Friday, November 26, 2010

Ot, kök, zerzavat...

Gecen gorustugumuzde dayim soyle bir cumle sarfetti; "Ne yiyorsunuz oglum siz orada? böcek cücek falan mi yiyorsunuz, varmi yiyecek birsey?"

Tabii 7 aydir burada yasayan beni nurtopu gibi bir gram bile kaybetmemis gorunce sasirdi napsin :D
Bu vakanin uzerine cok zaman once hazirladigim ama yayinlamayi unuttugum, hatta benim bile varligindan bir haber oldugum bu post geldi aklima. Ilk zamanlar bir heves hazirlayip birakmisim. Hatta o zamanlar bizimkiler sorunca "a soylede bir meyva var, boylede bir sebze var, cok ilginc birsey yedik..." falan diyorduk, tabii ilk heves. Uzak dogunun ilginc meyva sebzesini tanitmak bugune kismetmis :) Neyse birkac yeni fotograf daha ekleyip sunuyorum begeninize. Bakin bakalim biz burada neler yiyormusuz :)))

Bu gordugunuz Nilufer köku yani "Lotus root" oluyor. Daha once tempura tarifini verirken de bahsetmistim. Agac gibi sert birsey. Genellikle corbalara koyuyorlar uzakdogulular ya da tempura da guzel bir secenek oluyor...


Bu gordugunuz de "Bai Cai" yani ne derseniz hicbir fikrim yok :))))
Buraya geldigimiz ilk zamanlardi markete gittigimizde bir suru garip yesilligi gorunce bakayim isimleri ne dedim birde ne goreyim hepsinin uzerinde ingilizce yaprakli sebze yaziyor :)) Arkadasima sorunca nasil pisirecegiz bu yaprakli sebzeleri diye hepsi icin ayni tarifi verdi; sarimsagi yagda kavur uzerine bu sebzeleri ekle, kavur, sonrasindada "oyster sos" ekle... Burada bu yesillikler boyle pisiriliyor, oyster sosda neredeyse herseye kullanilan istiridye sosu. Istiridyenin neresinden yapiliyor derseniz orasini hic karistirmayin biz artik sorgulamadan yemeyi ogrendik :Di


Bai Cai kökleri cok dekoratif, ust kismini kesince kök kismi cicek gibi duruyor, bayiliyorum bu goruntuye :)
Asagidada Bai Cai in mantarla pismis goruntusu, tabii ki oyster sos esliginde.



Turkiyede aman zehirlidir diye yiyemedigimiz mantar Almanya'dan sonra burada da vazgecilmezimiz haline geldi. Hayatimda hic gormedigim bilmedigim oyle harika mantarlarla karsilastim ki burada.
Asagidaki mantarin adini unuttum su anda, ama oldukca kitir kitir bir mantar. Tek basina pisirilince pek birseye benzemiyor ama baska cesitlerle karistirilinca harika oluyor :)


Iste bu da baska bir cesit mantar "Enoki" gorunusunun sirinligi yanisira tadi da inanilmaz guzel. Yukaridaki mantarla birlikte pisirilince yemeklerin yanina super eslik ediyor. Ozellikle Japon ve Kore mutfaginda bol bol kullaniliyor gordugum kadariyla.




Bu asagida gordugunuz garip sekilli sey ise bir meyva :) Ismi "Jumbu"
Ilk gordugumuzde alsak mi almasak mi diye nazlanan biz simdi muptelasi olduk bu meyvanin. Sulu, citir citir bir meyva. Anavatani neresi derseniz hicbir fikrim yok, ama bu cografyada biryerler oldugu kesin :)
Isin ilginc yani da Singapurlu arkadaslarimiza "biz Jumbuyu cok sevdik, surekli yiyoruz" deyince aldigimiz cevap su oldu; "Jumbu soya sosu ile iyi gider" !!! Mindar ettiniz oglum guzelim meyvayi, arabin yagi bol buldugu gibi bunlarda soya sosunu... tovbe tovbe :)


Iste cok tanidik bir sebze, tabii ki bamya. Ama oyle boyle degil buradaki bamyalarin boyu bizdekilerin cok rahat 4-5 kati. Hatta daha belirgin olsun diye yanina cay kasigi koyup cekmistim resmini.
Bu bamyalari gorunce ister istemez insanin aklindan geciyor; "bamya kadar" diye dalga gecenler gelsinde birde buradaki bamyalari gorsunler agizlarini acarlarmi acaba :)
Ayrica aklinizdan gecebilir simdi bamyalar bu kadar buyukse ne cok sumuk cikar onlardan diye (annemin aklina ilk bu gelmisti ordan biliyorum). Hakikaten oldukca sumuklu :D ama burada yeni bir pisirme yontemi ogrendim ben, hatta hic bamya sevmeyen biz ayila bayila yiyoruz kocakisisi ile. Oyle haslayip yemek yapmak yerine halka halka dograyip sogan ve domatesle kavuruyorum. Uzerine biray salca ve baharat. Kavururken sumuk mumuk kalmiyor ve cok guzel oluyor kesinlikle tavsiye ederim eger sizde bamyalarin sumuklerinden muzdaripseniz :)


Bu sirin gorunumlu meyvalar ise "Rambutan" hani daha once Durian yazimda bahsetmistim. Pek bir tadi ve aromasi yok dolayisiyla biz pek sevmedik, zaten soymasi da zahmetli.


Iste bir diger enteresan sebze... fasulye...
Bayagi bildigimiz fasulyelerden ama burada "long bean" yani uzun fasulye diye geciyor. Tadi nasil derseniz, ayse kadinin yerini asla tutmaz :) Ama dunyanin bu ucunda insanin cani zeytinyagli taze fasulye isteyince o daha iyi bu kotu diye konusmanin anlami kalmiyor :)


Bu da bildigimiz patlican diyeceksiniz, hem evet hem hayir :) Yani patlican oldugu dogru da bildigimiz patlican degil. Japon patlicani bu, eflatun bir rengi var, incecik, kucucuk ve bizim patlicanlara gore cok körpe bir tadi var. Bilmem anlatabildim mi :)


Resimdeki sebze ne derseniz, kendileri "Ti Wan Chye"...
Ne oldugu hakkinda en ufak bir fikrim yok :) O bahsettigim "yaprakli sebze"lerden bir ornek. Biraz ispanagi andiriyor ama ispanagin sumuklusu diyelim biz buna :) Bildigin bamya gibi sumuklu birsey bu :) Bunu degisiklik olsun diye ispanak gibi kavurup sarimsakli yogurtlu hazirliyorum, cakma ispanagimizi afiyetle yiyoruz :)) Tadi da hic fena degil yani, vardir insallah bir faydasi bosa yemiyoruzdur.


Iste bu da distan hicbirseye benzetemedigimiz ama tadina bakinca cok sevdigimiz meyvalardan bir digeri "Guava". Distan oldukca sekilsiz duran bu meyvanin ici armut, elma ve ayva karisimi diyebilirim :) Guzel birsey yani, birde cok hos bir aromasi var.

Guava ile ilgili soyle de bir anim var;
burada yemekhanelerde yemek dukkanlarinin yani sira hep taze meyva suyu ve meyva dukkanlarida var, eh ne de olsa meyva cenneti sayilir burasi. Birgun yemekten sonra ise donerken meyva aliyorum baktim onumdeki cocuk dilim dilim guavalari kapti. Bende daha once hic denememisim haydi bir deneyeyim su meyvayi da dedim. Cocuk meyvayi aldiktan sonra orada bir kutudan seker ve tarcin karisimi birsey doktu guavalarin ustune gitti. Bende "vaybe bak usulu boyleymis, hay gozunu seveyim insan ne farkli seyler ogreniyor ve goruyor burada" deyip bende doktum benim guavanin uzerine, parasini odedim aldim is yerime gittim. Ogleden sonra bir ara calisirken benim aklima geldi guavalar, icim de yanmis haydi yiyeyim dedim. Agzina bir parca atmamla bilgisayarin ekranina puskurtmem bir oldu :( Megerse o toz karisim tuzlu baharatli birseymis. Mindar oldu canim meyva, ne gagalarsin bilmedigin b.ku be A!!


Bir baska acayiplik daha :) Bu meyvanin ismini duyunca yarilacaksiniz kesin..."Endonezya Salagi"
Evet evet bildiginiz "salak" meyvanin adi :)
Distan gorunumu cam kozalaklarini andiriyor, soyulmus hali ise bir alttaki resim. Tadi derseniz ben pek sevmedim; kestane ile cok olgunlasmis armut karisimi bir tadi var :)


Ve iste ailemizin meyvasi "Star Fruit" yani Yildiz meyvasi. Bircogunuz gormussunuzdur bunu, Turkiyede de bazi pastahaneler pasta suslemede kullaniyor bunu sekli cok guzel oldugundan dolayi.
Biz bayiliyoruz bu meyvaya :) Sadece sekli degil tadi da muthis, bol sulu ve ferahlatici. Ozellikle bana erigi animsatiyor hep. Yillardir icimde kalmistir yesil erik sevdasi, ilk defa erik tadina yakin birsey buldum :) Erik gibi sulu ve citir citir, sadece eksi degil tatli.


Ve bu yaziyi bir fenomenle tamamliyorum "Dragon Fruit" yani Ejderha meyvasi...
Zaten pembe renge tapan ben bu meyvaya bayildim desem yetersiz kalacak. Bir meyva boylesine mi carpici, goz alici ve mukemmel gorunur insanin gozune :) Beyazi da var bunun ama ben pembesine vurgunum. Hatta beyazini ilk kez Almanya'da denemis ve hic begenmemistik ama buraya geince farkettik ki Avrupadakiler cakmaymis ne tadi var ne aromasi.
Inanilmaz reklere sahip bir meyva... tadina gelince ise pek fazla bir aromasi yok aslinda hani neye benzetecegimi bilemedim. Ama sirf rengi icin yenilecek bir meyva, yani en azindan benim icin :) Hele hele meyva suyu inanilmaz goz alici oluyor...


Iste efendim biz bunlari yiyoruz burada, yani neymis böcek cücek yemiyormusuz :)))

20 comments:

  1. sebze sevmem ama benim bile yiyesim geldi :) çiçek gibi yahu hepsi..

    ReplyDelete
  2. ilk defa bir yazını okurken ağzım sulandı :)))

    ReplyDelete
  3. bu güzel fotoları koyup tatlı tatlı yazan ellerin dert görmesin:)
    yediğiniz şeylere bayıldım, değişik şeyleri sorgulamadan yerim ben de, mutluluk duyarım bundan. değişiklik çok iyidir bence:)
    harika bir yazı olmuş gerçekten:)

    ReplyDelete
  4. hey kurbanoldugumun memeleketımız dıyorum baska bısey dıyemıyorum :)

    ReplyDelete
  5. Bu dragon mayvesi midir nedir.
    İstiyorum ondan haberin olsun :)
    Yıldız meyvesinden de istiyorum :)
    Sonracığıma o bissssürü mantardan da istiyorum :)
    Bi' de bamya istiyorum ya :/
    Çok özledim.
    Ay yine acıktım ben :)
    Alacağın olsun kuzum ya.
    Ayayay erik dedi, bitirdi.
    Oyyoyoyoy, sana yeme-içme gönderilerini yasaklasakta mı saklasak acaba? :)
    Öperimkine...

    ReplyDelete
  6. Hiç mi bizden birşeyler yok o memlekette
    yahu :(( hımm ben emeklilik hayalimden vazgeçiyorum yavaş yavaş sevgili A :) Şöbiyet yoksa ben yokum dermişim :)))
    sevgiler.

    ReplyDelete
  7. "leb" demeden... gorunusler guzel hakikaten, sebze meyva sevmeyen insan bile olsa yiyor mutlaka burada, meyvanin sebzenin o kadar bol oldugu memleketimi hic aratmiyor ;)

    küfkedisi askolsun ne yemek postlari yazdim bir bunda mi agzini sulandirabildim :D eh bu da birsey napalim ;)

    8ex-en8 aslinda daha da acik renkleri, eflatun bazilari ama fotografta oldukca koyu cikmis.

    Judy seninde bu guzel yorumu yazan ellerin dert gormesin :) sevindim begendigine :)

    ReplyDelete
  8. 'Berrin' o kadar da kotu degil yahu, hatta guzel bile :)

    Ella bu gidisle ben buradan kocaman bir koli yapip gonderecegim sana :) Ici meyva sebze, tavsan, baloncuklu cay dolu olacak :))))
    Sen gel buraya bak ben hepsinden yedirecegim sana soz ;)
    Bu ne yahu yemek icmek yasak gezmek yasak ama ben ne yazacagim o zaman :) Ben oyle duygulu ve hatta duygu somurulu postlarda yazamam ki, bisey olmaz benden bu durumda :P

    serpil var yahu olmazmi :) Olani da var olmayani da... mesela domates, biber, salatalik, yesillik var :) sonra patates, karnibahar, brokoli, pirasa... daha saymayayim artik :))
    ben sadece bizde olmayan, benim ilk kez gorup tattigim ilginc seyleri yazdim :)

    ReplyDelete
  9. eee afiyet olsun o zaman; ama kıskandım yaaaa :))) çoğunun tadını da çok merak ettim; inşallah günün birinde kısmet olurda biz de yeriz...

    ReplyDelete
  10. manda tükürüğüne falan takdir edersin ki sulanmadı tatlım, senin yaptıklarına lafım yok ama :))

    ReplyDelete
  11. Ödülün var,hazır gelmişken de bamyayla ilgili bir anımı anlatmak istiyorum...
    Ben çalışırken kayınvalidem çocuklarıma bakıyordu bir dönem,birgün bamya temizlerken,küçük bamyalardan birini oğluma gösterip
    -Bak Haktan senin şeyin gibi küçücük demiş
    Oğlumdan akıllara ziyan cevap aynen şöyleymiş.Bamyaların en büyüğünü seçip,
    -İşte benim şeyim bu kadar demiş...
    Kimse de bir şey öğretmedi ama genlerinde vardemek ki erkeklerin...
    Sevgiler...

    ReplyDelete
  12. Meyvelere ağzım sulandı. hamileler bu yazıyı okumasın bence. haa birde o taze fasulye gibi oan sebze bana börülce ailesinden gibi geldi sanki. haşlayıp sarımsaklı limonlu yağlı bi börülce salatası yapıp denesen nasıl olur acaba? haa yaparsan bana da haber olur mu ?

    ReplyDelete
  13. minimalist kiskanma ya ;) insallah sende yersin en kisa surede :) hem ben bu gidisle tum izleyicilere birer koli yapip gonderecegim buradan :)))

    küfkedisi valla onu agzi sulana sulana yiyenler var burada biliyormusun :)))

    ebruli ogretsen soylemez :) genlerle ilgili olabilir bencede, sonucta hepsi boyle davraniyor :)

    Mavi Balon borulceye benziyor bu hali ama bildigin fasulye gibi kalin onlar, resimde pek belli olmuyor yaklasik 3 karis falan boyu :) haslamasi nasil olur bilemem denemek lazim :)

    ReplyDelete
  14. Merhabalar. Tayland'dan bu hafta sonu döndük. Yemek yazınızın üstüne isabet oldu. O mantarlardan ben de denedim efendim. O kahverengi ve büyük kıtır kıtır mantarlardan. Ama soğuktu, pilavın mı ne yanında servis edilmişti. Eşim sipariş etmişti pilavı, mantarı öyle görünce yemedi. Ben de her şeyi tadacağım ya, hop atıverdim ağzıma. Mantardır ne de olsa dedim. Allahım ağzımda çoğladı, çiğne allah çiğne. Bozuntuya da vermedim ama feciydi. Demem odur ki; o mantarı tek başına yemeyiniz. Allayıp pullayınız.

    Diğer bir şey de sizin bu jumbular. Bunu elma diye satıyorlardı. Yahu ne acayip elmalar var dedim ama afiyetle de yedim. Sulu ve kıtır kıtır, yemesi hoş bir meyve. Tavsiye olunur.

    ReplyDelete
  15. aaa biz sana yemeğe gelsek bunlardan mı yiciis yanii?? :)
    ne şahane!!
    hadi beni davet et o zaman. ammmaaa sakın o manda sümüğü müydü neydi ondan hazırlama. Yazık sana zahmetler vermiim :)
    favorim de o minnak mantarlar ordusuu... keşke bizde de olsa. bütün yemeklerimi süslerdim.

    ReplyDelete
  16. lotus olan favorimdi zaten. sana daha önce de sormuştum bunu. ama şu kırmızılı olanda enfesmiş. resmini rica etsem yollar mısın bana. adres versem. arkadaşlara göstermem lazım bunu.

    ReplyDelete
  17. Onur sen tadina bakan sanslilardansin yani :)
    Mantarin kotu cikmasi fena olmus ama evde pisirilince oyle olmuyor emin ol :)

    NzN atla gelmaksam yemegine sen yeter ki, hepsini tattiririm ben sana :) MAnda sumugunu hazirlamayi da bilmiyorum, hem lazim da degil yahu :D eksik kalsin :))
    O minik mantarlara bende bayiliyorum, hem tadi hem gorunusu super.

    Efsa sana da lotus koku gonderecegim o zaman :) Bakayim simdi blogundan mail adresine, gonderirim resmini ;)

    ReplyDelete
  18. daha önceki tanıtımındada ağzım açık kalmıştı. vay be yeryüzünde neler var demiştim, şimdi hayretim ikiye katlandı.

    ReplyDelete
  19. YETENEK-SİZİN inan bende oyleyim, sasirabiliyorum hala daha. Birde kendimi kucuk cocuklar gibi hissediyorum, ne bulursam agzima atar oldum :))

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails