Saturday, October 23, 2010

Dunya mutfaklari... Jumbo karidesli Thai makarna ve baklava

Gectigimiz haftasonunun etkinliklerini yazmaya yeltendim ama is guc derken bir firsat olmadi yayinlamaya oldugu gibi kalmis burada. Inanilmaz yogun bir haftaydi, is guc bir yana, bel agrisi bir yana :) Cok uzaklarda eski bir dost geldi bu hafta, araya o da girince yogun olan programimiz daha da beter karisti. Ama hem guzel vakit gecirdik hemde bizim uzun suredir bekledigimiz oyunlarimiz geldi onunla beraber, allahim o kadar harikalar ki, ayri bir yazida anlatacagim onlari daha bir detayli kesinlikle ;)

Haftasonunu bulduk cok sukur bende ayaklarimi uzattim uzak kaldigim bloglar alemine dalip son durumlara bakiyorum... Eh simdilik gecen haftasonunun raporuyla basbasa birakiyorum sizi...


Cocuklugumun en feci anilarindan biridir; babam elinde bir torba karides ile gelirdi eve... O bir torba karides demek kavga demekti bizim evde... Annem nefret eder tiksinirdi karidesten. Babam hic yapmadigi birseyi yapar sirf o karidesleri pisirmek ugruna mutfaga girerdi. Sonrasi? Saatlerce tencerenin icinde kaynayip etrafa inanilmaz igrenc bir koku salan karidesler... feci sekilde batmis bir mutfak... mutlak bir tartisma ve bombok olan bir haftasonu yada aksam yemegi...


Anladiniz siz beni :) Bu sebeptendir ki ben karidesten nefret ederim ya da ederdim... Singapur'a ilk is gorusmesine geldigimde saskindim, gece 12 de olan ucusum icin aksam ustu 7 de gitmistim havaalanina. Karnim da ac, geri donus yolunda ucus 13 saat olurum acliktan diye ilk buldugum restorana atmistim kendimi. Ve o saskinlikla gozume guzel gorunen Jumbo karidesleri ismarladim kendime, ve ancak geldikleri zaman farkedebildim ayiklanmadan herseyiyle beraber pisirildiklerini :) Iste o yemek hayatimda donum noktasi oldu, cunku hayatimda yedigim en lezzetli karidesi yiyerek bu ulkede "karideskolik" oldum :))) Hatta sirf ayni karidesleri kocakisisine de yedirmek icin Vietnam gezisi sonrasi sirf o restorani bulmak icin 3 koca terminal turladik havaalaninda, ama degdi, hani o da yedi ya icim rahat simdi :)

Eh karideskolik olduk ya -ve hatta tum deniz urunlerine muptela olduk aslinda biz burda- artik bol bol karidesli yemekler yapiyorum. Ama hep ya soyulmus ya da dondurulmus aliyordum eve. Normalde marketlerde tazeleri de satiliyor hatta akvaryumun icinde canlilari hopluyor, karidesler bayagi ziplarmis sasirdik ilk gordugumuzde, balik gibi suyun disina sicriyorlar resmen. Ben onlarin uzun uzun biyiklarini, oynasan bacaklarini gorunce fena oluyordum. Bildigin bocek gibi birsey cunku.

Gecenlerde karidesli bir makarna yedik disarida, buradaki bircok mekan gibi gozumuzun onunde pisiren bir yerdi. Onlarin karidesleri nasil pisirdigini gorunce hem sasirdik hemde ne kadar yanlis yaptigimizi anlamis bulunduk. Sonuc olarak ilk firsatta taze karideslerden aldik markette, oyle bildiginiz gibi degil burada karideslerin her biri balik boyundalar neredeyse...


Iste bunlar bizim aldigimiz karidesler, bildigin bocek gibiler (biraz irice tabii) onun icinde bizde bir tutturduk bocek deyip durduk nedense :)


Ben hep zannederdim ki karidesler hep bu renk olur (yani pembemsi ya da yavruagzi) ama megerse normalde usttekiler gibi griymis. Isin ilginc yani (bizde makarnacidan ogrendik) sicak suyun icine attigimiz saniyede pembeye donmeleri. Ve isin puf noktasi da kaynar suyun icinde sadece birkac dakika tutmak, fazla degil. Sonuc olarak hicbir sekilde o igrenc koku olusmuyor ve birkac dakika icinde karidesler gayet uygun bir kivama geliyor.


Soyulduktan sonraki halleri en guzel halleri tabii :) Hala daha dokunmaktan pek hoslanmadigim icin soyarken eldivenle girisiyorum :))

Jumbo karidesli Thai makarnasi tarifine gelince;

- Oncelikle karidesleri bu sekilde hizlica haslayip soyun.
- Bir kenarda havuc, biber gibi sebzeleri yikayip ince ince dograyin.
- Bir bas sarimsagi ince ince dograyip bir kasik zeytinyagi ile yapismaz tavada kavurun. Kokusu cikmaya baslayinca icine biber ve havuclari ekleyip kavurun.
- Sebzeler yumusayinca tavanin icine sogdugunuz karidesleri ekleyip birkac dakika hepsini kavurun.
- En son olarak yumusak sebzeleri dograyip tavaya ekleyin, mesela ben kuskonmaz ve soyafilizi ekledim, mantar da olabilir...


- Bu arada bir diger tarafta cin makarnasini veya bulabildiginiz herhangi bir uzakdogu makarnasini (genelde yumurta orani cok yuksek, ince ince karmasik makarnalar oluyor) haslamaya baslayin. Dikkat boyle makarnalar en fazla 5 dk falan haslanmali cok haynar suda. 5 dk sonra soguk suda bekletin.


- Tavadaki tum sebzeler iyice kavrulunca uzerine bir avuc kadar tuzsuz soyulmus fistik ekleyin, 5 dk daha kavurun
.
- Son olarak sebzelerin uzerine soya sosu ve susam ekleyin.


- Hazirladiginiz bu karisima makarnalari da ekleyip bir 5 dk daha kavurun ve servise hazirdir...
- Unutuyordum istege gore cok ince kiyilmis taze sogan da ekleyebilirsiniz makarnayla beraber...


Ve iste Thai usulu Jumbo karidesli makarna...


Eh hafta sonu hasta olup evde yatinca can SIKINTISIndan vurdum kendimi mutfaga. Ne zamandir canimiz baklava isteyip duruyordu, gecenlerde bir blogda da milfoy hamurundan baklava tarifini gorunce yapagim dedim.

Terslik burada bulabildigim yegane milfoy hamurunun paketten tek bir parca halinde cikmasiyla basladi :( Yaprak yaprak beklerken koca bir parca hamur halinde cikan milfoyleri acmak icin merdanem de olmayinca ilk deneme oldukca basarisiz oldu :(

Sonuc olarak citir citir baklava yerine sobiyet gibi islak hamurlu birsey cikti karsimiza, kaldi ki sobiyeti hic sevmem. Neyse denemelerim devam edicek ve tutturdugumda uygun bir "Milfoy hamurundan Baklava" tarifi ile karsinizda olacagim...

Yinede resimleri ekledim, gayet guzel gorunuyorlardi ne de olsa, ta ki biz tadina bakincaya kadar...



16 comments:

  1. İşte akşama ne pişireceğim belli oldu:) Bol yeşillikli salata eşliğinde jumbo karidesli makarna. Harika görünüyor. Bakalım ben de böyle güzel pişirebilecek miyim?

    ReplyDelete
  2. Şlumpfff (bu ağızdan akan suyu zaptetme sesi:))
    Ya yarın akşam evdeyseniz size karidesli makarna yemeye gelicem:)
    Karidese bayılırım. Her türlü duyargalı böcekten iğrenip ödü kopan ben koca kişisinin kafasını koparttığı haşlanmış karidesleri büyük bir zevkle ayıklarım (üstelik balık dahil her türlü deniz ürününü koca kişisi ayıklar, sadece karidesi ben) Tabii ayıklarken yarısını gövdeye indirdiğimi de söyleyebilirim:)
    Singapur'da yaşamanın en güzel yanlarından biri herhalde bu taze deniz ürünleri. Biz de güya 3 yanı denizle çevrili, bir iç denizi, 2 de boğazı olan bir ülkede yaşıyoruz. Ara da balık bul, Antalya'da çiftlik çipurası yiyoruz inan olsun.
    Neyse afiyet olsun, sefan olsun diyorum sana, bel ağrılarının da bir an önce geçmesini diliyorum...

    ReplyDelete
  3. Ben de yiceeeeem :)
    Benim için de pişiiiiir :)
    Ne güzel görünüyo ya, dinlemem valla böcek - möcek, yerim :)
    Karides ya :)
    Ellerine sağlık, şu baklava olayını çözersen pek sevinirim, hasret kaldık valla memleket tatlılarımıza :S

    ReplyDelete
  4. Eee! armut dibine düşermiş.Sen babanın yaptığı karideslere burun kıvırırmısın bak aynısını sen de yapıyorsun.Karides de baklava da muhteşem görünüyordu bir yutkunma sesi geldi mi kulaklarına? ÜSTELİK KAHVALTI SONRASIndayım şu anda.Afiyet olsun sevgilerimle.

    ReplyDelete
  5. son iki capsi görmeseydin intahar edecektim, o derece

    ReplyDelete
  6. Begonvilli Ev eminim benden daha guzel olacak sizin pisirdiginiz :)

    Leylak Dalı evdeyiz beklerim :)) gercekten de buranin en guzel yanlarindan biri tazecik deniz urunleri, cok ozleyecegiz memlekete donunce. Ama beterin beteri var Almanyada da memlekettekileri ariyorduk orasi daha da beterdi :(

    Ella sen gel sana da pisirecegim ;) baklava konusuna el atmis bulunuyorum kacmaz benden ;) Tum gurbetcilere ilan edecegim baklava yapmanin yolunu bulunca :))

    ReplyDelete
  7. sufi tesekkurler.
    hakikaten cok mu burun kivirdim ne :) ama vallahi benimkiler o kadar feci kokmuyor, hem ayrica biz kavga da etmiyorum oturup hemen migdeye indiriyoruz :))

    Telekinesis bisey anlamadim desem :/ ne capsi ne intihari, dur yahu lazimsin sen daha :)

    ReplyDelete
  8. nasıl güzel bir görüntüdür bu....

    ReplyDelete
  9. küçükken annem karides ve istakoz yapardı ve ben o gün evde olmazdım. xD komşuya kaçardım.

    ReplyDelete
  10. aay ayy ayyyy şu an şu saniye içim kazındı, çok acıktım. ellerine sağlık makarna muhteşemmm görünüyor. baklavayı da çok eminim kısa zamanda çözersin sen:) şapırtttttt :)))

    ReplyDelete
  11. Ellerine sağlık kendimi uzakdoğu mutfağında sandım bir an için. Ayrıca şu saatte daha kahvaltı yapmadan ağzımın suyu aktı ya...

    ReplyDelete
  12. OYA hosgeldin oncelikle,
    sevindim begenmene :)

    8ex-en8 haklisin pek sevimsiz birsey ama insan sonradan boyle yemeye alisiyormus :)

    Judy dene kisa zamanda, kolay yapmasi ;)
    baklavayi da cozerim insallah :)

    Mavi Balon uzak dogu mutfagi iste daha ne olsun :))) bakma sen pisirenin Turk olusuna ;)

    ReplyDelete
  13. Valla bazen o makarnalar bile kurt gibi görünüyor nasıl bir önyargı ile bakıyorsam o böceklere. :)))

    işin şakası, bir gun baya baya yemek yapmaya girişirsem kesinlikle bloguna bakcıcam gun boyu. ama hangisini pişiricem bilmiyorum.

    tarifler etiketin seviyorum tatlı kız :) tam gaz devam.

    ReplyDelete
  14. yahu hocam,
    karides marides derkene midem sızladı, ondan kafayı yiyordum. baklavayı görünce kendime geldim.

    ReplyDelete
  15. Efsa dedigim gibi bende cok onyargiliydim, ama tadina bakinca onyargi falan kalmiyor :)

    Telekinesis sen resimleri gorunce boyleysen gercekleriyle ne olur durum bilemem :)))

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails