Monday, November 22, 2010

Diplomatik bir bayram ve Tatli bir haftasonu

Bayram seyran bitti, hani bize hic gelmemisti zaten de… Hem babalar gibi 9 gun bayram tatili yapan hem de ustune ayy niye bitti diye soylenen sizler!! E ama insaf yahu, hakikaten insaf, bu ne sabah beri “ay tatil bitti, ay ise niye geldik edalari”. Hepinizi esefle kiniyorum buradan, cik cik cik… tatil yapan var yapamayan var canim :)

Bilindigi uzere bizde hepi topu bir gun tatille avunduk, o da zaten haftanin ortasina denk geldigi icin bir seye yaramadi. Her zamanki bayram kutlamalarindan farkli olarak bu sefer bayrami buyukelcinin konutunda kutladik. Meger buyukelcimiz her bayram burada yasayan Turkleri bir araya getirip, ufak bir kutlama gerceklestiriyormus konutunda. Almanya’da boyle birsey hic gormedigimiz icin sasirdik acikcasi ilk duydugumuzda. Gerci Almanya’da ki Turkler de surusuyle hangi birine davet verilsin ki :) Oldukca guzel bir ortamdi ve biz burada yasaya diger Turklerle tanisma firsati elde etmis olduk boylelikle. Meger ne kalabalikmisiz :) Guzel oldu vesselam…

Bu arada bir dipnot dusmek istiyorum, buyukelcinin esi inanilmaz hosuma gitti. Hani hep o mevki pesindeki, esinin isi ve mevkisi ile varolabilen, suslu puslu, artist tiplere alismisizdir ya biz boyle konularda – gerci daha once hic buyukelci esi gordunmu deseniz gormedim valla belki cogu boyledir, hep basinda gordugumuz protokol haberlerine istinaden konusuyorum ben. Iste onlarin aksine nasil sade, nasil hos, zarif ve kibardi, hayran oldum kendisine :)

Kocakisisinin istedigi kek pasta ve bayram sekerlerini yapmak da haftasonuna kaldi tabii ki. Cumartesi gunu kendimizi attik mutfaga, tum tatli pasta ihtiyacimizi giderdik :) Kocakisisi ekmek makinasinda harika bir kek yapti bende yesil cayli truff ve karamel yaptim. Karamel tarifinde glikoz vardi ve evde glikoz olmadigi icin onun yerine seker koydum, ama sanirim ayarini tutturamadim. Tadi super olsa da kivam tutmadi onun icin gercek tarif ve fotograflar ancak bir sonraki denemeye :) Simdilik yesil cayli truff ile yetinin. Iste o inanilmaz guzel oldu, ayni hazir truff lezzetinde.

Yesil Cay (Matcha) li Truff

Malzemeler:
1cup beyaz cikolata (1cup yaklasik 16-17 yemek kasigina denk geliyor)
50ml krema (krem santi degil bildiginiz sut kremasi, yag orani 36-40% olacak)
50g tereyagi yada margarin
2-3 yemek kasigi matcha yani yesil cay (burada toz olarak satiliyor ama Turkiyede’de mutlaka satiliyordur marketlerde falan bildigimiz yaprak yesil cay degil bu)

Yapilisi:
Oncelikle cikolata, krema ve yagi ayni kaba koyup benmari usulu eritin. Benmari ne derseniz buyuk bir kaba sicak su koyun ocaga yerlestirin, bu malzemeleri de baska bir kaba koyup o buyuk kabin icine yerlestirin. Yani malzemeler buyuk kapta kaynayan suyun isisi ile eriyecek. Bu arada dikkat erittiginiz malzemelere su buhari karismamasina ozen gosterin yoksa truff istediginiz tad ve kivamda olmuyor.

Malzemeler iyice eriyip homojen bir karisim olunca ocaktan alin ve oda sicakligina gelmesini bekleyin. Oda sicakligina gelince dolaba (buzluga degil) koyup 2-3 saat donmasini bekleyin. Donduktan sonra cikarip kucuk kucuk toplar yapin, baska bir tabaga koydugunuz yesil cayda yuvarlayin. Bir dip not daha, elinize aldiginiz anda inanilmaz eriyor vucut isisi ile onun icin cok hizli olmakta ve mumkunse soguk bir ortamda calismakta fayda var. Zira benimkileri dogru duzgun yuvarlayamadim bile. Simdi anliyorum trufflarin neden hep sekilsiz oldugunu ve tabii ki neden Isvicrenin bu konuda bir numara oldugunu, ne de olsa buz gibi adamlarin ulkesi hic erimiyordur ki istedikleri hale getiriyorlardir…

Neyse efendim caya buladiktan sonra birkac saat daha dolapta tutun sertlesmeleri icin, sonrasinda kahvenin ya da cayin yanina harika gidiyor :)

Umarim sizlerinde bayrami bole tatli tatli gecmistir, haydi soylenmeyi kesin hepiniz gecin is basina artik :D
A.

5 comments:

  1. geçmiş bayramın kutlu olsun:)

    'tatil bitti' serzenişlerine tepkine çok güldüm...ben hiç konuşmayım burada...
    ne de olsa bana hergün bayram,emekliyim:)))

    ReplyDelete
  2. valla harika görünüyorlar ellerinize sağlık:)
    yaa ben bugün hala kendime gelemedim, iş göremiyorum, bayram tatilinin dönüşü nedense yaz tatili dönüşünden daha zor geldi:(

    ReplyDelete
  3. CEPAYNASI bilmiyordum ben sizin emekli oldugunuzu, bana hep hayatin baharinda izlenimi veriyor yazilariniz, emeklilik hakikaten hayatin bahari olsa gerek :)
    ayrica haksizmiyim tepkilerimde, milletce calismayi hic sevmiyoruz ne yazik ki :( sonra da soyleniyoruz para yok pul yok diye, kimse dusunmuyor calismadan nereden gelir bu degirmenin suyu diye.

    Judy harika oldu gercekten, tadi superdi, cikolata seversen dene derim ;)
    tatil konusuna gelince, anacim size 9 gun tatil verende kabahat, bak bir gun oldumu kuzu kuzu geri geliyorsun ise zor mor gelmiyor valla calismak :)))

    ReplyDelete
  4. yavaş yavaş yemek blogu kıvamına geliyoruz :D

    ReplyDelete
  5. küfkedisi hic sorma ya hakikaten oyle olmaya basladi. Benim acil gezmem lazim evde olmak bana yaramiyor :)))

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails