Friday, October 1, 2010

Futurama

Futurama ne mi?
Inanilmaz guzel bir cizgi dizi serisi, hemde buyukler icin. Futurama ile tanismamiz yaklasik 3-4 yil oncesine denk geliyor. Simpsonlar'in yapimcisi Matt Groening tarafindan yapilmis bir diger seri. Eger Simpsonlari seviyorsaniz buna bayilacaksiniz ;) Sevmiyorsaniz da bence Futurama'ya bir sans verin derim.

Uzun zamandir yeni bolumleri beklemekteydik, hatta o kadar uzun zaman gecmis ki biz bile yeniden yayinlanmaya baslandigini kacirmisiz :)

Oldukca uzun bir aradan sonra dun gece yeni bir bolum izledik, inanilmaz guzeldi, cok ozlemisiz. Futurama'nin en onemli ozelliklerinden biri etrafta olan sacma sapan olaylar ve insanlari espiri ile cok guzel elestirmeleri. Matt Groening ve ekibi bunu inanilmaz guzel beceriyor. Espirilerin yuksek zekanin bir urunu oldugu asikar goruluyor cogu zaman. Izledigimiz bolumde de iPhone ile dalga gecip kendilerince "eyePhone" diye birsey yapmislar. iPhone bagimlisi insanlara gicik olan ben bu bolume kesinlikle bittim, inanilmaz eglenceli bir bolumdu.
Seni cok ozlemisiz Futurama :)

Simdi size anlatayim biraz Futurama nedir ne degildir diye, izleyip izlememek size kalmis :) Ama bence mutlaka bir deneyin, hatta ingilizce sorunu olmayanlar alt yazisiz deneyin derim cunku cogunlukla espiriler ve detaylar ceviri sirasinda ucup gidiyor.

Efendim Futurama adindan da anlayacaginiz gibi (future demek gelecek demek) gelecekle alakali birsey. Esas adamimiz "Philip J. Fry" 2000 yilinda NewYork da pizza dagiticiligi yapan, hayati boktan tam bir "loser" dir (yani basarisiz beceriksiz). Tam yilbasi kutlamalari sirasinda kendisini yanlislikla dondurup tam 1000 yil sonrasinda yeniden uyanir, yani 3000 yilinda. Ve olaylar iste tam da bununla baslar. Bir sekilde yolu Leela (tek gozlu hanim kizimiz) ve Bender (robot)ile kesisir. Ucu birlikte "Planet Express" adindaki Fry'in buyuk buyuk buyuk torunu catlak Profesör Huber J. Farnsworth'un kargo sirketinde calismaya baslarlar. Futurama da onlar ve etrafinda olan olaylari konu aliyor iste...


Iste bas kahramanimiz Philip J. Fry...
Kendisi hicbir ozelligi olmayan, normalin altinda bir zeka seviyesine sahip, oldukca da basarisiz bir kisiliktir. Cevresindeki insanlara hic ayak uyduramaz, oldukca gariptir.
Iste bu sebeptendir ki 2000 yilindan 3000 yilina gittiginde uzulmemis aksine cok mutlu olmustur ve hic adaptasyon sorunu cekmemistir :)





Bir diger kahramanimiz Turanga Leela, yada kisaca Leela...
Kendisi Planet Express gemisinin, mutant kaptanidir. Kucukken bir yetimhanede yetismis olan Leela bu sebepten dolayi kendi ayaklari uzerinde durmaya mecbur, surekli sert ve yardima ihtiyaci olmayan her isini kendi yapan biri gorunumunde. Ama kadinlarin genelinde oldugu gibi gercek askin pesinde ;)






Iste bir diger kahramanimiz; Bender Bending Rodriguez yani kisaca Bender...
Tabii ki soz konusu 3000li yillar oldugundan robotsuz olmaz demisler ve cok iyi yapmislar. Kendisi kocakisisinin favori karakteridir. Her turlu rezilligi, yolsuzlugu, pisligi bunyesinde barindirabilen, surekli alkol, sigara, kari-kiz pesinde olan, insanlardan nefret eden bir robottur :) (Yahu benim adam Bender'i niye seviyor acaba - dikkati elden birakmamak lazim hahaha)



Ve geldik Fry'in buyuk buyuk buyuk torunu catlak Profesor Hubert J. Farnsworth'e...
Dedigim gibi kendisi Fry'in bilmem kac gobekten yegane akrabasidir gelecekteki. Oldukca catlak, surekli kacik buluslar yapan bir bilim adamidir. Bilimsel arastirmalar para etmedigi icin (gelecekte de degismiyor yine bu durum tabii) Planet Express sirketini kurmustur.





Iste bu da sirketin doktoru Dr. Zoidberg...
Kendisi bir cesit istakozdur aslinda. Normalde insanlar ve insan fizyolojisi ile ilgili pek de bilgisi yoktur. Bazen depresyonda, cogunlukla duygusal, bes parasiz, buldugu herseyi mideye indiren, en buyuk hayali sarkici olmak ve dans etmek olan bir uzaylidir :)






Amy Wong, Profesor Farnsworth'un sirf "pure blood" yani asil kanli oldugu icin yanina aldigi simarik zengin stajyer ogrencidir.
Amy cok zengin Cinli bir ailenin yegane cocugudur. Haliyle oldukca simarik, umursamaz, akli bes karis havadadir. Ayrica erkeklerle kiristirmaya da bayilir...






Ve iste bir diger kult karakter daha; Zapp Brannigan...
Futuramadaki yan karakterlerden biridir. Ben onu nedense Nuri Alco'ya benzetirim :) Zapp Brannigan, 3000 yilindaki askeri filonun kaptanidir. Oldukca yeteneksiz, bencil, terbiyesiz ve seks duskunu biridir. Butun kadinlar onun icin olup bitiyor zanneder. Koca kisisinin bir diger idolu daha (bak harbi bi sakatlik var bu iste, benim adam niye akilli uslu adamlari begenmiyor yahu)





Iste bu da Kif Kroker...
Zapp Branniga'nin sag kolu, hatta onun yerine tum isi yapan, uzerine birde surekli azar isiten emir eri. Kif inanilmaz duygusal, cekingen, Amy'ye asik, amfibi bir uzaylidir.








Iste efendim benden bu kadar, umarim denersiniz ve begenirsiniz, hatta bizim gibi bagimlisi olursunuz sizde :)
Herkese cok guzel bir haftasonu dilerim...
A.

10 comments:

  1. Max Tv veriyodu sanırım. Bi yerde izledim ama nerde..?

    ReplyDelete
  2. C3Moi tamam itiraf ediyorum bendeki dizilerin hepsi korsan :D
    sonradan dort adet film versiyonunu da yaptilar, senin izledigin filmi olmasin sakin? oncelikle dizileri izle derim ;)

    ReplyDelete
  3. karakterler modifiye simpsons gibi duruyor zaten. meraklandım bak ben bu el atayım bu konuya...

    ReplyDelete
  4. simpson ları kardeşimle bayılarak izliyoruz hehehe.bunu bilmiyordum.vakitsizlikten galiba.ama tiplemeler çok iyi görünüyor.kardeşim biliyordur kesin ama..

    ReplyDelete
  5. İyi de A-H dizide doğru dürüst biri mi var ki senin adam beğensin? :D

    Ben de seyrettim bir iki bölüm ama, çocuklar gelip (ingilizce anlamadıkları için),"ne diyor anne, ne diyor anne", diye başımın etini yediklerinden, pek zevk alamamıştım...

    ReplyDelete
  6. Futurama candır ya :D
    Bunu yazmakla harika iş çıkarmışsın. Bende yeni nesile tavsiye derim.

    ReplyDelete
  7. NzN eminim begenirsin sen, mutlaka bir bak ;)

    Nihan acikcasi yazarken (ozellikle Bender'i) hemen sen aklima geldin, robotlar falan, aslinda tam senlik ;)

    ebruli aman diyeyim pek cocuklarla izlenecek bir seri degil bu :D hakikaten yetiskinler icin yapilmis, yoksa cogu kismi cocuklara aciklamakta gucluk cekersin :)

    Telekinesis hakikaten oyle, bayiliyoruz biz buna, hatta bir ara abartip filmlerini ust uste uc bes kere izlemisligimiz var :D

    ReplyDelete
  8. Hay Allah daha önce duymamıştım hiç yahuuu çok merak ettim bak, anlattıklarını okuyunca baya bi heycanlandım bu aralar keyfimi yerine getircek bişilere ihtiyacım vardı :) Bu arada off Marge Simpson (h) sevmez miyiz hiç simpsonlarııı?! :D

    ReplyDelete
  9. Çizgi filmleri çok severim :) Bunu bilmiyordum. Bir araştırayım, merak ettim. Seyretmeye başlayalım...

    ReplyDelete
  10. Modafobik yorumundan anladigima gore senin kesinlikle futuramaya ihtiyacin var :D
    umarim begenirsin ve keyfin yerine gelir izlerken :)

    Dijital Günlük bende Turkiye'de pek adinin gecmedigini gorunce yazip paylasayim dedim, hakikaten cok basarili bir yapim, hele hele bizim gibi hic buyumeyecek cizgifilmcilere bire bir :)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails