cicek gibi gorundugu icin cok sevdim ben :) Iste bunlarda 2007 yilindan kalma cikolata kaplama calismalarimiz. Hatirliyorum da kocakisisi ile fisilisleri glazur kaplarken oldukca eglenmistik, sonrasinda da afiyetle yutmustuk :)



Ve cikolata kaplanan fisilisler brownilerin uzerine sus oldular...


Bu fotografi inernette pysallis ararken bulup bayildim, nasil guzel kurumus yapraklari, oya gibi...


Ve masterchef izlerken ogrendigimiz bir diger sey de tomatillo oldu. Ilk bakista yesil renkli pysallis e benzetmis olsak da sonradan adinin tomatillo oldugunu ogrendik. Sonradan arastirinca tomatillo'nun pyhsallis familyasindan geliyor oldugunu anlayinca neden bu kadar birbirlerine bezediklerini anladik tabii :)
Tomatillo lar pyhsallislere sekil olarak benzese de daha buyuk ve yesiller. Isminden anladigim kadari ile de daha cok domatesi andiriyorlar. Simdi tadina bakmak icin can atiyorum ama nerede ve ne zaman olur allah bilir. Genelde guney amerika da yetisiyorlarmis, oraya bir gezi mi planlasak ne :))

Pazar gunu ne de ansiklopedik bilgi gibi bu yaziyi SIKISTIRDIKTAN sonra kacayim, herkese keyifli bir pazar dilerim :)

8 comments:

  1. Altın çileke ya da fisilise güvey feneri de diyorlar Türkiye'de, ıslak kuru satıp dururlar, hem de dünyanın parasına. Ben uzun süre pahali diye yanaşmadım sonra merak galebe çaldı aldım ve hiç sevmedim, iyi ki de sevmedim masrafa girecektim zira o zamanki kadar olmasa da hala pahalı. Lakin dekoratif olusu konusundan hemfikirim zaten ben de görunuse aldanmistim:))
    Sevgiyle...

    ReplyDelete
  2. guvey fenerini duymamistim hic Leylak Dali, o da iyiymis :)
    ama pahali oldugunu biliyorum memlekete geldigimde kurusunu gormustum hatta fisilis oldugunu bilmedigim icin o zaman kucucuk paketine dunyanin parasini vermistim de icime oturmustu :( bilsem verirmiyim tazesini ucuza yedigim seyin kurusuna o kadar :))

    ReplyDelete
  3. valla şahanesiniz ne diyeyim?kırk yıl düşünsem aklıma gelmez.Çok lezzetli olmalı.:))

    ReplyDelete
  4. İÇİMDEN GELDİGİ GİBİ itiraf ediyorum benimde aklima gelmedi bir yerlerde gormustum aynisini uyguladim :))
    ama lezzetliydi gercekten :)

    ReplyDelete
  5. Senden boyle birsey beklerdim http://basitbiryasam.blogspot.com/2012/01/guarana.html olmadi simdi :P

    Sizin guvey fenerlerinin gorunumu de biraz bu arkadaslari andiriyor hatta :)

    ReplyDelete
  6. Berceste isminden guney amerikaya ait bir meyva oldugunu dusundum, ben nerden bulayim onu buralarda :)))

    ReplyDelete
  7. Evet Guney Amerikaliymis, bol kafein iceriyormus :) http://tr.wikipedia.org/wiki/Guarana

    E ilginc olanlari hep sen buluyorsun bloglar aleminde ne yapayim :D

    ReplyDelete
  8. Olurda Guney Amerikaya yolum duserse mutlaka gozum arayacak bunlari ;)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails