Monday, October 18, 2010

Aman doktor canim cicim doktor

Iyilestim :)

Haftasonu super bir bakim kuru uygulayip kendime geldim ve sahalara geri dondum. Sahalar derken tabii yine kuzu kuzu is basi yaptim hani baska atraksiyon yok. Hastaliktan kurtulunca ise geldigine bile seviniyormus insan. Zaten halimize sukretmek icin oncelikle biraz surunmek falan gerekiyor insanoglunun dogasi boyle, yoksa kadir kiymet bilmiyoruz ya da gunluk hayat kosturmacasinda farkina varmiyoruz nelere sahip oldugumuzun.

Yazacak cok sey var, haftasonu birikti yine, hatta yakinda kalem defter elimde gezip not alacagim unutmayayim diye. Ama en son doktor hikayelerini yazacagim diye hazirlamistim kendimi, onu yazip kacacagim simdilik…

Hatirlamiyorum belki daha oncede bahsetmistim buradaki saglik hizetlerinin ne kadar feci ve icler acisi oldugundan. Feci ve icler acisi derken? Oncelikle hijyen konusunda oldukca basarisizlar. Biz ilk zamanlar sadece yeme icme yerlerinin oldukca bakimsiz ve pis oldugunu dusunuyorduk ki zamanla farkettik aslinda diger kisimlarda oyle. Tabii burada Singapur’un o piril piril alisveris merkezlerinden ya da turistik mekanlarindan degil gercek yuzunden bahsediyorum…

Ilk doktor tecrubem korkunctu diyebilirim, hani kendimi zor tuttum kosarak kacmamak icin. Burada aile doktoru uygulamasi var, yani uzman doktora gitmek icin once aile doktoruna gidiyorsun, eger aile doktoru uygun gorurse sana sevk veriyor uzman icin. Oyle kendi kafana gore gidersen de saglik sigortasi birsey odemiyor sana. Neyse baktim doktor listesine evimize en yakin olan doktorun adresini yazdim yola koyuldum. Doktorun muayenehanesi toplu konutlarin bulundugu bir binada, giris katiydi. Zaten gider gitmez ilk soku yasadik. Muayenehane oyle bir yer ki sanki koy bakkalina giriyor gibisin! Her yan pislik icerisinde ve eski pusku. Hani bizim ulkemizde oyle bir doktor muayenehanesi ancak yol su ulasmamis koylerde olur, burasi Singapurun gobegi. En dandik kasabalardaki saglik ocaklari bile kat be kat iyidir.

Efendim girdik iceri maksat sevk almak, hani doktora muayene falan olmayacagim, istesemde olamam o pisligi gordukten sonra zaten. Ilistik resmen bir kenara, koca kisisi bana aman degme hicbir yere diyor ben ona :) Siramiz gelince iceri girdik ki doktorun odasinda da durum farkli degil, heryer pis, toz icinde, eski pusku… Anlatmaya kelimelerim yetmiyor su anda, keske fotograflayabilseydim. Ben doktora derdimi anlatip sevk yazmaya ikna etmeye calisiyorum, o bir yandan beni muayene etme ve ilac yazma derdine girdi. Uc kez ust uste bastirarak soyleyince ancak kabullendi sevk istedigimi, meger normalde istedigin anda vermek zorundaymis ne bilelim. Hem ilk tecrubemiz, hem de pislik ve sefillik karsisinda oyle soka girmisiz ki aman bir yere degmeyeyim, aman su sefil muayene koltuguna uzanmayayim dusuncesiyle ne dedigimi yaptigimi bilemedim :)

O gun orada sok icerisinde sevk alamadan ciktik. Kendimize de gelemedik bir sure. Daha sonra ayni sevk icin arkadasimin tavsiye ettigi daha iyi bir doktora gittim, akli basinda ne yaptigini bilen bir doktordu ama o muayenehanede de durum cok da farkli degildi, yine duzensiz, yine eski, yine pis.

Gectigimiz gun de bizim burada bir alisveris merkezinin icinde doktor var ona gittim. Orasi bir nebze olsun daha derli toplu, hani alisveris merkezi ya, birded aha yeni o sebeple. Ama gel gor ki aslinda mentalite hep ayni. Zaten doktor Hintli bir doktordu o ayri bir vaka. Oyle dogru duzgun muayene etmek de yok, aman etmesinler zaten diyor insan bir diger yandan o durumlari gorunc. Anlayacaginiz iki ucu boklu degnek. Burada her doktora gidisimde diyorum “ahhh ulkem ah o soylenip durdugumuz saglik hizmetleri aslinda ne kadar yuksek kaliteymis de biz bilememisiz”…

Saglik sigortalarinin yetersizligi de cabasi. Hicbirseyi odemiyorlar neredeyse, gecen denk geldim X-ray veya MR gibi seyleri ya hic odemiyorlar ya da 20% sini hastaya odetiyorlar. Buranin yerel insani bile diyor, bu ulkede hasta olmadan direk oleceksin diye.
Bu yaziyi yazmama sebep olan son nokta ise doktordan cikinca aldigim ilaclar oldu. Oyle eczane recete falan yok! Doktor ilaci yaziyor, disarida sekreter ilaclari senin adina ayarlayip eline tutusturuyor. Oyle kutuyla falan degil, naylon torbanin icinde, ne bir aciklama ne bir ilac ismi hicbiri yok! Hani yan etki ya da ilac etkilesimi gibi seyler (ki ben bunlari her seferinde oturup okurdum tek tek) hayal yani, birsey olsa Allaha emanetsiniz…

Birde en son bir oksuruk surubu verdiler ki iste o gercekten icler acisiydi! Oksuruk surubu mu tuz ruhu sisesimi bilemedim :) Saglam insani zehirler icindeki mazot gorunumlu sey, hic bu siseden icilirmi birsey?


Yani diyecegim o ki, soylenmeyin kiymetini bilin memleketimdeki saglik hizmetlerinin :)

Bu arada son yazimdaki Hint yemegini gorunce annem cok uzulmus pisligine ve sefilligine :) Nasil yediniz yazik size diyordu, halbuki o en guzel ve temiz orneklerinden biriydi yahu… Ben pis falan dedikce saka gibi mi geliyor kulaga anlamadim ki :)

A.

19 comments:

  1. Geçmiş olsun canım ya,neyse bir badire yaşamadan altamışsın çok şükür...
    Demek ki alternatif tıbba yönelmen gerekiyor oralarda,hani koca karı ilaçları diye tabir edilen.
    İnternette birçok hastalığa iyi gelen şeyler yazılıyor zaten ama ihtiyacın olursa ve bilgim dahilindeyse ben de yardımcı olurum sana bu konuda.
    Sevgiler.

    ReplyDelete
  2. oooyy bir tuhaf oldum :S en azından iyileşmişsin, tekrar geçmiş olsun.

    ReplyDelete
  3. farklı ülkelerden farklı kültürler okumak bize ilginç gelio ama sizi gibi yaşayanlar oldukça zordur eminim

    ReplyDelete
  4. yaşarken kabusa dönüşür bilirim ama uzaktan uzaktan okumak beni eğlendiriyor cicii...
    o şurup şişesine benzeyen bir şeyi bana da ispanya'da bir doktor vermişti:)
    sonuç olarak sen bu ilaçları kullandın mı? turp gibi oldun mu ? geçmişler oldu mu ?

    ReplyDelete
  5. yaaa tüylerim diken diken oldu okurken. gerçekten biz burada ağzımıza geleni söylüyoruz sağlık sistemine ama, devlet hastaneleri bu anlattıklarının yanında versay sarayı gibi kalıyor. özeller de otel gibi, haftasonu istanbul cerrahideydim mesela , resmen 5 yıldızlı otel gibiydi. ne diyeyim, demek ki insan beterini görmeden elindekinin kıymetını anlamıyor.

    ReplyDelete
  6. Gecmis olsun oncelikle.AAynen ben de doktora gitmeye tirsiyorum burada. Hatta 2 ay once esim kolunu kirdi adami o aci icince hastane sabahin 8 inden aksamin 6 sina kadar beklettirler sonra odaya aldilar ertesi gunde alciya aldilar !!!Ki bu Malta nin en buyuk hastanesinde oldu!!! Allahtan Turkiye ye gidecem de hemen doktor ziyaretleri yapacagim :)

    ReplyDelete
  7. Abooovv demek burası bin kat iyi oralardan :))) Bu arada geçmiş olsun

    ReplyDelete
  8. Ah canım benim hasta mı olmuş? geçmiş olsun sen o ilaçları da içme o doktorlara da gitme bence.Çabuk ülkene dön, sevgilerimle.

    ReplyDelete
  9. Okurken bile içim daraldı.. Bu memleketin sistemlerine sövüp saymayı biraz seyrekleştirsem iyi olacak :) Neyse.. Kendi hasta olmama yöntemimden bahsedip kapatıyorum konuyu :) Her sabah keten tohumu , çörek otu ve tarçın karıştırılmış bal ( kahvaltıdan önce, kendim öğütüp bala katıyorum) ve saat 10 gibi bir elma yiyorum. Akşam yatmadan önce de kendi yaptığım kefirden bir bardak içiyorum. Senelerdir grip olmadım. Tavsiye ederim, aman bir daha düşmeyin o pis adamların eline :) sevgiler.

    ReplyDelete
  10. ruhlarında mı var anlamadım ki.şükredelim yine.başlığı okuyunca çok gülmüştüm ama yazının sonlarına doğru benim kaşlar havalandı.aman kendinize dikkat edin.aslında oralardan dönünce bayağı penisilenmiş olacaksınız gibi geliyor.

    ReplyDelete
  11. uff ya doktor muayenehanesinin pis olduğu bir yer için diyecek hiç bir şey yok gerçekten

    ReplyDelete
  12. Geçmiş olsun kuzuma :)
    Pislik iyidir :P Nasıldı? Hah, vücudun mikroplara direncini-bağışıklığını artırırmış :) Ahahahahah
    Züğürt tesellisi.
    Ondan Hintliler aç yaşayabiliyor, artık nasıl bir bağışıklık ise :P Düşün, yeme ihtiyaçları bile kalmıyor.
    Sağlık hizmeti deyince, uzakdoğuda hasta olmaktansa hakikaten öl daha iyi.
    Nasıl çaresizler, geriler bu konuda.
    Türkiyemin bile gözünü seveyim.
    Bıdıbıdı söylenirdik bir de :)
    Kendine cici bak canım, hasta olma, totoyu yayma :)
    Öperim.

    ReplyDelete
  13. ebruli cok sukur alternatif tubba bile gerek yok aslinda ama arada boyle ufak tefek seyler oluyor, eh idare edecegiz simdilik ;)
    bu arada hazir alternatif tip demisken sen, sirt agrisina iyi gelecek birseyler varmidir bildigin? Nine gibiyim ya heryanim dokuluyor :D

    küfkedisi sagolasin :) valla okuyunca icin tuhaf olduysa ben seni birde muayenehaneye gotureyim :D

    YETENEK-SİZİN haklisin cok ilginc, bizede oldukca ilginc ve guzel geliyor yasamak, ama bazi seyler varki agzimiz acik kaliyor yorum dahi getiremiyoruz, kotu yanlari yok desem yalan olur yani...

    NzN icmedim valla o surubu, icermiyim hic o tuz ruhu gibi seyi :D Saglam adami oldurur o icindeki sivi ayol :)

    ReplyDelete
  14. Judy iste insan baska seyleri gorunce anliyor sahip oldugu iyi mi kotu mu :) Bende memleketteyken hep soylenirdim, simdi anliyorum oldukca iyiymis bizim saglik hizmetlerimiz, valla ne diyeyim kiymetini bilin ;)

    lily of the valley Avrupa diye bakiyoruz ama orada da isler cok iyi degil herhalde saglik sektorunde :( cok gecmis olsun size de.
    bende Turkiyeye gidince tum doktor ziyaretlerimi tamamliyorum, bir buyuk posette ilac aliyorum her turlusunden, evde kendi kendimizi tedavi, en iyisi bu :)

    ReplyDelete
  15. cemo sagol :) yahu bende memlekette saglik sektoru reklami yapar gibi oldum :)) ne diyeyim sukredin iste halinize en azindan ;)

    sufi deme oyle, ah benimde gonlumden o geciyor ama naparsin, donecegimiz gunlerde gelir insallah :) hem o zaman gelip yine oradaki saglik hizmetlerine soylenmeye baslarim yine :)

    serpil iyiymis senin yonteminde :) denemek lazim ama keten tohumu yok burada yahu :))

    ReplyDelete
  16. Nihancim bende hep ayni seyi soyluyorum, turlu mikroba maruz kalip gelecegiz bizdeki savunma sistemi kimsede yok yani :D

    Aslı gercekten oyle, doktora bile guvenemezsen kime guvenirsin ki :( En iyisi hasta olmamak...

    Ella aynen oyle cicim bagisiklik sistemimi gelistiriyorum boyle boyle, ama cok fazla gelismesine de gerek yok hani benimde bir sinirim var dimi :D
    popo yaymak kim ben kim cicim, son surat devam kaldigimiz yerden ;)
    operim bende

    ReplyDelete
  17. yoğunluktan ziyaretine gelememiştim son günlerde bir bakayım dedim ki sen hasta olmuşsun ama neyse ki iyileşmişsin de üzerine :)))

    ReplyDelete
  18. doktor milletinden istisnasız komple nefret ederim. alayına kibrit suyu.

    geçmiş olsun hocam

    ReplyDelete
  19. beenmaya gordugun gibi pek sevimli seyler yazmadim zaten son gunlerde, nine gibi oldum yahu :)

    Telekinesis sagol, bende iyice nefret etmeye basladim da aman allah muhtac etmesin de, olmazlarsa o da kotu :(

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails