Monday, June 7, 2010

Singapurdan kisa kisa notlar

-Insanlari inanilmaz sicak ve sevecen, hele hele Almanyadan sonra bize inanilmaz geldi.

-Yilin dort mevsimi hava sicakligi genelde ayni, ama yinede Mayis Temmuz arasi en sicak donem, Aralik ayida en cok yagis aldigi zaman.

-Yagmur bir yagmaya basladimi dur durak bilmiyor, sadece birkac saniye icerisinde ic camasiriniza kadar islaniyorsunuz, semsiye falan yalan. En iyisi kara bulutlar yaklasirken gorunce disari cikmayip beklemek. Oyle ben yagmurda islanmaya bayilirim falan yok, dayak yemisten beter oluyorunuz oyle hizli ve cok yagiyor.

-Ancak en guzel yani en kotu yagmur bile yarim ila bir saat arasi duruyor ve birden gunluk guneslik bir hava buluyorsunuz.

-Eh tabii bunca yagmura inanilmaz bir bitki ortusu var. Daha once gormedigim bircok agaci, cicegi gordum. En ilginci de agaclarin govdeleri... Agac govdelerini cogunlukla diger asalak yesillikler kaplamis, govdeyi goremiyorsunuz pek, oyle karman corman yemyesil birsey, tipki filimlerde gordugumuz yagmur ormanlari gibi. Unutmayayim da bir ara resmini koyayim :)

-Halkin cogunlugu Cinli, Malezyali, Endonezyali ve Hintli. Araya bizim gibi karisanlarda var tabii.

-Oldukca kucuk bir sehir devleti, sehrin yada ulkenin bir ucundan bir ucuna otoyoldan yaklasik 1 saat suruyor.

-Nufusu yaklasik 4 milyon civarinda oldugu icin cok kalabalik bir ulke, ozellikle hafta sonlarinda veya tatillerde Istanbulun kalabaligini aratmiyor.

-Para birimi S$ yani Singapur dolari, 1 Singapur dolari yaklasik 1 Turk Lirasina esit.

-Tatil icin cok uygun bir ulke degil cunku denizi ve plaji yok, sadece yapay bir plaji var oda parali ve deniz kirli. Ancak cevredeki ulkelere ulasmak cok kolay ve uygun tatil yerleri var.

-Alisveris cenneti bir ulke, oldukca fazla alisveris merkezi var ve hergun dolup tasiyor. Dunyanin en unlu ve buyuk moda evlerinin yada markalarinin magazalarini bulabilirsiniz kolaylikla, bunun icin adres "Orchard Road" yani orkide yolu.

-Singapur Orkidenin ana vatani. Hayatimda ilk defa bu kadar cok ve cesitli orkideyi bir arada burada gordum.

-Ulusal sembolleri deniz aslani yani diger adiyla "Merlion", su resimde gordugunuz aslan kafali balik kuyruklu sey yani.


-Singapurda inanilmaz bir yemek cesitliligi var. Genel olarak bulabileceginiz oncelikle Cin Mutfagi, Endonezya ve Malezya Mutfagi, Japon Mutfagi, ve Hint Mutfagi tabii ki.

-Cin Mutfaginda oyle cok fazla bocek cucek, yilan falan yok ama yinede bizim yemedigimiz bir yigin garip seyi yemekteler. Ayrica hep yillardir bildigimiz "uzak dogu mutfagi cok saglikli" klisesi kesinlikle yalan, cunku Cin yemekleri gordugum en yagli ve agir yemeklerden biri. Kizartmaya bayiliyorlar.

-Endonezya mutfagi kesinlikle facia! Iki onceki yazimda anlattigim gibi yemeklere garip seyler koyuyorlar tadlari cok garip ve genelde tatli seylerle de karistirabiliyorlar.

-Japon Mutfagi (bizim en cok sevdigimiz) sadece cig balik demek degil, bircok farkli secenek var. Ozellikle Japon usulu barbeku restoranlari ve Tempura benim favorilerim.

-Burada disarida yemek yemek cok normal birsey, cunku yemek oldukca ucuz. Ozellikle "Hawker Centre" adi verilen bir suru kucuk kucuk dukkandan olusan yerler cok populer. Adini yanlis yazmis olabilirim :) Yemek oldukca ucuz ama temizlik standardlarida oldukca dusuk.

-Singapur ozellikle taze meyva ve sebzeye doyulacak bir yer. Oldukca farkli ve cesitli meyva ve sebzeler var, ilerleyen zamanlarda bunlari ayrica yazacagim, simdilik resimlerini toparlamaya ve tadlarini denemeye calisiyorum :)

-Neredeyse her kose basinda taze meyva suyu satan yerler bulabilirsiniz, o kadar taze ki meyvayi gozunuzun onunde SIKIYORlar.

-Durian adli cok meshur bir meyvasi var, gorunumu kestaneyi andiriyor, kokusu ise lagim cukurunu :))) Tadinin cok guzel oldugunu soyluyorlar ancak kokusu igrenc otesi. Kokuya dayanabilenler tadina bakiyor :) Ben simdilik sadece durianli dondurmayla yetindim, bir sure sonra agizda antep fistigi aromasi birakan bir tadi vardi. Gercek meyvayi denemek icin Temmuz ayini bekliyorum, durianin gercek mevsimiymis.

-Singapur uzakdogunun incisi teknolijide ilerlemis bir ulke. Teknolojik urunler oldukca ucuz. Ama bununda suyunu cikarmislar, mesela telefonu olmayan insana uzayliymis gibi bakiyorlar. Ve hatta neredeyse her 3 insandan ikisi elinde iPhone ile yasiyor, inanilir gibi degil.

-Oldukca gelismis bir ulke ancak ne yazikki yinede batili ulkelerle kiyas kabul etmez hala daha "ataerkil" yasayan bir toplum, insan haklari kesinlikle goz ardi edilen bir ulke.

-Insanlar cok fazla somuruluyor, cok yasli insanlar hala daha ise gidip geliyor sadece uc bes kurus icin. Bunun en onemli sebeplerinden biri de insanlarin emeklilik birikimleri ile zar zor bir ev alip, geriye ellerinde birsey kalmadigindan tekrar calismak zorunda olmalari.

-Hintliler genellikle amelelik yapiyor, yerliler cok fazla bu isi yapmiyor. Buradaki hintliler bir nevi Turkiyedeki dogudan gelen ameleler gibi. Ayni mentalite, cok daha kotu kosullar.

-Insanlari araclarin arkasinda koyun gibi tasimak yasal ve hatta her arac icin insan tasima sayisi var. Kaldiki bu ustu acik araclarin suruculeride gercekten canavar gibi arac kullaniyor.

-Trafik ve suruculer cok kotu, bazen Turkiyeden bile kotu. Taksiye binince mutlaka arka koltukta kemer takmak lazim. Ancak taksiler oldukca ucuz, yani burada ogrendik ki taksi binilebilen birseymis :)

-Sehrin genelini kapsiyan MRT isimli metro sistemi ile ulasim sorunu bir miktar cozulmus yalniz yine de MRT ler oldukca kalabalik, ozellikle sabah ve aksam is saatlerinde.

-Yerlesim yerleri genelde iki cesit, bir devletin sagladigi HDB adi verilen toplu konutlar, bir digeride luks guvenlikli havuzlu Condominium isimli siteler.

-Kiralar inanilmaz yuksek, HDB ler icin bile normal bir daire icin ortalama fiyat 1500-2000S$ civari. Ev satin almak da neredeyse imkansiz, milyon dolarlara varabiliyor ev fiyatlari.

-Ancak devlet halkina cok yardimci bu konuda, ozellikle yeni evlenecek genc ciftlere HDB daire alimi konusunda kolayliklar sagliyor. Tek sart Singapurlu olmak.

-Singapurda her turlu yasam formunu bulmak mumkun, bocekgiller gibi... ve hatta evinizde agirlamak da mumkun. Biz simdilik bir kismiyla mutesekkir olduk umarim gerisiyle pek tanisma firsatimiz olmaz diyorum :)

Sanirim simdilik aklima gelenler bunlar...

Nereden mi cikti simdi bu? Zaten vardi uzun zamandir kafamda. Singapur gozlemlerimi yazmak bir turlu firsat olmamisti. Tabii bu liste uzar gider, ben yine aklima geldikce yazarim...
A.

6 comments:

  1. hımmm,ne ilginç,toprak az olunca tabi fiyatlar artıyor.bu tip postların çok hoşuma gidiyor.seviyorum böyle farklı kültürleri tanımayı.yine de bazı şeyleri okuyunca şükrettim.sevgiler.

    ReplyDelete
  2. Tesekkurler Nihan, sevindim begendigine.
    Benimde yazma sebebim fikir sahibi olmak isteyenlere az da olsa yardimci olmak zaten. Cunku ben bir yere gideceksem eger hep internetten insanlarin yorumlarini falan okuyorum, ne var ne yok ogrenmek icin oldukca faydali oluyor. Ayrica biz buraya gelir gelmez ailemin surekli sordugu sorulari hatirliyorum, merak ediyor insanlar nerdeyiz ne yapiyoruz nasil yasiyoruz diye :)
    Bir diger sebebi de unutmamak, bir nevi gunluk gibi yani. Bakiyorum bircok yerin hatiralari yavas yavas silinmeye baslamis bile, yazmak lazim sonra okuyup animsamak icin.
    sevgiler

    ReplyDelete
  3. Şekerim sakız konusunda bişey söylememişsin :)
    Ünivrsitedeyken ev akadaşımın babası Singapur büyükelçisi idi.
    Mezun olunca Singapur'a gitmek zorunda kalmıştı :)Sakızım da sakızım diye aylarca ağlamıştı. Ülkeye sokulmasının dahi yasak olduğunu öğrendiğinde babasına rest çekmişliği vardı 'gelmiyorum!' diye. Nasıl bir sakız çiğneme bağımlılığı ise :)
    Ağzından düşmezdi. Hala sinir oluyorum çiğneyen birini görünce :)
    Aylarca Singapur hikayesi dinledim. Şimdi hatırlamış oldum o günleri sayende :)
    teşekkür ederim.

    ReplyDelete
  4. Sittirella inan yazacak o kadar cok sey var ki daha, ara ara yazarim artik :)
    sakiz konusuna gelince, bizim ev kutu kutu sakiz dolu hic biseycik olmuyor, hatta gumrukten gecerken esimin agzinda sakiz vardi kimse bisey demedi, onemli olan sokaga, yere atmamak hepsi bu ;)

    ReplyDelete
  5. O zaman değişmiş kurallar :)
    Bizimki ' Diplomat Kızı' olduğu halde girişte 2 paket sakızını kaptırmıştı :) Gıcıklığına yaptılar belki :)
    Artı, uygulama güzel. Sakızı yere atamazsın. Süper.
    Ayakkabı altları temiz kalır en azından hehe :)
    Bu arada dün gece oturdum 2 saat blogunu baştan sona okudum.
    Çok cici yazıyorsun, çok sevdim... bilesin.
    Sevgilerimle.

    ReplyDelete
  6. Sittirella belkide bizi pek bir gariban gordulerde bakmaya deger bulmadilar cantalarimizi :)))

    ay bak inanilmaz mutlu oldum simdi :) birilerinin blogumu bastan sona okumasi ve sevmesi ne kadar guzel birsey, cok sevindim cok :)

    ReplyDelete

Yorum birakan elleriniz dert gormesin ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails