Friday, November 9, 2012

Fotograf duzenleme ve Blog Fotografciligi uzerine bir yazi

Fotograf cekimi, fotograf duzenlemesi ve blog fotograflari hakkinda bir suru mail aliyorum son zamanlarda bazi okuyuculardan. Neyi nasil yaptigima dair boyle bir yazi aciklayici ve yardimci olabilir diye dusundum.

Fotograf cekimi hakkinda aciklayici olmam pek mumkun degil cunku bende henuz oldukca amatorum bu konuda. Ve sunu biliyorum ki fotograflarin kalitesi ve basarisi insandan insana, makineden makineye degisiyor. Sonuc olarak vizorun ardindaki kiside bitiyor hersey!
Ben fotograflari benim eski emektar Canon PowerShot S5 IS ile cekiyorum her zaman. Gerci oldukca eskidi ve yavas yavas fotograf kalitesi dusmeye basladi ama ben az yiyip, az gezip, para biriktirip canavar gibi yeni bir Canon alincaya kadar beni idare etmek durumunda :)))

Cektigim fotograflari duzenleme ve modifiye etme konusuna gelirsek... Eskiden Photoshop programini kullanarak yapiyordum bu isleri. Lakin Photoshop bilgisayarimi son formatlayisimdan bu yana calismamakta inat edince mecburen baska program arayisina giristim. 

Ic ses: Photoshop'un calismamasinda Toshiba-Microsoft isbirliginin kullaniciya zorla Windows Vista gibi bir ucubeyi dayatmasi, ve senim bu kapitalist oyunlara sinirlenip ne pahasina olursa olsun Vista'yi silip XP yuklemenin ve sistemi felc etmenin payi da yok degil hani :)))

Arayislarim sonucunda Photoscape adli, kullanimi oldukca kolay ve tabii ki beles (!) bir fotograf duzenleme programi buldum. Internetten kolayca ve hicbir ucret odemeden indirip kullanabilirsiniz, detaylar burada...

Programi yukledikten sonra actiginizda ekraninizdaki goruntu asagidaki gibi. Bu programla fotograflarinizi duzenleyebilir, birlestirebilir, cesitli efektler ekleyebilir ve hatta basabilirsiniz. Tum bu islerde Photoshop kadar ayrintili ve basarili olmasa da profesyonel olmayanlar ve gundelik kullanimlar icin oldukca basarili.


Cektiginiz tum fotograflari, dosyalarinizi ayni ekranda gorme ve duzenleme sansiniz var. Ve hatta gelismis DSLR sahibi olanlar icin fotograflari RAW formatindan JPEG formatina da rahatca ceviriyor.
 

Fotograf duzenleme ekrani bircok imkan taniyor. Fotograflarin isik ve renk ayarlamalarini kolayca yapabiliyorsunuz.


Mesela bircok fotografcinin, ozellikle benim gibi amator fotografcilarin en buyuk sorunu isik! Ozellikle bu yeni eve tasindigimizdan beri adam gibi bir fotograf cekebilmis degilim. Neden? evin icine isik girmiyor da ondan! Tamam Singapur gibi sicak bir memleket icin gayet iyi fikir evin golgede olusu ama fotograf cekmeye kalkinca sonuc oldukca kotu oluyor, tum fotograflar alacakaranlik kusagi gibi gri tonlarda :)

Yani isik yoksa kaliteli fotografta yok! Lakin bu bunye durur mu fotograf cekmeden? durmaz...
Dolayisiyla fotograflari cektikten sonra el mecbur Photoscape yardimi ile daha aydinlik hale getiriyorum :)
Mesela bakiniz asagidaki fotograf oncesi solda sonraki hali sagda...
Ayrica sanal hirsizlara karsi fotograflarinizi korumak icin kendi adinizi veya imzanizi koymak isterseniz de bu programla kolayca yapabiliyorsunuz bu isi ;)


Bir diger sevdigim sey ise birden cok fotografi istedigim sekilde birlestirip kolaj hazirlamak. Istediginiz kadar cok fotografi turlu cesitli bir araya getirip birlestirebiliyorsunuz.


Ve ola ki fotograf makinanizda siyah-beyaz veya sephia secenegi yoksa iste bunu da kolayca yapabiliyorsunuz asagidaki ornekte gordugunuz gibi :)
Ben siyah-beyaz fotograflari veya sephia olanlari hep daha cok seviyorum, cogu fotografi daha derinlestiriyor, gereksiz ayrintilari goze gorunmez yapiyor. Ama fotograf cekerken insan kendini kaptirdigi icin o an aklina gelmeyebiliyor, dolayisiyla bu yontem fotograflari siyah-beyaz veya sephia yapmak icin birebir.


Cogunlugun sordugu bir diger konu ise fotograflarima ekledigim cercevelerdi.
Benim marifetim degil programin marifeti yine ;) Cercevelerin cogu hazir, sadece birini secmeniz yeterli.
Iste benim en sevdiklerimden birkac ornek...
(Ilk fotograflar islem gormemis halleri)






Ve cok fazla kullanmasam, kullanim alani bulamasam da bayildigim bir diger sey fotograflara efekt ekleme kismi. Yine hazir olarak programin icinde bulunan turlu cesitli efektleri istediginiz sekilde secip fotograflariniza otomatik olarak uygulayabiliyorsunuz. 
Bloga koydugum fotograflara pek eklemesem de bu efektlere bayiliyorum, kendi fotograflarimiza tek tek ekleyip, degistirip saatlerce kendimi kaybediyorum ekranin karsisinda :) En cok hosuma giden de eskitilmis fotograf efekti, vintage gorunum gerektiren fotograflar icin inanilmaz kolaylik!

Buyrunuz bazi ornekler benden...







Ve diger bir set, farkli efektlerle...









Son olarak da programin gif olusturma ozelliginden bahsedeyim dedim. Bugune kadar hic yapmamisim, ihtiyacim da olmamis hatta ne ise yarar onu da bilemedim ama es gecmeyeyim dedim :)

Eh yaptigim ilk gif olunca ona uygun fotograf bulmakta zorlandim :) Botanik bahcesinde cektigim bu kus fotograflari uygun olur diye dusundum. Pek harika ve gerekli birsey olmadi ama idare ediverin :))) programin boyle de bir ozelligi daha var, ilgilenenlere...


dipnot: Fotograflarin cogu bana aittir, daha once katildigim fotograf kursundan ve gezilerimizden alinti. Sadece makaronlu fotograf google dan toplama ama tek tek kaynak bulup gosteremedim affola...

daha bi dipnot: Blog icin yemek fotografi ve fotografciligi da basli basina ayri bir konu. Sirf bu is icin ozel studyo duzenegi kuranlar var, reflektoru var, perdesi var, beyaz isik kaynagi var, arka plani var... var oglu var anlayacaginiz :) Ama ben hicbiri olmadan cekiyorum, cogunlukla beyaz bir arka planin onunde (soranlara yaterli bir aciklama olmustur umarim) e malum hala gocebe modundayiz birde fotograf studyosu kuramayacagim eve :)

21 comments:

  1. Herkese lazım türünden bir post olmuş. Programa girip bakmadım henüz ama mutlaka denemek isterim.
    Nikon D300 kullanıyorum. Bloğumda son dönemde çektiklerime bakma, hepsi iphone ile çekildi:) Nikon`u her yere yaşımak sıkıntı, objektiflerle vs.koca bir sırt çantası. Sonradan da kızıyorum kendime o ayrı:))

    ReplyDelete
  2. Semi telefonlar akillandi akillanali canim fotograf makinelerinin pabucu dama atildi ;)
    Yine de makineyle cekilenlerin yerini tutmuyorlar bence ama dedigin gibi tam techizat fotografci gibi gezmek de zor is :)
    Firsatin olursa bak mutlaka oldukca kolay ve eglenceli bir program ;)

    ReplyDelete
  3. İndirdim programı canım benim, teşekkürler :)
    De... bi' aksilik oldu.
    İndirdikten sonra yorum bırakmak için sayfanı açmaya çalıştıkça beni başka bi' adrese yönlendirdi :/
    Web geçmişini temizlemek zorunda kaldım... haberin olsun.
    Açamadım sayfanı defalarca, açıldığı an başka siteye yönlendiriyor :/

    ReplyDelete
  4. çok faydalı bir post olmuş, ben de uzun süredir photoscape kullanıyorum çok da memnunum kendisinden, yalnız hiç gif oluşturmadım, bir deneyeyim ben de:)sevgiler...

    ReplyDelete
  5. Ella haberim olsun olmasina da neden olur, nasil duzeltilir iste onu de sen bana bir :)))
    verdigim linkten oturumu acep...

    ebygale gif yapip kullanicak gerekli bir yer bulursan iyi o zaman ;)
    sevgiler benden de :)

    ReplyDelete
  6. Ben de bu programı kullanıyor ve pek seviyorum ama gif denememiştim bak, olduğunu bile bilmiyordum. Kusur kalmayım o zaman, yapayım :)

    ReplyDelete
  7. çok teşekkürler, benim için alabildiğine faideli bilgiler oldu. epeydir merak ettiğim bazı efekter bu programdaymış meğer:))

    ReplyDelete
  8. Konuyla ilgilenenler için çok güzel bir post bu, gif olayını ben de bilmiyordum,şimdi öğrenmiş oldum :)

    ReplyDelete
  9. Leylak dalim valla ne ise yaradigini ben hala pek bi cozemedim ama yap kusur kalma ;) gun olur lazim olur aklimizda bulunsun dimi :)
    operim cok

    Judy ne demek, ben tesekkur ederim ;)
    o efektler hangileriymis merak ettim simdi :)))

    Bugday tanesi gif cogunlugumuzun pek ilgisini cekmemis sanirim ama bu vesilesle gif olayina giris yapacagiz gibi gorunuyor :)
    yaptiginiz gifleri bana da haber verin meraktayim ;)

    ReplyDelete
  10. Kuzum :)
    Sorun sende değil bende...
    Yalancı ayrılık cümlesi gibi oldu böyle de :)))
    'Sen benden daha iyilerine layıksın'
    ahahahah
    Programı yüklerken açılan diğer programı da yüklemişim ben (arka planda kendisini yüklemiş onayım olmadan :/ )
    O ikinci program yönlendiriyormuş kendi sayfasına...
    Uninstall dedim, sorun çözüldü.
    Öperim :)

    Hanimiş: kaç yıl oldu saymadım o günden beri, mevsimler geldi geçti görüşmeyeli...
    Anla artık, yuh! :)

    ReplyDelete
  11. Süper bir paylaşım. Benim de sıkıntısını çektiğim bir konu. Fotoğraf düzenleme ile ilgili sıkıntılarıma ilaç gibi geldi aynı zamanda teşekkürler :)

    ReplyDelete
  12. ooo süper yazı, süper program, şahane fotolar. derhal inceliyorum.
    ışığına sağlık eheheehe

    ReplyDelete
  13. Ella oyle herseyi yuklemeyeceksin kuzum ;)
    yok gecenlerde blogda bayagi bir problem oldu, sayfami bile acamadim birkac gun acaba ondanmi diye suphe ettim yani.
    Anladim anladim ;) goruselim valla :)

    Vladimir, Banyo suyu begenmenize sevindim :) umarim isinize yarar ve eglenirsiniz ;)

    ReplyDelete
  14. Ne yazık ki bahsettiğiniz program virüs içeriyor indiremedim.

    ReplyDelete
  15. Gulsen ben inndir.com sitesinden indirip kullanmistim sorunsuz calisiyor, istersen orayi dene linki asagiya ekliyorum ;)

    http://www.inndir.com/Photoscape-40022p.html

    ReplyDelete
  16. Çok naziksiniz teşekkür ederim. Hemen bakıyorum :)

    ReplyDelete
  17. Gulsen umarim sorunsuz indirebilmissindir ve isine yaramistir ;)

    ReplyDelete
  18. Yükledim hatta bir kezde kullandım. sonra güncelleştirme talebi geldi denedim ama yine o virüslü siteye yönlendirildim :) ben de silmek durumunda kaldım .
    Teşekkürler ilginize :)

    ReplyDelete
  19. Çok iyi oldu bu program
    Teşekkürler

    ReplyDelete
  20. Zeytin Cekirdegi begenmene sevindim, umarim ise yarar :)
    hosgeldin ayrica ;)

    ReplyDelete
  21. Eski bir post sanırım ama ben yeni faydalandım. Teşekkürler.

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails